Klassikot tutuiksi
År 2014 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Lohjan kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
Karstuntie 3
08100
Bibliotekets telefonnummer : 
019-369 1478
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto.lohja@lohja.fi
ISIL-kod : 
FI-Lohja
FO-nummer : 
1068322-0
Ansvarsperson : 
Maritta Turunen
Telefonnummer : 
050-4621642
E-post : 
maritta.turunen@lohja.fi
Projektbeskrivning : 

Tarkoituksena on toteuttaa kirjavinkkaustyylisesti esittelyjä klassikkokirjoista ja saada pois ns. klassikkokammoa. Tarkoituksena on todistaa, etteivät klassikot ole kuivia ja puisevia, vaan että ne voivat olla hauskoja, romanttisia, jännittäviä, koukuttavia kuten uudetkin kirjat. Klassikoista on tarkoitus etsiä inhimillisiä piirteitä, hauskuutta ja keveyttä ja näyttää, että klassikoissa on samoja asioita kuin nykyisinkin.

Tarkoitus on myös etsiä eri genreihin sopivia klassikoita, esim. Jane Austen, Thomas Hardy romantiikannälkäisille, Edgar Allan Poe kauhukirjailijana, Länsirintamalta ei mitään uutta sotakirjana,  Rikos ja rangaistus jännityskirjana. Romaanien lisäksi käsitellään myös näytelmäkirjallisuutta. Halutaan myös osoittaa, että jokaisella ajalla on omat tulevat klassikkonsa.

Kohderyhmänä ovat aikuiset ja lukiolaiset sekä mahdollisesti yläkoululaiset. Kokonaisuudesta voi tehdä eripituisia ja -painotteisia esityksiä. 

Projektin toteuttaisi kirjaston henkilökuntaan kuuluva kirjastonhoitaja, joka tekee kirjavinkkauksia aikuisväestölle mm. kirjauutuuksista. Sijainen palkataan kuukauden ajaksi, jolloin kirjastonhoitaja voi keskittyä projektiin.  Projektin suunnittelu toteutetaan avustuspäätöksen jälkeen keväällä ja projekti syksyllä 2014.

Kustannusarvio:

Sijaisen palkkaaminen projektin ajaksi, 1 kk.  2700 €

Matkakulut                                                         300 €

Yht.                                                                   3000 €

Oma rahoitus                                                    1300 €

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Lohjan kaupungin koulutoimi, lukiot

Webbsidor, publikationer och material: 

Kirjastonhoitaja on tehnyt esittelypaketit klassikoista viidestä eri teemasta. Ne ovat: Huijareita ja veijareita, Paholaisia ja kummajaisia, Sota on syttynyt, Ai, oliko se klassikko? ja Lyhyet klassikot. Jokaiseen teemaan kuuluu kuusi kirjaa. Kirjojen esittelyä varten on tehty Power Point -esitykset. Rakenne on kaikissa teemoissa sama: teeman otsikko, klassikon määritelmä, teoksesta otettu sitaatti, kirjailijan kuva ja kirjan kansi. Jokaisesta kirjasta on tehty A4 -sivun pituinen esittely esittelyn tueksi.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen toteuttanut kirjastonhoitaja Merja-Liisa Karhu on pitänyt jo vuosien ajan kerran vuodessa yleisötilaisuuden Vuoden kirjat, jossa hän on esitellyt uutuuskirjoja. Näitä esityksiä on myös järjestetty henkilökunnalle. Hän on esitellyt uutuuskirjoja ja nykykirjallisuutta myös lukiolaisille äidinkielen opettajien pyynnöstä useana vuonna. Syntyi idea valmistaa esittelyjä klassikoista ja suunnata esittelyt lukiolaisille, koska yhteistyö lukion kanssa on toiminut hyvin. Tavoitteena on saada opiskelijat suhtautumaan klassikkoihin luontevasti, normaalina kirjallisuutena eikä jonain vaikeana ja liian hienona tavalliselle lukijalle.

Hankkeen aikana saatiin valmiiksi materiaali, jota voidaan hyödyntää monien vuosien aikana. Opettajille esittelyjen tekeminen viidestä teemasta tuo mahdollisuuksia tilata paketteja opetussuunnitelmiin parhaiten soveltuvina aikoina. Kirjaston palvelujen tuotteistamista on toivottu koulujen taholta. Kirjasto tarjoaa erilaisia tuotteita, joista opettajat voivat helposti valita sitä, mitä tarvitsevat. Kirjavinkkausta ja kirjaesittelyjä on tehty perinteisesti enemmän ala- ja yläkoululaisille, nyt lukiolaisille suunnattu hanke on tervetullut.

Fortsatta åtgärder: 

Projektin toteutus alkaa keväällä 2016 ja jatkuu lähivuosina niin kauan kuin sille on tilausta. Ensimmäiset esitykset on varattu helmikuulle 2016. Ideana on, että opettaja voi tilata tunnin yhdestä tai kahdesta teemasta kerrallaan, kevään tai lukuvuoden aikana kaikki viisi halutessaan. Paketit eivät ole sidoksissa opetussuunnitelmiin, joskin ne sopivat luontevasti vaiheeseen, kun kouluissa käsitellään klassikkoja. Myöhemmin keväällä paketteja markkinoidaan eräänlaisena Kiinnostavaa kesälukemista -juttuna. Paketteja aiotaan markkinoida myös yläkouluille. Myös aikuisryhmille esityksiä voidaan markkinoida Kulttuuripolku-ohjelman osana. Tällöin otsikkona voisi olla esim. Jäikö jokin klassikko lukematta

Ytterligare information: 

Oma rahoitus raportin mukaan henkilöstömenoihin 465 e. Lisäksi hallinnointikuluja 9 h, yht. 292 e. Kirjastonhoitajan projektin ulkopuolella tekemä työ 52 h, yht. 1196 e.
Projektin ajaksi palkattiin ulkopuolinen sijainen ajalle 12.10.-8.11.2015.

Liitteinä Power Point -esitykset, kirjapaketit ja yhteenvedot kirjoista.

Projektet börjar : 
01/09/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€3 000
Egen finansiering: 
€1 300
Budget sammanlagt: 
€4 300
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€4 453
Egen finansiering: 
€1 953
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
0henkilö/person
Antalet evenemang: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
0henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€2 500