Kulttuurilla pitkään ikään
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kauhajoen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 501
61801
Kirjaston puhelin : 
0406748152
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kauhajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kauho
Y-tunnus : 
0178718-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Pirjo Pieski
Puhelin : 
0405358145
Sähköposti : 
pirjo.pieski@kauhajoki.fi
Kuvaus : 

Kauhajoen Kriuhnaasut eli kulttuuriviikko järjestetään 22.-29.4.2014, ensisijaisena kohderyhmänä ikäihmiset. Kaupunginkirjasto osallistuu kulttuuriviikon järjestämiseen omilla tapahtumillaan. Kauhajoella on paljon yhdistyksiä, joihin kuuluu virkeitä ikäihmisiä. Aktiiviset eläkeläiset ovat valmiita ja halukkaita omaksumaan uutta tietoa. Lähestymme heitä näiden yhdistysten kautta tehdäksemme kirjastopalveluja sekä kirjastotaloa tilana tutuksi,  unohtamatta palvelutaloissa asuvia.

Kriuhnaasuviikon ohjelmaan kaavaillaan ikäihmisille kirjoittavan kirjailijan vierailua. Paikallisia asiantuntijoita kutsutaan pitämään luentoja (esim. kuulonhuolto, muistisairaudet, liikunta, mielenvirkistys, yksinäisyyden ehkäisy). Kauhajoellakin on supistettu valtion virastojen toimintaa ja sen vuoksi pyrimme asiantuntevan ohjaajan avulla tutustuttamaan ikäihmiset monipuoliseen sähköiseen asiointiin ja viestintään (esim. pankkipalvelut, Kela, sähköposti, kirjaston verkkopalvelut, valokuvat).

Virkistystä ikäihmisille toisivat lasten- ja nuorten esiintymiset sekä palvelukodeissa että kirjastossa. Myös erilaiset musiikkiesitykset ovat mieluisia.

Avustusta haemme kirjailijavierailun kustannuksiin, luennoitsijoiden palkkioihin sekä ilmoituskuluihin.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kaupungin kulttuuritoimi

