Lainauksenhallinta ajan tasalle: RFID
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Hämeenkyrön kirjasto
Kirjaston osoite : 
Kyrönsarventie 16
39100
Kirjaston puhelin : 
0503904213
Kirjaston sähköposti : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Hamkun
Y-tunnus : 
0132947-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Liisa Mäntylä
Puhelin : 
0503904213
Sähköposti : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
Kuvaus : 

Vaikka kirjastossa tehdään muutakin kuin lainataan ja palautetaan aineistoa, lainaustoiminnon tekninen taso on tärkeää. Hyvään asiakaspalveluun kuuluu myös lainaustekniikan päivittäminen. Uudet kirjastotilat tulevat olemaan valmistuttuaan syksyllä 2016 suuremmankin huomion kohde, ja kirjaston olisi hyvä profiloitua myös tekniikaltaan uudistuneena palvelupaikkana.

Kirjastoaineiston varustaminen RFID-tunnisteella tuo joustavuutta ja nopeutta niin asiakaspalveluun kuin virkailijan töihinkin. Lainaus- ja palautusautomaatilla pinolainaus on mahdollista. Tunniste mahdollistaa myös mahdollisesti myöhemmin hankittavien älyhyllyjen käytön. Uuteen kirjastotilaan hankittavan hälyportinkin kannattaa olla ennemmin RFID-yhteensopiva kuin magneettiliuskaan perustuva.

Aineistoa lainauskuntoon laitettaessa ei tarvitse hankkia ja kiinnittää kahta erilaista tunnistetta (viivakooditarra ja hälynauha). Lainaus- ja palautus virkailijatyönä on huomattavasti ergonomisempaa, kun montaa erilaista toimintoa ei tarvitse tehdä eikä aineistoa tarvitse nostella lainauksessa, palautuksessa ja hälyn poistossa.

Avustus käytetään RFID-tunnisteiden hankintaan, lukija-antenniyhdistelmien hankintaan ja työntekijän palkkaamiseen tunnisteiden liimaamisen ja konvertoinnin aiheuttamaan lisätyöhön.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Haimme hankerahaa sillä suunnitelmalla, että voimme palkata asiakaspalveluun yhden määräaikaiseen työntekijän lisää, ja kokoelmaa tarroitetaan kokopäiväisesti ja nopeasti oman henkilökunnan voimin. Kun saatu summa oli pienempi, olemme tarroittaneet kokoelmaa muun toiminnan ohessa, ja varanneet siihen pidemmän ajan. Aloitimme tarroituksen syyskuussa, jolloin siihen käytettiin n. kolmen henkilön yhtä työpäivää vastaava aika viikossa. Marraskuun alusta vuoden loppuun tarroitukseen on käytetty neljän henkilön kahta työpäivää vastaava aika viikossa.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että kokoelma saadaan tarroitettua RFID-tunnisteella uuden kirjaston avaamiseen mennessä ensi kesänä. Lainaus rfid:llä alkaa vasta silloin.

Lisätietoa: 

RFID-tarrat kilpailutettiin yhdessä uuden monitoimikeskuksen investointimenoista menevän hälyportin kanssa. Myös pääkirjastoon tulevat RFID-lukulaitteet menivät investoinnista maksettavaksi. Kirjaston osuus (johon käytettiin tämä avustus) muodostui RFID-tunnisteista ja kirjastoauton lukulaitteesta. Oma rahoitus muodostui henkilötyöstä, jota käytettiin kilpailutukseen, hankintaan ja tarroitustyöhön vuoden 2015 aikana.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€30 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€34 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 046
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 400
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€6 000

Ks. perustelumuistio, http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015. Erityisesti lainaus- ja palautusautomaattien hankintaan.

 
okm
avi