Kuva kuljettaa tarinaa
Vuoden 2012 Hyvä käytänne   


Kuvan lähde: 
Pyhäjoen kirjasto
Pyhäjoen kunnankirjasto (yhteistyössä Merijärven kunnankirjaston kanssa)
Kirjaston osoite : 
Ruukintie 1
86100
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@pyhajoki.fi
Yhteyshenkilön nimi : 
Heikki Lahnaoja
Puhelin : 
040 359 6170
Sähköposti : 
heikki.lahnaoja@pyhajoki.fi
Kuvaus : 

Jo alakoululaiset käyttävät paljon YouTube -palvelua. Halusimme, että tekemällä itse animaatioita koululaiset oppivat mediakriittisyyttä kurkistamalla medioitten rakenteitten taakse. Kohderyhmämme olivat Pyhäjoen ja Merijärven 4 – 6 –luokkalaiset. Projektin vetäjinä toimivat Pyhäjoen kirjastotoimenjohtaja Heikki Lahnaoja ja Merijärven kirjastosihteeri Tuula Alin-Biari Musafiri. Hanke sai ELY-avustusta vuonna 2011.

Pyysimme etukäteen koululuokkia jakaantumaan 3 – 4 oppilaan ryhmiin ja keksimään lyhyen käsikirjoituksen tai tarinan jostain heidän lukemansa kirjan kohtauksesta. Animaation tekoon oli varattu aina kokonainen päivä. Aluksi tarkistimme käsikirjoitusten toteuttamiskelpoisuuden; tarina ei tosiaankaan voinut olla pitkä vaan vain jokin yksittäinen tapahtuma. Tämän jälkeen tartuttiin kyniin, papereihin ja saksiin, sillä tekniikka oli pala-animaatio, jossa irtileikattuja hahmoja liikutettiin ja kuvattiin tavallisella digikameralla.

Kun jutut oli kuvattu, kuvat siirrettiin tietokoneelle ja saatiin liikkumaan ilmaisella MonkeyJam –ohjelmalla. Videopätkät siirrettiin Windowsin elokuvatyökaluun, jossa saatiin lisättyä musiikit, nekin ilmaisesta palvelusta. Sitten vihdoin valmiit elokuvat ladattiin Pyhäjoen kirjaston YouTube –tilille.

Lähes kaikilla lapsilla oli tapana käydä YouTubessa katsomassa videoita, mutta vain yksi tai kaksi kultakin luokalta oli itse ladannut jotain sinne. Tämän vuoksi koululaiset olivat todella innoissaan saadessaan oman videonsa nettiin. Usein heti kuvausten jälkeen lapset alkoivat kysellä että joko se leffa on YouTubessa. Monille oli yllätys, että kuvaamisen jälkeen oli vielä monta vaihetta edessä.

”Piilo-opetussuunnitelmaamme” kuului myös tekijänoikeuksia. Monet olisivat halunneet taustaääniksi esim. suosikkipelinsä ääniä, tai jotkut olisivat halunneet käydä lataamasta suosikki-laulajiensa kappaleita taustamusiikiksi. Kerroimme, että niitä ei voi noin vain käyttää.

Yllättävintä oli, että kouluissa ei juuri ollutkaan digikameroita tai tietokoneita. Kameroita saattoi olla vain yksi jos sitäkään. Luulimme joka koulusta löytyvän myös ajanmukaisia kannettavia tietokoneita, mutta näin ei ollut. Joissain paikoissa ei ollut käytössä kuin yksi kone ja tästä syystä videoitten lopputyöt veivät aikaa.

Nelos-luokkalaisilla ei aina tahtonut intoa riittää koko päiväksi. Vitosten ja kutosten kanssa ei ollut sellaisia ohjelmia; isommat osasivat myös itsenäisemmin käyttää tietokone-ohjelmia. Toivoimme Ylen mediabussia täydentämään projektia, mutta emme valitettavasti saaneet sitä.

Valmiit videot ovat nähtävissä osoitteessa http://www.youtube.com/user/pyhajoenkirjasto/videos

 

Aloituspäivämäärä : 
05/11/2013
Lopetuspäivämäärä : 
05/11/2013
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus