Koko kimpan PIRRe – Etelä-Karjalan kirjastojen yhteinen digiohjaus
År 2018 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Imatran kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
Virastokatu 2
55100
Ansvarsperson : 
Marja Huuhtanen
Telefonnummer : 
0400533268
E-post : 
marja.huu@gmail.com
Projektets målsättning: 

Etelä-Karjalan kunnissa on jatkuva tarve sähköisten palvelujen ja asioinnin opastuksiin. Alueelle palkataan kaksi verkkopalvelujen kouluttajaa / digiohjaajaa, jotka kiertävät kirjastoissa opastamassa asiakkaita sekä henkilökuntaa. Digiohjaajat auttavat ja rohkaisevat henkilökuntaa sekä asiakkaita ja rakentavat pelisääntöjä ja vertaisopastajien verkkoa asiakkaiden neuvontaan. Opastusten pääfokus on Suomi-.fi:ssä ja muissa sähköisissä palveluissa ja aineistoissa, mutta neuvontaa voidaan antaa myös omien älylaitteiden käytössä. Hanketta viedään eteenpäin Imatran seudulla käynnissä olevan PIRRe pelastaa pulasta- hankkeen kokemusten ja oppien perusteella.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

Opastuksiin osallistuneiden määrä ja heiltä saatu palaute.

Projektbeskrivning : 

Etelä-Karjalan alueella asuu n. 130 000. Pienemmissä kunnissa ikääntyneen väestön osuus on jopa yli 30 %. Osalle heistä on vaikeaa päästä mukaan sähköisen asioinnin, digitaalisten palvelujen ja e-aineistojen maailmaan. Asioiden hoitamisesta verkon välityksellä on kuitenkin tullut monissa tapauksissa käytännössä ainoa vaihtoehto. Hankkeessa alueen kirjastoihin palkataan kaksi kiertävää digiohjaajaa, jotka pitävät ryhmäopastuksia ja antavat henkilökohtaista ohjausta kirjastojen henkilökunnalle sekä asiakkaille. Tärkeimpänä kohderyhmänä hankkeessa ovat ikääntyvät sekä syrjäytymisvaarassa olevat kuntalaiset.

Sisältöjen osalta pääpaino on Suomi.fi'ssä sekä asiakkaiden itsensä määrittelemien palvelujen käytössä. Apua tarvitaan internetin peruskäytössä, pankkiasioinnissa, junalippujen hankkimisessa, Kelan lomakkeitten täyttämisessä ja tulostamisessa sekä muissa vastaavissa asioissa. Digiohjaajat esittelevät myös Heili-kirjastojen vast'ikään käyttöönottamaa Finnaa ja kokoelmissa olevia sähköisiä aineistoja. Ohjaaja voi neuvoa myös älylaitteiden peruskäytössä.

Syksyllä käynnistynyt Parikkalan, Imatran, Rautjärven ja Ruokolahden yhteinen PIRRe pelastaa pulasta -hanke on toteuttanut onnistuneesti yksilö- sekä ryhmäopastuksia hankkeen kunnissa. Etenkin pohjoisten kuntien Ootsie netis? -teemapäivät ovat keränneet kiitettävästi osallistujia.
Kaikissa alueen kunnissa on ilmeinen ja jatkuva tarve digiopastuksen järjestämiseen ja kehittämiseen, mutta edellytyksiä tehtävään paneutuvien työntekijöiden palkkaamiseen ei juuri ole. Kirjastojen yhteinen hanke mahdollistaa kirjastotilojen ja -laitteiden, henkilökunnan sekä tiedotusresurssien käyttämisen tähän tarkoitukseen. Hankkeen omarahoitusosuus muodostuu kirjastojen henkilökunnan hankkeeseen käyttämästä työajasta. Lisäksi kunnat hankkivat lukulaitteita hankkeen käyttöön ja jokainen osallistuva kirjasto huolehtii, että käytettävissä on langaton verkko ja yksittäisiin sekä pienryhmäopastuksiin soveltuvat laitteet.

Samarbetspartner/s: 
Eksote, Kela, verotoimisto, TE-toimisto, pankit, vapaan sivistystyön opistot, eläkeläisyhdistykset
Projektet börjar : 
01/09/2018
Projektet avslutas : 
31/12/2019
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€34 980
Egen finansiering: 
€14 220
Budget sammanlagt: 
€49 200
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€0
Egen finansiering: 
€0
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0


Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€32 000