Kirjastolaitteiden modernisointi
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Oma valokuva
Honkajoen kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Puistotie 6
38950
Kirjaston puhelin : 
050-5775223
Kirjaston sähköposti : 
minna.hautaluoma@honkajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Honka
Y-tunnus : 
0132697-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Minna Hautaluoma
Puhelin : 
050-5775223
Sähköposti : 
minna.hautaluoma@honkajoki.fi
Kuvaus : 

Taustaa

Honkajoen kunnankirjaston kolme vanhaa asiakaspäätettä uusittiin v. 2012. Asiakkaiden käytettävissä on myös oheislaitteita, kuten uudet kuulokkeet ja tulostin/kopiokone/skanneri. Samoihin aikoihin uusien tietokoneiden kanssa kirjastossa saatiin käyttöön valokuituyhteys. Myös uusi verkkokirjasto tekee tuloaan. E-kirjojen esittelemiseen ja tunnetuksi tekemiseen kirjastossa on kaksi Sony e-Reader Touch Edition -merkkistä e-kirjojen lukulaitetta. Asiakkaiden on mahdollista lainata lukulaitteita kotiin.

Uudet toimenpiteet

Tavoitteenamme on jatkaa kirjaston laitekannan modernisointia.

Honkajoen lukion aloittaville oppilaille on muodostunut tavaksi antaa käyttöön ilmainen läppäri, jonka oppilas voi koulun päätyttyä lunastaa itselleen. Mielestämme olisi perusteltua, että näitä ja myös asiakkaiden muita omia tietokoneita voisi käyttää kirjaston tiloissa langattomasti. Asia on järjestettävissä helposti yhdellä Access Point -laitteella.

Koululaisten tiedonhaun opetusta ja yleisötilaisuuksia varten kirjastossa tarvitaan dataprojektori, siirrettävä valkokangas ja kannettava tietokone, jolla opetus, kirjailijavieraiden esittelyt ym. voidaan toteuttaa. Dataprojektorista on nopeasti tullut esiintyjien tärkein työväline. Sellaista kirjastossa ei ole ollenkaan tarjota, mikä rajoittaa tilaisuuksien järjestämistä.

Lisäksi tavoitteenamme on hankkia kirjastoon kaksi tablet-tietokonetta (esim. iPad ja Samsung Galaxy Tab) niin että kaikkien kunnan asukkaiden / kirjaston asiakkaiden on halutessaan mahdollista tutustua sellaisen käyttämiseen, vaikkei itsellä olisi varaa tai uskallusta sellaista kotiin hankkia. Kirjastossa laitteita voi kokeilla ja käyttää maksutta. Tämä helpottaa myös oman ostopäätöksen tekemistä. Asia on kirjastojen kannalta merkittävä muutenkin kuin syrjäytymisen ehkäisemisessä, sillä mikäli sähkökirjoista tulee älylaitteiden yleistyessä tärkeä osa kirjastojen kokoelmaa, asiakkaat kannattaa totuttaa niitä kirjastosta lainaamaan. Sähkökirjoja on mahdollista lukea useilla erilaisilla älylaitteilla, myös tabletilla. Lisäksi tabletit kasvattavat kirjaston asiakkaiden käytettävissä olevien nettiyhteyksien määrää kahdella internet-yhteydellä.

Kirjaston ilmettä modernisoidaan edelleen hankkimalla lastenosastolle uusi teräväpiirtotelevisio seinätelineineen ja DVD-soittimineen. Nykyinen televisio on vielä vanhanaikainen kuvaputkitelevisio ilman digiboksia. Asiakkaiden käytössä ei tällä hetkellä ole DVD-soitinta. Laitteet uusimalla voimme esim. järjestää lapsille elokuvatuokioita.

Honkajoki on kunta, jossa on paljon konealan teollisuutta ja isoja, tunnettuja puutarhoja (mm. VihreäKeiju ja Champ ovat paikallisia tuotemerkkejä ja samalla kotimaisen elintarviketeollisuuden kärkibrändejä). Tämän vuoksi paikkakunnalla asuu ja vierailee runsaasti ulkomaalaisia saman alan yrittäjiä ja/tai työntekijöitä. Väkilukuun suhteutettuna Honkajoki on Suomen virolaisin kunta, mutta silloin tällöin kirjaston asiakkaiksi päätyy myös venäläisiä ja muita itäeurooppalaisia henkilöitä, joiden kanssa yhteistä kieltä ei löydy. Kaikki eivät osaa välttämättä englantia. Kanssakäymisen helpottamiseksi toiveissamme on hankkia elektroninen kielenkääntäjä tai kaksi, joita voidaan lainata myös asiakkaille.

Hankittavat laitteet:
- langaton verkko n. 500€
- dataprojektori n. 1000€
- valkokangas n. 600€
- kannettava tietokone n. 800€
- tabletit 2 kpl n. 1200€
- HDTV + seinäteline n. 1000€
- DVD/BD-soitin n. 300€
- elektroninen kielenkääntäjä 2 kpl n. 400€ 

Yht. 5800€

Kirjaston oma osuus sisältää kirjaston henkilökunnan ja atk-tukihenkilöiden työpanoksen eli teknisiä toimenpiteitä (kuten laitteiden käyttökuntoon saattamisen ja ohjelmien jatkuvan ylläpidon ja päivityksen), asiakkaiden ja henkilökunnan käyttäjäkoulutuksen järjestämisen sekä uusista laitteista tiedottamisen.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Avustusta haettiin kirjastonkäytön opetuksen tueksi tarvittavien laitteiden hankintaan sekä kirjaston internet-yhteyksien ja asiakaspalvelun parantamiseen. Kirjaston laitekantaa uusittiin ja laitteita aiotaan jatkossa hyödyntää seuraavasti:

- dataprojektori, valkokangas ja kannettava mahdollistavat sekä mm. koululaisten tiedonhaun opetuksen että kirjailijavierailujen ja muiden tilaisuuksien järjestämisen kirjaston tiloissa

- tablettitietokoneet, 4 kpl, 1) lisäävät asiakkaiden käytössä olevien internet-yhteyksien määrää, 2) helpottavat mm. koululaisten tiedonhaun harjoittelua kirjastossa, 3) tekevät 1.3.2014 käyttöön otetun ePressin käytön pöytäkoneiden lisäksi myös muualla kirjaston tiloissa mahdolliseksi, 4) mahdollistavat tablettitietokoneiden käytön kurssien pitämisen asiakkaille, mm. senioreille ja 5) nostavat valmiutta ottaa Luvian kirjastoon toteutetun ja kaikkiin Satakirjastoihin tulossa olevan Älyhylly-hankkeen tuotteita käyttöön kirjastossa heti kun se on k.o. hankkeen osalta mahdollista. Koska toimittajilta ei löytynyt sopivia hakemuksessa mainittuja elektronisia kielenkääntäjiä, resursseja päätettiin suunnata ajateltua enemmän tabletteihin. Neljäkin on vielä pieni määrä ryhmälle

- teräväpiirtotelevisio ja DVD-soitin mahdollistavat esim. lapsille suunnattujen elokuvahetkien järjestämisen kirjaston tiloissa

- langattoman verkon käyttöönotto mahdollistaa sekä hankkimamme kannettavan, uusien tablettien että asiakkaiden omien älylaitteiden käytön kirjaston tiloissa

Satakirjastojen uusi verkkokirjasto otettiin käyttöön 1.12.2014 ja edellyttää toimivia laitteita. Tätä silmällä pitäen aiemmin hankkimiemme asiakaskoneiden oheislaitteita uusittiin hakemuksesta poiketen seuraavasti:

- uudet näppäimistöt asiakaskoneille huonosti toimivien tilalle

- lisävarusteena viivakoodinlukijat asiakaskoneille mm. pankkiasiointia varten

Hankinnoissa hyödynnettiin KL-Kuntahankintojen kilpailuttamia hankintapaikkoja. IT-laitteista pyydettiin tarjous kolmealta eri toimittajalta. Laitteiden ja ohjelmien asennuksista, syntyneistä rakennusmateriaalikustannuksista, kiinteistönhoitajan työpanoksesta, atk-tukihenkilön palkkakuluista ja matkakustannuksista (ostopalvelu), tiedotuksesta ja asiakkaiden opastuksista vastaa kirjasto.

Jatkotoimenpiteet: 

Asiakkaiden käyttäjäkoulutus, uusista laitteista tiedottaminen, opastukset, yleistötilaisuuksien järjestäminen. Koulutukset aloitetaan järjestämällä heti alkuvuodesta 2015 tablettiopastuksia senioreille. Lisää koulutuksia järjestetään myöhemmin / tarpeen mukaan. Myös henkilökohtaista opastusta on kirjastossa aina saatavilla. Lisäksi henkilökunta huolehtii laitteiden huollosta ja ohjelmien säännöllisestä päivittämisestä, tarvittaessa ostopalveluna. Laitteet pyritään pitämään mahdollisimman pitkään hyvin toimivina ja käyttökunnossa. Vuonna 2014 ei ehditty aloittaa koulutuksia eikä järjestää tapahtumia loppuvuoteen painottuneiden hankintojen ja henkilökunnan sairastelun vuoksi.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 800
Oma rahoitus yhteensä: 
€400
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 200
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 400
Oma rahoitus yhteensä: 
€409
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000

Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2014.

 
okm
avi