Lakialla luetahan
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kirjailija Hannu Hirvonen Kauhavan kaupunginkirjaston satutunnilta
Kauhavan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kauppatie 88
62200
Kirjaston puhelin : 
06 2412 9820
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kauhava.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kauha
Y-tunnus : 
0208852-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Tuula Huhtamäki
Puhelin : 
06 2412 9824
Sähköposti : 
tuula.huhtamaki@kauhava.fi
Kuvaus : 

Satutunteja järjestetään kaikissa kirjastoissa omatoimisesti. Lisäksi avustuksen rahoituksella satutunteja voidaan varioida kutsumalla eri esittäjiä. Satutuntien avulla kasvatetaan uutta sukupolvea kirjastonkäyttäjiksi.

Koululaisten lukutaito on heikkenemässä eri tutkimusten mukaan. Kirjavinkkauksen avulla innostetaan lapsia ja nuoria lukemaan enemmän. Kaikissa hankkeen kirjastoissa on henkilökuntapula, joten oma väki ei ehdi laajamittaiseen kirjavinkkaustyöhön, vaan siihen tarvitaan ulkopuolista apua. Kirjavinkkausta toteutetaan kaikilla alakouluilla, joita on yhteensä 41 kpl, ja eri tilaisuuksissa kirjastoissa. Kouluilla kirjavinkataan vähintään kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Kirjavinkkauksen nostattama lukuinnostus näkyy välittömästi varsinkin kirjastoautoissa koulupysäkeillä. Avustuksen turvin palkataan kirjavinkkareita tuntitaksalla.

Kirjailijavierailut innostavat osaltaan lapsia ja nuoria lukemaan. Kirjailijavierailu toteutetaan hankkeen joka kunnassa.

Mediataidot ovat ensiarvoisen tärkeitä jo lapsuudesta lähtien. Mediakasvatusta toteutetaan hankkeen avulla monipuolisesti. Animaatiotyöpajat ovat olleet tosi suosittuja Lapualla ja Kauhavalla nykyisen hankkeen aikana, joten niitä on tarkoitus järjestää joka kunnassa.

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Lakia -kirjastoista Kauhavan ja  Lapuan kaupunginkirjastot, Isonkyrön, Jalasjärven ja Laihian kunnankirjastot sekä alueen alakoulut

Työryhmä Tuula Huhtamäki, Marita Hakala, Mia Penttala-Salli, Johanna Laakso ja Pirjo Humalainen

marita.hakala@lapua.fi, mia.penttala-salli@isokyro.fi, johanna.laakso@jalasjarvi.fi, pirjo.humalainen@laihia.fi

Aiemmat hankkeet: 

Kirjakamelin matkassa - Isokyrö, Laihia

Sukella seikkailuun - hurahda tarinaan - Kauhava, Lapua

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Lakialla luetahan oli kaikkien Lakia-kirjastojen yhteinen hanke. Eri kirjastoissa keskityttiin hieman erilaisiin toimintoihin.
Isokyrö ja Laihia käyttivät oman osuutensa Pekka Pohjoispään mediapajoihin 7-luokille. Mediapajoihin käytettiin 3 tuntia per luokka ja he tuottivat pätkän Titanic-elokuvasta  alusta asti siten, että kaikilla oppilailla oli joku rooli tuotannossa (esim. ohjaaja, maskeeraaja, näyttelijät, äänimies, kuvaaja). Valmiit tuotokset tulivat luokan käyttöön.

Mediapajat onnistuivat todella hyvin. Oppilaat, levottomimmatkin, olivat hyvin mukana ja vetäjä sai porukan toimimaan ja samalla oppimaan elokuvatuotannosta. Hän uskalsi luovuttaa kalliita laitteitaan oppilaiden käyttöön ja oppilaat olivat luottamuksen arvoisia. Oppilaiden ja opettajien kommentit ovat olleet kiittäviä. Lopputulokset olivat erinomaisia joka luokalta ja niissä oli selkeästi nähtävissä jokaisen porukan oma näkemys - niin erilaisia ne kaikki olivat samoista lähtökohdista tehtyinä.
Isonkyrön mediapajoissa oli kolme 7-luokkaa, yhteensä n. 55 oppilasta.

