Kokkolalaiset VHS -aarteet jälkipolville
Vuoden 2012 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kokkolan kaupunginkirjasto, Joni Virtanen
Kokkolan kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Isokatu 3
67100
Kirjaston puhelin : 
044-780 9564
Kirjaston sähköposti : 
kokkolan.kirjasto@kokkola.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Klm
Y-tunnus : 
0179377-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Susann Forsberg
Puhelin : 
044-780 9564
Sähköposti : 
susann.forsberg@kokkola.fi
Kuvaus : 

1.1      Yleiskuvaus

Tekniikan kehitys tallennusmuotoineen on jälleen kerran tehnyt tepposet kirjaston asiakkaille - vanhojen VHS -nauhojen katseluun ei enää voi hankkia uutta laitetta, kun vanha videolaite on sanonut sopimuksensa irti.  Monet asiakkaat ovatkin tiedustelleet kirjastolta mahdollisuutta digitoida vanhat VHS -nauhansa, jotta rakkaat hetket säilyisivät myös jälkipolvien katseltavana.

 Hämeenlinnan kaupunginkirjasto - maakuntakirjasto toteutti vuosien 2009 - 2010 aikana EU -rahoituksella hankkeen, jossa kirjastoon hankittiin editointitila ja laitteet, joiden avulla asiakkaiden vanhat VHS -nauhat, c -kasetit ja diakuvat voitiin muuttaa digitaaliseen muotoon.  Projektisuunnittelija Maija Sarasteen mukaan ”kirjaston tehtävä on myös kehittää kansalaisten tietoyhteiskuntataitoja ja siinä editointitila toimii erinomaisesti. Kirjasto ei digitoi materiaaleja asiakkaidensa puolesta, mutta hommaan saa ohjeet ja opastusta.”  (Lähde: http://yle.fi/uutiset/tiede_ja_tekniikka/2010/03/digitointi_pelastaa_videoaarteet_jalkipolville_1546267.html)

 Vastaavanlaisia hankkeita on toteutettu myös Espoon, Tampereen, Joensuun ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa.

1.2      Tuote

Kokkolan kaupunginkirjasto - maakuntakirjaston pääkirjastoon hankitaan digitointilaitteet VHS -nauhojen, c -kasettien, LP -levyjen, valokuvien, negatiivien ja diojen digitoimista varten.  Lisäksi henkilökuntaa koulutetaan laitteiden käytön opastamiseen.

2          Hankkeen organisointi2.1      Kohderyhmien kuvaus

Kokkolan kaupunginkirjasto - maakuntakirjaston asiakkaat, joilla on tarve muuttaa vanhat formaattinsa digitaalisiksi.  Kirjaston henkilökunta.

2.2      Vastuuhenkilöt

Kirjastotoimenjohtaja Susann Forsberg.

3          Projektin ohjaaminen3.1      Tavoitteet

Kirjasto voi tarjota asiakkailleen laajemman tietoyhteiskuntataitojen kirjon.  Kirjaston henkilökunnan tekninen osaaminen kehittyy.

3.2      Seuranta ja ohjaus

Hankkeen toteutumista valvoo kirjastotoimenjohtaja Susann Forsberg.

3.3      Henkilöstöresurssien käytön suunnittelu

Kouluttaja ja opastaja, joka neuvoo alueen kirjastojen henkilökuntaa digitointilaitteiden käytössä. sekä ohjeistaa, kuinka henkilökunta voi myöhemmin opastaa asiakkaita. Koulutukseen varataan aikaa kaksi kuukautta.

4          Tekniikka4.1      Työkalut

VHS -videoiden, c-kasettien, LP-levyjen, valokuvien, negatiivien ja diojen digitointiin tarvittavat laitteet ja ohjelmistot.  laitteiden säilytystilat.

4.2      Dokumentointi

Hankeselvitys.

