Kirjaston aula kyläläisten haltuun
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
kirjaston kulttuurituottajan tekemä juliste, kuvat saatu kustantajilta
Söderkullan kirjasto
Bibliotekets adress : 
Amiraalintie 2
00150
Bibliotekets telefonnummer : 
09-23537033
Bibliotekets e-postadress : 
soderkulla.kirjasto@sipoo.fi
ISIL-kod : 
FI-Sipoo-Sö
FO-nummer : 
0203533-8
Ansvarsperson : 
Camilla Wikstedt
Telefonnummer : 
050-3285094
E-post : 
camilla.wikstedt@sipoo.fi
Projektbeskrivning : 

Hankkeen tausta ja tavoite

Haemme avustusta Söderkullan kirjastossa vuonna 2014 järjestettävälle Södiksen aulaklubi -kirjailijavierailusarjalle. Haluamme tapahtumasarjalla avata kirjaston tilat paremmin Söderkullan asukkaiden olohuoneeksi ja kohtaamispaikaksi. Haluamme houkuttaa iltaklubiin sekä kirjaston nykyisiä käyttäjiä, että ei-käyttäjiä. Haluamme lisätä Söderkullan kyläkeskuksen vapaa-ajantarjontaa. Haluamme integroida uudet asukkaat kylän toimintaan. Haluamme myös nostaa kirjallisuuden ja lukemisen keskiöön.

Södiksen aulaklubi lanseerattiin syyskuussa 2013. Tarkoitus on kutsua ajankohtaisia kirjailijavieraita yhteisen teeman ympäriltä, ajankohtana aina keskiviikko-ilta klo 18.30. Suunnitelma on kolme vierailua syksyisin ja neljä keväisin. Sipoon kaltaisessa kaksikielisessä kunnassa kaksikielisyys otetaan huomioon vierailuja suunniteltaessa. Teemme myös yhteistyötä kustantajien kanssa, ja kaikissa tilaisuuksissa on kirjamyyntiä/signeerausta tarjolla. Tapahtumiin on luonnollisesti aina vapaa pääsy.
Tapahtumat striimataan reaaliaikaisesti myös noin. kahdeksalle saaristossa asuvalle seniorille ns. Virtu-TV:n (~hyvinvointivideopuhelupalvelu senioreille) kautta.

Ensimmäisen syksyn teemaksi valittiin "Globetrotters" (kuvaliitteenä syksyn juliste) ja matkailukirjallisuuden vierailuja on kolme:
18.9. Jaakko Selin Jaakon matkassa -kirjan tiimoilta
23.10. Pata Degerman & Tua Ranninen ruotsiksi Expedition Pata -kirjan tiimoilta
27.11. Madventures-duo Riku & Tunna päivitetyn Madventures-kirjan tiimoilta

Södiksen aulaklubi on osa uudehkon Söderkullan kirjaston (avattiin loppuvuodesta 2009) tavoitteesta hyödyntää iso aulatila tekokkaammin, sekä vakiinnuttaa tapahtumajärjestämisen. Tulevaisuudessa aulaan tullaan myös kaavailemaan enemmän lasten- ja nuortentapahtumia.

Hankesuunnitelma vuodelle 2014:

-neljä vierailua keväällä (kaksi suomeksi ja kaksi ruotsiksi) ja kolme vierailua syksyllä (kaksi suomeksi ja yksi ruotsiksi.
-kevään yhteinen teema kaunokirjallisuuden parista ja syksyn teema tietokirjallisuuden parista (syksyllä 2013 teema valittiin tietokirjallisuuden parista).
-sisällöllinen suunnitelma ja ideointi on vielä kesken, mutta kevään vierailujen teemaksi on kaavailtu "perhe/lapsuus/muistot" ja toivevieraiksi on mm. nostettu Pauliina Rauhala, Peter Franzén & Kjell Westö.
-alkuun haluamme panostaa suhteellisen "isoihin" ja houkutteleviin kirjailijanimiin sekä mittavaan markkinointiin (niin perinteinen kuin sosiaalinen media), jotta saamme klubi-illat brändättyä ja Söderkullalaisten huomioon.

Hankkeen kustannusarvio

Kirjailijapalkkiot: 7 x 600 = 4200€
Lehtimainokset (Sipoon Sanomat & Borgåbladet) 7 x (250+350) = 4200€
Siirrettävä dataprojektori, 1 kpl: 400€

Yhteensä 8800€ + vakihenkilöstön työaikaa

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Kustantajat

Webbsidor, publikationer och material: 

Tapahtumien markkinointiin voi tutustua Sipoon kunnan tapahtumakalenterin http://www.sipoo.fi/fi/tapahtumat/?year=2014 ja Sipoon kirjastojen Facebook-sivujen http://www.facebook.com/sipoonkirjasto kautta.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankeavustuksen avulla pystyimme elävöittämään ja ennen kaikkea lisäämään Etelä-Sipoon melko niukkaa ja rajoittunutta kulttuuritarjontaa ja toteuttamaan kymmenisen yleisölle maksutonta kulttuuri-iltaa kirjaston aulassa. Aikuisyleisölle tarjosimme 5 Aulaklubia, 2 sarjakuvanäyttelyä ja 2 luontoiltaa. Lapsiyleisölle tarjosimme 2 konserttia, 1 teatteriesityksen ja 1 klovniesityksen Kirlittan- ja Mini-Kirlittan-tapahtumien myötä. Toukokuussa Tikkumäen talli rantautui aulaamme pariksi viikoksi,  ja elokuussa aulan valtasi kolmen päivän ajaksi Uusi Sipoo -arkkitehtuuritapahtuma, jonka yhteydessä Yle kuvasi jakson Kaupunki uusiksi -televisiosarjaan.

Näiden tapahtumien tarkoituksena oli vakiinnuttaa kirjaston aulan asema eteläsipoolaisten  aikuisten ja lasten kulttuuriareenana. Katsomme onnistuneemme tässä, sillä ihmiset ovat oppineet odottamaan meiltä vuoden 2014 aikana säännöllisesti toistuvia ja entistä ammattimaisempia tapahtumia, omia kulttuurikeskiviikkoja.

Fortsatta åtgärder: 

Kulttuurikeskiviikot Söderkullan kirjaston aulassa jatkuvat vuonna 2015.

Projektet börjar : 
01/01/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2014
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€7 300
Egen finansiering: 
€1 500
Budget sammanlagt: 
€8 800
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€6 161
Egen finansiering: 
€1 661
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Antalet evenemang: 
12kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
597henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€4 500

Ks. tarkempi perustelumuistio 2014, http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014. Avustusta ei voi käyttää lehtimainoksiin.