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Kauhajoen Kriuhnaasut eli kulttuuriviikko järjestettiin 22.-29.4.2014, ensisijaisena kohderyhmänä ikäihmiset. Kaupunginkirjasto osallistui kulttuuriviikon järjestämiseen omilla tapahtumillaan. Kirjaston Kriuhnaasu-ohjelmissa löytyi tapahtumia sähköisen asioinnin opastuksista hyvän olon ja virkistyksen sekä nautittavan liikunnan ja elämysten tapahtumiin, Yökirjasto-tunnelmia ja lopuksi kirjavinkkausta suunniteltuna aikuiseen makuun.
Kriuhnaasu -kulttuuriviikko kaupunginkirjastossa käynnistyi asiakkaita hellitellen keskiviikkona 23.4.2014. Evankelisen Opiston Urheiluhierojakoulun opiskelijat hieroivat virkistystä ja hyvää oloa Kriuhnaasu -kävijöiden niskoihin ja hartioihin kirjaston Oppimispesässä. Sähköinen verkkoasiointi (mm. pankki-, veroasiat,s-posti..) on jo arkipäivää, mutta monet arastelevat sen käyttöä eikä ole omaa laitettakaan. Kirjasto tarjosi sekä asiointiympäristön että opastuksen , asiakkailleen ja vierailijoilleen, ke-iltapäivässä parikin opastushetkeä, mutta kerrottiin myös, että muulloinkin voi kysyä asiakaspalvelustamme opastusta. Kaikilla Lapin ystävillä oli mahdollisuus vielä illalla päästä Rolf Wirtasen kitaramusiikin, balladien ja tarinoiden nostattamina tunturien maan taikatunnelmiin. Kahvi- ja teekannut olivat kuumina koko päivän!
Kriuhnaasu -torstaina 24.4.2014 päivän alkajaisiksi oli mahdollisuus virkistyä hieronnalla. Rentoa oloa ja fiilistelyä saattoi jatkaa pariinkin otteeseen iltapäivän aikana, kun Maketapit (Martti Santikko, Keijo ja Tapio Mäenpää) virittelevät soittimiaan vanhan hyvän tanssimusiikin sfääreihin ja nuoruusmuistoista saattoi nauttia kuunnellen tai ainutlaatuisissa kirjastotansseissa pyörähdellen hyllyjen välissä. Sukat luistivat hyvin! Musiikki vaihtui toisella tunnilla, joten kannatti käydä kummassakin.
Kirjaston Kriuhnaasu –perjantai 25.4. oli omistettu Yökirjastolle, jota viriteltiin uuteen lentoon pitkän tauon jälkeen. Se oli aikoinaan erityisesti paikkakunnan nuorten bändien esiintulopaikka ja sitä se oli nytkin. Myös peliteema ja uuden pelin julkistus kuului tähän Yökirjastoon – ja paljon muuta. Julkistettava peli oli nimeltään Karvapallo, jossa pinkin karvapallon silmin pääsi kodinjoka nurkkaan. Pelin olivat suunnitelleet Kauppaoppilaitoksen Datanomi-opiskelijat Siiri, Santeri, Lauri sekä Pentti, valvovana opettajana Margit Haapamäki. Vuosia sitten Yökirjasto oli syksyllä Nuorten viikkojen yhteydessä, nyt sen paikka voisi olla jatkossakin kulttuuriviikolla. Toinen vaihtoehto on Nuorten viikkojen läheisyydessä. Kirjaston vuoden 2014 Kriuhnaasu-tapahtumat päätti Aikuis-ja seniorikirjavinkkaus huhtikuun viimeisenä tiistaina. Jaana Savela ja Hannele Puhtimäki Seinäjoen kaupunginkirjastosta tekivät uutta ja vanhempaa kirjallisuutta tutuksi ja innostivat kirjallisuuden maailmoihin.
Kulttuurilla pitkään ikään -teemalla Kauhajoen Kriuhnaasut Kaupunginkirjastossa keräsivät eri tapahtumiin hyvin väkeä ja ilmapiiri oli innostunut. Sähköinen asiointi keräsi opastukseen n. 10 osallistujaa ja kahtena päivän hierottiin hyvää oloa ja virkistystä n. 25 osallistujan hartioihin . Maketappien tahdissa tanssahteli tai kuunteli liki 40 varttunutta menijää. Yökirjasto keräsi n. 280-300 osallistujaa, kaiken ikäisiä, enemmistö ehkä nuorempia aikuisia, nuoria ja lapsia. Aikuis- ja seniorikirjavinkkauksessa n. 15 kuulijaa ja Lapin taikaa ja tarinoita oli kuulemassa n. 20 henkilöä.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

www.krannit.net, fb: Kauhajoen kirjasto, Kauhajoki.fi/Kirjasto, Kauhajoki /Kaupungin tapahtumakalenteri, julisteet, lehti-ilmoitukset

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjaston Kriuhnaasu-kulttuuriviikkojen yhteistyö on ollut kulttuuritoimen, muiden hallintokuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa yhteistä tekemistä sen alusta lähtien ja työ jatkuu. Yökirjasto sai uuden nosteen yhteistyössä Nuorisotoimen kanssa ja se jatkuu.

Jatkotoimenpiteet: 

Pysymme tiiviisti Kriuhnaasu –yhteistyössä. Kulttuurilla pitkään ikään –teema näkyy henkenä kaikessa ikäihmisten kuten muidenkin ikäryhmien toiminnan ja palveluiden kehittämisen suunnittelussa. Yökirjasto on saanut uuden tulemisen ja siitä pidetään yhdessä huolta.

Aloituspäivämäärä : 
15/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 250
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 550
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 300
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
1kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
11henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
8kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
398henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014