Aiemmat hankkeet: 

Vastaavanlaisia hankkeita on toteutettu myös Espoon, Tampereen, Joensuun ja Jyväskylän kaupunginkirjastoissa.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hankkeessa ei varsinaisesti omia kotisivuja tehty, mutta kirjaston sivuille lisättiin käyttösäännöt ja tietoja digitointipisteestä. Lisäksi laitteiden käyttöohjeet laitettiin kirjaston nettisivuille: http://www.kokkola.fi/kirjasto/kirjastot_ja_palvelupisteet/paakirjasto/m.... Hankkeen kuluessa tehtiin digitointilaitteille käyttöohjeet kuvien kera.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kävimme tutustumismatkalla Kurikan kirjastossa, jossa meille esiteltiin heidän digitointilaitteitaan, niiden käyttöä ja ohjeita. Saimme Kurikasta hyviä vinkkejä siihen, millaisia laitteita digitointiin kannattaa hankkia. Seuraavaksi mietimme, mitä laitteita ja ohjelmia digitointipisteeseen tarvitaan sekä mistä ne on mahdollista hankkia. Alueen eri elektroniikkaliikkeistä käytiin pyytämässä tarjouksia, ja laitteet päätettiin tilata liikkeestä, joka pystyi toimittamaan meille kaikki tarvittavat laitteet. Digitointipisteeseen ostettiin seuraavat laitteet: pöytämallin tietokone, mikrofoni, c-kasettisoitin, kuva-/diaskanneri, lp-levysoitin, pieni taulutelevisio ja vhs-dvd-yhdistelmä. Myöhemmin digitointipisteeseen hankittiin myös Super vhs –adapteri. Digitointipisteeseen hankittiin myös seuraavat ohjelmistot: kuvankäsittelyohjelma Adobe Photoshop Elements 9, videokäsittelyohjelma Adobe Premiere Elements 9, Sound forge audio studio 10, Microsoft Office 2010, PDF-creator. Ohjelmistojen ja tietokoneen hankkimisesta huolehti Kokkolan kaupungin atk-osasto.

Digitointipistettä varten tyhjennettiin yksi huone, joka oli aikaisemmin ollut varastona; tyhjentämiseen meni aikaa noin viikko. Huoneeseen hankittiin tarvittavat huonekalut digitointilaitteita varten (työpöytä, aputaso ja tuolit). Lisäksi verkkoyhteys käytiin laittamassa kuntoon laitteita varten. Laitteet asennettiin käyttövalmiiksi, ja henkilökunta tutustui laitteiden käyttöön (2 viikkoa). Tämän jälkeen kirjoitettiin selkeät ohjeet asiakkaita varten suomeksi ja ruotsiksi (1 viikko) ja harjoiteltiin laitteiden käyttöä musiikkiosaston henkilökunnan kanssa (1 viikko). Digitointilaitteilla on ollut paljon käyttöä. Kokkolalaiset ovat käyneet digitoimassa runsaasti henkilökohtaisia vhs-kasettejaan, jotka he haluavat säilyttää itseään ja jälkipolvea varten. Monella asiakkaalla ei ollut enää vhs-kasettien katsomiseen tarvittavia laitteita, joten palvelu oli heille todella tarpeellinen. Lisäksi digitointipisteessä on digitoitu c-kasetteja, valokuvia ja lp-levyjä. Asiakkaiden mielestä palvelu on erittäin tarpeellinen.

Jatkotoimenpiteet: 

Digitointipiste on osoittautunut erittäin hyväksi ja paljon käytetyksi palveluksi kirjastossa. Digitointipisteen käyttöä ja markkinointia tietenkin jatketaan. Jatkossa harkitaan lisälaitteiden hankkimista, esimerkiksi kaitafilmien digitointilaitetta on toivottu. Myös kirjaston omien aineistojen digitointia tehdään tarvittaessa. Nyt on jo digitoitu muutama vanha vhs-kasetti kirjastolla kuvatuista juhlista. Esimerkkinä mainittakoon Lainanpäivän iltamat 8.2.1994. Jossakin vaiheessa voisimme myös järjestää jonkinlaisia digitointilaitteiden opastustyöpajoja. Esimerkiksi kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistojen mahdollisuudet ovat todella runsaat.

Aloituspäivämäärä : 
30/09/2012
Lopetuspäivämäärä : 
29/11/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€7 400
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 838
Budjetti euroissa yhteensä: 
€9 238
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 770
Oma rahoitus yhteensä: 
€5 770
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000