Laihialla oli yhteensä 5 seiskaluokkaa eli 86 oppilasta. Sekä oppilaat että opettajat olivat tyytyväisiä ja rehtori toivoi, että tällainen saataisiin joka vuosi.
Kukin luokka teki Pekka Pohjoispään johdolla ja avustuksella yhden kohtauksen elokuvasta Titanic.

Jalasjärvellä ala-asteella oli kaksi kirjailijavierasta. Heillä oli yhteensä viisi esitystä. Esitykset olivat olleet innostavia ja oppilaat olivat tykänneet kovasti. Tämä näkyi myös vierailujen jälkeen kirjastossa. Kirjailijavieraiden kirjoittamia kirjoja lainattiin vierailujen jälkeen mukavasti.
Lisäksi oli Mirja Kuivaniemen kirjailijavierailu, joka onnistui mukavasti sekä Draamapurkin kaksi esitystä, jotka saavuttivat kovan suosion. Yleisö toivoi sellaisia järjestettäväksi enemmänkin.
Yhteensä tapahtumissa oli osallistujia n. 350 henkilöä.

Lapualla ja Kauhavalla oli yhteinen kirjailijavieras, Roope Lipasti. Hankkeen johdosta Lipasti tuli koululaisten keskuudessa tunnetuksi ja vierailujen jälkeen hänen kirjansa lähtivät hyvin kiertoon. Roope Lipasti oli erittäin hyvä esiintyjä. Lapualla Lipastilla oli 3 kouluvierailua, joissa osallistujia oli 149 oppilasta. Kauhavalla Roope Lipasti esiintyi kahdella koululla viidelle ryhmälle, osallistujia yhteensä 290. Lisäksi järjestettiin iltatilaisuus Kauhavan pääkirjastossa, jossa osallistujia 25.

Lapualla oli lisäksi Täti Taikakynän ja Draamapurkin esityksiä lapsille. Esitykset olivat hyvin suosittuja ja niistä tuli hyvää palautetta sekä lapsilta että aikuislta. Draamapurkin kanssa Lapualla on tehty ennenkin yhteistyötä ja yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa, koska esitykset ovat lapsiystävällisiä ja vuorovaikutteisia. Kauhavalla Draamapurkki oli uusi tuttavuus ja erittäin mieluinen. Hyvää palautetta on saatu kaikkiin kirjastoihin eri esityksistä. Hugo Hiiren talvipulla -esitykset kaikissa Kauhavan kirjastoissa keräsivät 227 osallistujaa. Lapualla esityksiin osallistui 68 lasta. Täti Taikakynä oli Lapualla uusi tuttavuus. Hänen kanssaan Lapua on suunnitellut hankeyhteistyötä vuosille 2016-2017. Hänen kuvitetut satutuokiot ovat moderneja versioita Kylli-tädin satutuokioista. Täti Taikakynällä oli Lapualla 5 kuvitettua satutuokiota, joissa osallistujia oli 210.

Kauhavalla järjestettiin kirjavinkkauksia kouluilla tai kirjastoissa kaikkiaan 30 ja osallistujia oli 509.  Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi järjestettiin Muumi-aiheinen kilpailu, jonka palkintoina annettiin Muumi-kirjoja. Kesän 2014 lukuseikkailun palkintoina annettiin vaihteeksi elokuvalippuja. 

Kirjastokalaasit järjestettiin Peppi Pitkätossun 70-vuotisjuhlan ja Kauhavan kirjaston 150 vuotisjuhlan kunniaksi. Pohjola-Norden luovutti kirjaston käyttöön Peppi seitsemällä merellä -elokuvan, jota esitettiin yleisölle paikallisessa elokuvateatterissa.

Kaiken kaikkiaan hankkeen avulla voitiin kirjastoissa järjestää monipuolista toimintaa, joka ilman hanketta olisi ollut mahdoton toteuttaa.  Lapsia on aktivoitu monin tavoin, joten lukeminen on tullut monille tärkeäksi.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Lapualla yhteistyö jatkuu yhden hankkeessa toimijan kanssa uuden hankkeen puitteissa. Kaikissa kirjastoissa jatketaan erilaista toimintaa resurssien puitteissa.

Lisätietoa: 

 

 

 

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
18/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€37 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€40 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 190
Oma rahoitus yhteensä: 
€190
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
24kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
141henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
56kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 601henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€10 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi