Konsolipelaaminen osaksi Forssan kaupunginkirjaston tiloja ja kokoelmaa
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Forssan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 55
30101
Kirjaston puhelin : 
03-41415400
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@forssa.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Forka
Y-tunnus : 
0145626-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Maarit Järveläinen
Puhelin : 
03 4141 5400
Sähköposti : 
maarit.jarvelainen@forssa.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on antaa alueen asukkaille mahdollisuus yhteisölliseen pelaamiseen kirjaston tarjoamien laitteiden ja tilojen avulla. Vanhemmat voivat tutustua digitaaliseen pelaamiseen yhdessä lastensa kanssa, ja näin muuttaa mahdollisia pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Hankkeen myötä voidaan myös madaltaa kirjaston käyttäjien kynnystä tutustua digitaaliseen pelaamiseen ja näin he voivat saada omia käytännön kokemuksia pelimaailmasta. Kirjastolle hankittavissa peleissä otetaan huomioon kaikki asiakasryhmät ja pelikonsolit saattavat houkutella myös ei-käyttäjiä kirjaston asiakkaiksi.

Avustusta haetaan laitehankintoihin. Wii U -pelikonsoli ja televisio sijoitetaan lastenosaston satuhuoneeseen, ja Playstation 4 -konsolille ja televisiolle järjestetään pelipiste lasten- ja nuortenosastolle. Molempien konsolipelipisteiden yhteyteen kerätään media- ja pelikasvatukseen liittyvää materiaalia, jota voidaan jakaa asiakkaille.

Olemme jo jonkin verran hankkineet pelejä lainattavaksi ja laitteiden saaminen mahdollistaa järkevän aineiston valinnan ja arvioinnin. Pelikonsoleita voidaan hyödyntää kirjaston omissa tilaisuuksissa. Esim. kulttuuritoimen kuukausittain järjestämän Perhelauantain teemana voisi olla pelaaminen ja Kansallisen Pelipäivän ohjelmaa voisi painottaa uudella tavalla (nyt Forssassa on keskitytty Pelipäivänä lähinnä lautapeleihin). Konsoleita voidaan tarvittaessa lainata myös muille Louna-kirjastoille ja nuorisotoimelle esimerkiksi tapahtumiin ja koulutuksiin.

Kirjastolla on uusi työntekijä, joka pystyy asentamaan tarvittavat laitteet ja kouluttamaan henkilökuntaa paitsi uusien laitteiden käyttöön, myös pelien ymmärtämiseen yleisemmin. Pelipisteisiin kootaan materiaalikansiot. Lisäksi työaikaa kuluu uuden palvelun markkinointiin. Työajan palkka sivukuluineen on hankkeen omarahoitusosuutta (arvioitu koko henkilökunnan työajaksi n. 1 kk). Hankkeen omarahoitusosuuteen kuuluu myös tilojen kalustaminen.

Hankittava laitteisto (yhteishinta esimerkkilaitteilla laskettuna ilman alv:a 1440 €):
- Televisio x2
- Playstation 4 -konsoli
- Playstation 4 -lisäohjain
- Latauspiste kahdelle PS4-ohjaimelle
- Wii U -konsoli
- Wii U -lisäohjaimet (4 kpl Wii Remote Plus -ohjaimia ja 4 kpl Nunchuk-ohjaimia)
- 2 kpl latauspisteitä kahdelle Wii-ohjaimelle

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Vastuu projektin toteuttamisesta oli musiikkiosaston osastonjohtajalla. Käytännön asioita mietittiin myös pienemmissä työryhmissä ja osastonjohtajien kokouksissa. Aluksi kartoitimme mahdollisia keinoja konsolipelaamisen tuomiseksi Forssan kirjaston tiloihin. Tutkimme peli- ja konsolitarjontaa, ja päädyimme kahteen laitteeseen, Wii U:hun sekä PlayStation 4:ään. Wii U:lle ostettiin neljä ja PlayStationille kaksi lisäohjainta moninpelaamisen mahdollistamiseksi.

Molemmille konsoleille hankittiin lisäksi omalla rahoituksella kokoelma kirjastolla pelattavia pelejä, joiden valinnassa painotettiin moninpeliominaisuuksia ja hyödynnettiin henkilökunnan omia pelikokemuksia sekä eri verkkomedioissa julkaistuja arvioita ja artikkeleita. Kirjastolle hankittavissa peleissä otettiin huomioon kaikki asiakasryhmät, mutta pelkästään aikuisille tarkoitettuja, K18-merkinnällä varustettuja pelejä emme hankkineet tähän kokoelmaan. Niitä löytyy kuitenkin kirjaston lainattavien pelien joukosta.

PlayStation 4 sijoitettiin lasten- ja nuortenosastolle hieman syrjäisempään nurkkaukseen pelirauhan varmistamiseksi. Wii U löysi paikkansa kirjaston satuhuoneesta, jossa on mahdollista liikkua vapaammin ja jossa äänenvoimakkuuden noususta ei ole haittaa. Satuhuoneessa on myös mahdollista järjestää helpommin erilaisia pelitapahtumia kuin varsinaisissa kirjaston asiakastiloissa.

Pelikonsolit olivat aluksi kirjaston henkilökunnan tutustuttavina ennen varsinaista julkistamista ja käyttöönottoa asiakkaille. Kirjastolla järjestettiin useita koulutusaamuja, joiden aikana tutustuttiin pelikonsoleihin ja peleihin sekä niiden käyttöön ja pelaamiseen. Valtaosa kirjaston työntekijöistä ei ollut aiemmin ollut tekemisissä pelikonsolilaitteiden kanssa, joten koulutus tuli tarpeeseen.

Konsolit julkistettiin kansallisena Pelipäivänä 21.11.2015, jolloin molemmilla konsoleilla järjestettiin peliturnaukset. Pelipäivänä oli konsoleiden julkistamisen lisäksi muutakin peleihin liittyvää ohjelmaa, kuten EHYT ry.:n pelitaitokouluttajan vetämä pelitietotunti vanhemmille sekä pelintekeminen ammattina -keskustelutilaisuus, jonka vetivät TAMK:n pelituotannon opiskelijat.

Pelipäivän jälkeen konsolit ovat olleet asiakkaiden varattavissa tunniksi kerrallaan. Pelaajia on ollut lähes päivittäin, vaikka emme ole vielä ehtineet markkinoimaan konsoleita, pelipäivää lukuunottamatta. Lapset ja nuoret ovat tulleet pelaamaan erityisesti kavereiden kanssa. Yksinpelaaminen on ollut melko harvinaista, ja kaikki kirjastolla pelattavat pelit ovatkin moninpelipainotteisia. Wii U on osoittautunut suositummaksi konsoliksi kuin PlayStation, vaikka silläkin on pelaajia riittänyt. Peleistä suosituimpia ovat olleet Mario Kart 8, Mario Party sekä muut moninpelikeskeiset Nintendo-julkaisut. Kaveriporukoiden lisäksi myös perheet ovat käyneet yhdessä tutustumassa konsoleihin ja pelimaailmaan yleisesti, ja osa on jo alkanut käymään säännöllisestikin.

Jatkotoimenpiteet: 

Toimintaa jatketaan kehittämällä Forssan kirjastosta entistä parempi pelaamisen paikka. Konsoleiden varauskäytäntöjä jalostetaan seuraamalla pelien sujumista esim. peliaikojen pituuden ja pelaajamäärien suhteen. Pelikokoelmaa kehitetään eteenpäin asiakkaiden mieltymysten mukaan. Myös pelikonsoleihin liittyvää ohjeistusta päivitetään tarpeen mukaan.

Markkinointiin aletaan panostamaan vuoden 2016 alusta lähtien. Eri toimenpiteitä ovat esimerkiksi Louna-kirjastojen kotisivujen peliosion päivittäminen sekä pelitapahtumat ja niistä ilmoittaminen paikallislehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Aiomme osallistua myös aktiivisesti jokavuotiseen kansalliseen Pelipäivään.

Keväällä 2016 järjestetään pelikerho kolmas- ja neljäsluokkalaisille lapsille. Kerho kokoontuu kahden viikon välein, ja joka kerralla keskitytään eri konsoli- ja lautapelityyppeihin. Suunnitteilla on ollut myös elokuvakerho, joka on mahdollista järjestää hankkeen yhteydessä hankituilla televisiolla ja PS4-konsolilla, joka toistaa DVD- ja Blu-ray-levyjä.

Aloituspäivämäärä : 
15/03/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/05/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 850
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 050
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 900
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 976
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 176
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
6kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
28henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
1kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
120henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 800
 
okm
avi