Kirjaston tavoin juhlaa yhdessä
År 2017 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Kauhajoen kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
PL 501
61801
Bibliotekets telefonnummer : 
0406748152
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@kauhajoki.fi
ISIL-kod : 
FI-kauho
FO-nummer : 
0178718-3
Ansvarsperson : 
Teija Korpi-Käkelä
Telefonnummer : 
0406748152
E-post : 
teija.korpi-kakela@kauhajoki.fi
Projektets målsättning: 

Koko juhlavuoden kestävän hankkeen, eri-ikäisille suunnattujen tapahtumien, yhdessä tekemisen ja toimimisen avulla yhdistää sukupolvia Kauhajoella.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

Seuraamme tavoitteen toteutumista osallistujamäärien ja asiakaspalautteen avulla.

Projektbeskrivning : 

Järjestämme koko juhlavuoden ajan eri ikäryhmille yhteisiä tapahtumia pääasiassa paikallisten esiintyjien voimin. Kauhajoen kirjastolla on jo hyvä yhteistyö koulujen, muiden kaupungin organisaatioiden ja monien yhdistysten kanssa, juhlavuonna tätä yhteistyötä on tarkoitus tiivistää.

Säännöllisesti jatkuvat "satutunnit": sadutusta, nukketeatteria, satuja viittoen, musiikkia, pieniä teatteriesityksiä sekä vierailevia lukijoita. Jokaisessa kokoontumisessa on esimerkiksi vuodenaikaan sopiva kotimainen teema. Satutunneille kutsumme myös ikäihmisiä sekä lukemaan/esiintymään että kuuntelemaan ja osallistumaan tarkoituksena tuoda yhteen lapset ja isovanhemmat. Tämä auttaisi nykypolvea ymmärtämään perinteitä ja itsenäisyyden merkitystä. Rahaa haemme mainontaan, esiintyjien palkkiohin, matkakuluihin.

Kauhajoki 100 vuotta luentotilaisuus. Sivistyksen ja kulttuurin kehitys kotikaupungissamme 1917-2017. Haemme rahaa luennoitsijan palkkaamiseen ja mainontaan.

Yökirjasto on vuonna 2017 lokakuussa "Suomi-seikkailu". Perinteinen Yökirjasto järjestetään yhteistyössä Kauhajoen kaupungin nuorisotoimen ja eri yhdistysten kanssa. Kohderyhmänä ovat lapset, nuoret ja lapsiperheet. Suomi-seikkailussa tuomme esiin kotimaista kirjallisuutta, historiaa ja kulttuuria esimerkiksi kehottamalla osallistujia pukeutumaan suomalaiseksi kuvitteelliseksi tai todelliseksi, historialliseksi tai nykyajan henkilöksi. Haemme rahaa taikurin, stand-up koomikon tai muun esiintyjän palkkaamiseen, matkakuluihin ja tapahtuman mainontaan.

Suomen historiasta tekstiään ammentavan kirjailijan vierailu tekisi kotimaamme historiaa eläväksi aikuisille lukijoille. Kirjailijavierailun kustannuksiin anomme rahaa.

Itsenäisyyspäivän Etkoilla tarjoamme asiakkaillemme kakkukahvit, musiikki- ja liikuntaesityksiä, tanssia ja vapaata yhdessäoloa. Kirjaston ulkoseinälle heijastettu valoshow/musiikkiesitys sisältää luontoteemaisia ääniefektejä, musiikkia ja runonlausuntaa. Se sopii esitettäväksi pimeällä ja päättää upeasti koko perheen juhlan. Anomme rahaa valoshown tekijän palkkioon.

 

Samarbetspartner/s: 
Päivi Ojala/Kauhajoen nuorisopalvelut
Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Päivi Ojala/Kauhajoen nuorisopalvelut. paivi.ojala@kauhajoki.fi

Beskrivning av verksamheten och projektutvärdering: 

Hankkeen tavoite oli järjestää eri ikäryhmille tapahtumia ja yhdistää sukupolvia yhdessä tekemällä.

