Kirjaston kotipalvelun käynnistäminen
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Isojoen kirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 4
64901
Kirjaston puhelin : 
062631074
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@isojoki.fi
ISIL-tunnus : 
FIisoj
Y-tunnus : 
0178071-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Minna Saari
Puhelin : 
062631074
Sähköposti : 
minna.saari@isojoki.fi
Kuvaus : 

Isojoella ikäihmisten määrä kunnassa on huomattavan suuri ja se kasvaa koko ajan. Isojoen kirjastolla ei ole kotipalvelua tai kirjastoautoa. Matkaa kirjastolle voi kyliltä olla jopa 30km, eikä kuljetuksia kirjastolle ole. Keskustaan pääsee ilman omaa autoa vain taksilla tai koulukuljetuksilla. Kirjaston palvelut ovat siis hankalasti saavutettavissa kotona asuville ikäihmisille tai liikuntarajoitteisille.

Kirjaston kotipalvelun tarvetta ollaan selvittämässä parhaillaan. Kodinhoitajien mukana lähetettyjen kyselyiden mukana kirjaston palveluita kotiin haluavia ei ole kovin montaa, mutta vähäisellekin määrälle tahdotaan tarjota mahdollisuutta kirjaston käyttöön ja lukemiseen kotoa päin. Toiveena on, että tätä kautta tietoisuus kotipalvelun mahdollisuudesta leviää ja toiminta kasvaa. Sanomalehti-ilmoituksella etsitään sellaisia kotipalvelusta kiinnostuneita, jotka eivät ole kunnan kotihoidon piirissä.

Kotipalvelu toteutetaan kirjaston oman henkilöstön voimin. Henkilökunta käy noin kerran kuukaudessa vaihtamassa asiakkaan kotona lainatun aineiston ja hoitaa muutenkin asiakkaan laina-asiat. Suurin osa kotipalvelun kustannuksista syntyy matkakuluista.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjaston kotipalveluasiakas-mainokset 300 kpl. Kotipalveluhankkeesta tehtiin kaksi lehtijuttua paikallislehtiin.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjaston kotipalveluasiakkaita oli vuonna 2014 neljä, joista kahden kanssa toiminta myöhemmin lakkasi ja yksi asiakas kuoli.  Vuonna 2015 asiakkaita oli kaksi. Vuoden 2016 alussa kotipalveluasiakkaita on tullut kaksi lisää, joten nyt asiakkaita on yhteensä neljä. Kirjastovirkailija kävi asiakkaiden luona heidän toiveidensa mukaan. Vuonna 2014 käyntejä oli kahdeksan, vuonna 2015 10 käyntiä ja vuonna 2016 tammi-maaliskuussa kuusi käyntiä. Asiakas yleensä ilmoitti kenen kirjailijan teoksia hän haluaa ensi kerralla tuotavan. Joskus kirjastovirkailija ehdotti kirjailijoita tai/ja kirjoja. Hän oli asiakkaan luona 15-20 min./kerta. Moni asiakas halusi jutella myös muista asioista. Monelle asiakkaalle kirjastovirkailija saattoi olla päivän ainut keskustelukaveri.

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjaston kotipalveluhanke jatkuu edelleen ja toivomme saavamme jatkossa lisää asiakkaita.

Aloituspäivämäärä : 
05/01/2014
Lopetuspäivämäärä : 
29/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€2 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 414
Oma rahoitus yhteensä: 
€300


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 200

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaisesti.

Perustelumuisto, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014 

 
okm
avi