Klassikot tutuiksi
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Lohjan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Karstuntie 3
08100
Kirjaston puhelin : 
019-369 1478
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto.lohja@lohja.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Lohja
Y-tunnus : 
1068322-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Maritta Turunen
Puhelin : 
050-4621642
Sähköposti : 
maritta.turunen@lohja.fi
Kuvaus : 

Tarkoituksena on toteuttaa kirjavinkkaustyylisesti esittelyjä klassikkokirjoista ja saada pois ns. klassikkokammoa. Tarkoituksena on todistaa, etteivät klassikot ole kuivia ja puisevia, vaan että ne voivat olla hauskoja, romanttisia, jännittäviä, koukuttavia kuten uudetkin kirjat. Klassikoista on tarkoitus etsiä inhimillisiä piirteitä, hauskuutta ja keveyttä ja näyttää, että klassikoissa on samoja asioita kuin nykyisinkin.

Tarkoitus on myös etsiä eri genreihin sopivia klassikoita, esim. Jane Austen, Thomas Hardy romantiikannälkäisille, Edgar Allan Poe kauhukirjailijana, Länsirintamalta ei mitään uutta sotakirjana,  Rikos ja rangaistus jännityskirjana. Romaanien lisäksi käsitellään myös näytelmäkirjallisuutta. Halutaan myös osoittaa, että jokaisella ajalla on omat tulevat klassikkonsa.

Kohderyhmänä ovat aikuiset ja lukiolaiset sekä mahdollisesti yläkoululaiset. Kokonaisuudesta voi tehdä eripituisia ja -painotteisia esityksiä. 

Projektin toteuttaisi kirjaston henkilökuntaan kuuluva kirjastonhoitaja, joka tekee kirjavinkkauksia aikuisväestölle mm. kirjauutuuksista. Sijainen palkataan kuukauden ajaksi, jolloin kirjastonhoitaja voi keskittyä projektiin.  Projektin suunnittelu toteutetaan avustuspäätöksen jälkeen keväällä ja projekti syksyllä 2014.

Kustannusarvio:

Sijaisen palkkaaminen projektin ajaksi, 1 kk.  2700 €

Matkakulut                                                         300 €

Yht.                                                                   3000 €

Oma rahoitus                                                    1300 €

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Lohjan kaupungin koulutoimi, lukiot

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Kirjastonhoitaja on tehnyt esittelypaketit klassikoista viidestä eri teemasta. Ne ovat: Huijareita ja veijareita, Paholaisia ja kummajaisia, Sota on syttynyt, Ai, oliko se klassikko? ja Lyhyet klassikot. Jokaiseen teemaan kuuluu kuusi kirjaa. Kirjojen esittelyä varten on tehty Power Point -esitykset. Rakenne on kaikissa teemoissa sama: teeman otsikko, klassikon määritelmä, teoksesta otettu sitaatti, kirjailijan kuva ja kirjan kansi. Jokaisesta kirjasta on tehty A4 -sivun pituinen esittely esittelyn tueksi.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen toteuttanut kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu on pitänyt jo vuosien ajan kerran vuodessa yleisötilaisuuden Vuoden kirjat, jossa hän on esitellyt uutuuskirjoja. Näitä esityksiä on myös järjestetty henkilökunnalle. Hän on esitellyt uutuuskirjoja ja nykykirjallisuutta myös lukiolaisille äidinkielen opettajien pyynnöstä useana vuonna. Syntyi idea valmistaa esittelyjä klassikoista ja suunnata esittelyt lukiolaisille, koska yhteistyö lukion kanssa on toiminut hyvin. Tavoitteena on saada opiskelijat suhtautumaan klassikkoihin luontevasti, normaalina kirjallisuutena eikä jonain vaikeana ja liian hienona tavalliselle lukijalle.

Hankkeen aikana saatiin valmiiksi materiaali, jota voidaan hyödyntää monien vuosien aikana. Opettajille esittelyjen tekeminen viidestä teemasta tuo mahdollisuuksia tilata paketteja opetussuunnitelmiin parhaiten soveltuvina aikoina. Kirjaston palvelujen tuotteistamista on toivottu koulujen taholta. Kirjasto tarjoaa erilaisia tuotteita, joista opettajat voivat helposti valita sitä, mitä tarvitsevat. Kirjavinkkausta ja kirjaesittelyjä on tehty perinteisesti enemmän ala- ja yläkoululaisille, nyt lukiolaisille suunnattu hanke on tervetullut.

Jatkotoimenpiteet: 

Projektin toteutus alkaa keväällä 2016 ja jatkuu lähivuosina niin kauan kuin sille on tilausta. Ensimmäiset esitykset on varattu helmikuulle 2016. Ideana on, että opettaja voi tilata tunnin yhdestä tai kahdesta teemasta kerrallaan, kevään tai lukuvuoden aikana kaikki viisi halutessaan. Paketit eivät ole sidoksissa opetussuunnitelmiin, joskin ne sopivat luontevasti vaiheeseen, kun kouluissa käsitellään klassikkoja. Myöhemmin keväällä paketteja markkinoidaan eräänlaisena Kiinnostavaa kesälukemista -juttuna. Paketteja aiotaan markkinoida myös yläkouluille. Myös aikuisryhmille esityksiä voidaan markkinoida Kulttuuripolku-ohjelman osana. Tällöin otsikkona voisi olla esim. Jäikö jokin klassikko lukematta

Lisätietoa: 

Oma rahoitus raportin mukaan henkilöstömenoihin 465 e. Lisäksi hallinnointikuluja 9 h, yht. 292 e. Kirjastonhoitajan projektin ulkopuolella tekemä työ 52 h, yht. 1196 e.
Projektin ajaksi palkattiin ulkopuolinen sijainen ajalle 12.10.-8.11.2015.

Liitteinä Power Point -esitykset, kirjapaketit ja yhteenvedot kirjoista.

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 300
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€4 453
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 953
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 500
 
okm
avi