Satumummat- ja paapat lukivat kulttuuriviikko Kriuhnaasujen tapahtumissa luontosatuja lapsille. Satutunnit hoidettiin omarahoituksella; lukijat saivat palkkioksi syömistä sekä kirjaston henkilökunnan omaa työtä tarvittiin järjestelyissä. Säännöllisiä satutunteja emme pitäneet, vaan keskityimme muutamaan erilliseen tapahtumaan.

Taidetapahtumassa "Tehdään taulu" Kuvataidekoululaiset maalasivat/värittivät vanhainkodin asukkaiden piirtämät muistot tauluiksi. Taivaanrannanmaalari Hanna Torvinen oli opettajana ja luonnosteli piirrustukset taulunpohjaksi. Näin saimme nuoret ja ikäihmiset toimimaan yhdessä, ja nuorten tuli samalla mietittyä ikäihmisten muistoja ja millaista elämä ennen on ollut. Vanhustenviikolla järjestimme taidenäyttelyn, kolme valmista taulua sekä kaikki alkuperäiset piirustukset olivat esillä koko viikon. Hankerahaa käytettiin Taivaanrannanmaalarin palkkioon sekä tapahtumassa tarvittaviin taidevälineisiin. Kirjaston panos oli kirjastonhoitajan oma työ, tapahtuman suunnittelu, palaverit, yhteydenpito toimijoihin, markkinointi sekä tapahtumassa emännöinti.

Yökirjastossa toimimme myös yhdessä, päävastuullisina järjestäjinä Kaupungin nuorisotoimi sekä kirjasto, mukana eri yhdistyksiä (Lottaperinneyhdistys, palokuntanuoret, kaupungin liikuntatoimi, 4h, paikallinen ratsutila, Nuoristotalo Räimiskän talotoimikunta). Pukeutumisen teemana oli sinivalkoisuus. Järjestämisessä oli mukana myös nuoria ja nuorten bändejä (Panula-opistosta) esiintymässä. Hankerahaa käytettiin mainontaan, osallistujille jaettuihin avaimenperiin sekä esiintyjille ja järjestelyissä mukana olleille tarjottuihin pizzoihin. Kirjaston omarahoitus oli tässäkin tapahtumassa pääasiassa omaa työtä, ennakkovalmisteluja, kokouksia, yhteydenpitoa, suunnittelua, mainontaa. Päävastuullisena yksi työntekijä, itse tapahtumassa neljän ihmisen työpanos. Kaupungin nuorisotoimi osallistui omalla työllä ja myös rahallisella panostuksella.

Itsenäisyyspäivän Etkot järjestimme 5.12. Tarjosimme asiakkaille kakkukahvit sekä monipuolista ohjelmaa. Lehtisalissa oli valkokankaalle diashowna heijastettu koululaisten Suomi100-taidenäyttely, joka sai monelta kahvittelijalta kiitosta. Esiintyjiksi saimme Kauhajoen Karhun cheerleadereita, akrobatiavoimistelijoita, Kansalaisopiston Aikamoiset-kuoron ja Kansalaisopiston itämaisen tanssin ryhmän eli lavalla nähtiin väkeä lapsista ikäihmisiin. Illan päätti kirjaston pihaseinään heijastettu "Lennä korkeammalle- valoshow, mukana ääntä ja runoa ja lopuksi juhlallinen Finlandia. Valoshown kustannuksiin osallistui myös Kauhajoen yleinen kultturitoimi. Hankerahaa käytettiin mainontaan, valoshown maksamiseen ja osittain esiintyjien tarjoiluihin. Kirjaston omarahoitusta olivat asiakkaiden kahvituksen täytekakut sekä suurin osa esiintyjien tarjoilusta sekä tietenkin oma työ. Tapahtuman suunnitteluun käytettiin aikaa, pidettiin kokouksia, hankittiin esiintyjiä, valoshowta varten tallennettiin kolmen asiakkaan lukemia runoja, myös markkinointia tehtiin mahdollisimman paljon. Itse tapahtumassa tarvittiin 9 (mukana harjoittelija) henkilökunnan jäsenen työpanos.

Yökirjasto (300 osallistujaa) ja Etkot (500 osallistujaa) olivat hankkeen suurimmat tapahtumat.

Kirjailijavierailuja järjestimme neljä. Aikuiseen makuun olivat Antti Tuuri, Teemu Keskisarja sekä Harri Ahonen ja lapsille tuli vieraaksi Tuula Kallioniemi. Kallioniemi esiintyi kirjastossa (yleisönä Kolmenraitin ja Pukkilan koulujen 3.-4.-luokkalaiset) sekä Koulukeskuksessa kolmasluokkalaisille. Tuula Kallioniemen vierailun matkakustannukset maksoivat koulut. Harri Ahosen vierailu toteutettiin kokonaan omarahoituksena, muiden vieraiden palkkiohin, matkakustannuksiin, muistamisiin ja lehtimainontaan käytettiin hankerahaa. Omarahoituksena kirjailijavierailuissa lähinnä oma työ (suunnittelu, markkinointi jne) , Antti Tuurin tarjoiluihin käytettiin kirjaston omaa rahaa.

Nukketeatteriesitys Ruusunen pidettiin lokakuussa. Jalasjärven kirjaston työntekijät Päivi ja Minna esiintyivät Koulukeskuksen 1.-luokille sekä perhepäivähoitajien hoitolapsille. Yleisöä oli kahdessa esityksessä yhteensä 130 lasta. Kauhajoki 100-vuotta luentotilaisuus -sivistyksen ja kulttuurin kehitys Kauhajoella järjestettiin elokuussa Talvikki Lusan omien kulttuurimuistojen avulla "Kirjasto, kasino ja kudontapiiri"-otsikolla. Puolalainen tanssi-ja lauluryhmä kävi kirjastossa myös elokuussa ja esitti vauhdikkaan tanssi- ja laulushown. Hankerahaa käytettiin esiintyjien palkkioihin sekä tarjoiluihin. Näissä tapahtumissa kirjaston omarahoitus koostui omasta työstä, suunnittelusta, markkinoinnista.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Kokonaisuudessaan hanke onnistui mielestämme hyvin. Saimme monessa eri tapahtumassa yhdistettyä eri sukupolvia ja teimme yhdessä, pääasiassa paikallisin voimin.

Säännölliset satutunnit kirjastossa jäivät pitämättä, satutuokiot keskitettiin erillisiin tapahtumiin, kirjastossa Kulttuuriviikko kriuhnaasuihin keväällä ja Nukketeatterin muodossa syksyllä, jalkauduimme myös (henkilökunta + muut sadunlukijat) Ruokamessuille syyskuussa.

Juhlavuoden tapahtumat olivat eri luonteisia ja yleisömäärältään hyvin vaihtelevia, Harri Ahosen 4 kuulijasta Itsenäisyyspäivän etkojen 500:aan. Markkinointi epäonnistui Ahosen tapauksessa, mutta muissa tapahtumissa saimme hyvin väkeä liikkeelle. Emme tehneet virallisia palautekyselyitä tapahtumista, mutta henkilökohtaista kiitosta on tullut asiakkailta. Samankaltaisia tapahtumia on myös toivottu lisää.

Fortsatta åtgärder: 

Jatkamme erilaisten tapahtumien järjestämistä, olemme hakeneet hankerahaa vuosille 2018-2019 Kauhajoen kaupungin täyttäessä 150 vuotta. Suomi-teema vaihtuu siis Kauhajoki-teemaan ja luotamme entistä enemmän paikalliseen yhteistyöhön.

Ytterligare information: 

Kauhajoen kaupungin nuorisotoimen osuus Yökirjastosta 300€, Koulujen osuus kirjailijavieraan kustannuksista n. 100€, Yleinen kulttuuritoimi maksoi Itsenäisyyspäivän Etkojen valoshowsta 850€.

Projektet börjar : 
01/01/2017
Projektet avslutas : 
31/01/2018
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€7 000
Egen finansiering: 
€2 500
Budget sammanlagt: 
€9 500
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€6 900
Egen finansiering: 
€2 700
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€1 250

Statistik:
Utbildningar: 
1kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
9henkilö/person
Antalet evenemang: 
16kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
1 335henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€4 200

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn
mukaisesti. Ks. perustelumuistio http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017 .