Lainauksenhallinta ajan tasalle: RFID
År 2015 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Hämeenkyrön kirjasto
Bibliotekets adress : 
Kyrönsarventie 16
39100
Bibliotekets telefonnummer : 
0503904213
Bibliotekets e-postadress : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
ISIL-kod : 
FI-Hamkun
FO-nummer : 
0132947-3
Ansvarsperson : 
Liisa Mäntylä
Telefonnummer : 
0503904213
E-post : 
liisa.mantyla@hameenkyro.fi
Projektbeskrivning : 

Vaikka kirjastossa tehdään muutakin kuin lainataan ja palautetaan aineistoa, lainaustoiminnon tekninen taso on tärkeää. Hyvään asiakaspalveluun kuuluu myös lainaustekniikan päivittäminen. Uudet kirjastotilat tulevat olemaan valmistuttuaan syksyllä 2016 suuremmankin huomion kohde, ja kirjaston olisi hyvä profiloitua myös tekniikaltaan uudistuneena palvelupaikkana.

Kirjastoaineiston varustaminen RFID-tunnisteella tuo joustavuutta ja nopeutta niin asiakaspalveluun kuin virkailijan töihinkin. Lainaus- ja palautusautomaatilla pinolainaus on mahdollista. Tunniste mahdollistaa myös mahdollisesti myöhemmin hankittavien älyhyllyjen käytön. Uuteen kirjastotilaan hankittavan hälyportinkin kannattaa olla ennemmin RFID-yhteensopiva kuin magneettiliuskaan perustuva.

Aineistoa lainauskuntoon laitettaessa ei tarvitse hankkia ja kiinnittää kahta erilaista tunnistetta (viivakooditarra ja hälynauha). Lainaus- ja palautus virkailijatyönä on huomattavasti ergonomisempaa, kun montaa erilaista toimintoa ei tarvitse tehdä eikä aineistoa tarvitse nostella lainauksessa, palautuksessa ja hälyn poistossa.

Avustus käytetään RFID-tunnisteiden hankintaan, lukija-antenniyhdistelmien hankintaan ja työntekijän palkkaamiseen tunnisteiden liimaamisen ja konvertoinnin aiheuttamaan lisätyöhön.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Haimme hankerahaa sillä suunnitelmalla, että voimme palkata asiakaspalveluun yhden määräaikaiseen työntekijän lisää, ja kokoelmaa tarroitetaan kokopäiväisesti ja nopeasti oman henkilökunnan voimin. Kun saatu summa oli pienempi, olemme tarroittaneet kokoelmaa muun toiminnan ohessa, ja varanneet siihen pidemmän ajan. Aloitimme tarroituksen syyskuussa, jolloin siihen käytettiin n. kolmen henkilön yhtä työpäivää vastaava aika viikossa. Marraskuun alusta vuoden loppuun tarroitukseen on käytetty neljän henkilön kahta työpäivää vastaava aika viikossa.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että kokoelma saadaan tarroitettua RFID-tunnisteella uuden kirjaston avaamiseen mennessä ensi kesänä. Lainaus rfid:llä alkaa vasta silloin.

Ytterligare information: 

RFID-tarrat kilpailutettiin yhdessä uuden monitoimikeskuksen investointimenoista menevän hälyportin kanssa. Myös pääkirjastoon tulevat RFID-lukulaitteet menivät investoinnista maksettavaksi. Kirjaston osuus (johon käytettiin tämä avustus) muodostui RFID-tunnisteista ja kirjastoauton lukulaitteesta. Oma rahoitus muodostui henkilötyöstä, jota käytettiin kilpailutukseen, hankintaan ja tarroitustyöhön vuoden 2015 aikana.

Projektet börjar : 
01/01/2015
Projektet avslutas : 
31/12/2015
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€30 500
Egen finansiering: 
€3 500
Budget sammanlagt: 
€34 000
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€10 046
Egen finansiering: 
€4 400
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
0henkilö/person
Antalet evenemang: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
0henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€6 000

Ks. perustelumuistio, http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015. Erityisesti lainaus- ja palautusautomaattien hankintaan.