Lapinlahden kirjaston juhlavuosi 2012
År 2012 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Lapinlahden kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Mykkäläntie 2
73100
Bibliotekets telefonnummer : 
040-4883275
Bibliotekets e-postadress : 
lapinlahti.kirjasto@lapinlahti.fi
ISIL-kod : 
FI-Lapla
FO-nummer : 
0172127-2
Ansvarsperson : 
Annika Jolkkonen
Telefonnummer : 
040-4883271
E-post : 
annika.jolkkonen@lapinlahti.fi
Projektbeskrivning : 

Hankkeen tausta ja tavoitteet

Vuosi 2012 on Lapinlahden kirjastotoimen juhlavuosi: yleinen kirjastolaitos on toiminut Lapinlahdella 130 vuotta ja  Lapinlahden pääkirjastotalo täyttää 20 ja Varpaisjärven kirjastotalo 30 vuotta.

Juhlavuoden merkeissä  on tarkoitus samalla markkinoida kirjastoa ja lisätä kirjaston aineistojen ja palvelujen tunnettavuutta erilaisten tapahtumien ja tiedottamisen avulla. Samalla edistetään sekä lukemisen että kirjallisuuden harrastamista, ja mahdollisesti houkutellaan uusia asiakkaita kirjastonkäyttäjiksi.

Hankkeen toteutus

Hanke toteutetaan järjestämällä juhlavuoden  2012 aikana sekä aikuisille että nuorille ja lapsille kirja/kirjastoaiheisia tapahtumia ja toimintaa  kuten näyttelyitä, nukketeatteriesityksiä, logo kirjastokassiin -piirustuskilpailu, runokirjoituskilpailu, "Kaiken kansan kirjastopäivä" ja 130-vuotispääjuhla. Myös kirjaston esite uusitaan.

Poimintoja tapahtumien/toiminnan ajoituksesta:

Keväällä 2012 uusitaan Lapinlahden kunnankirjaston esite ja järjestetään nukketeatterivierailut pääkirjastoon ja Varjaisjärven lähikirjastoon. Lisäksi kirjastossa otetaan käyttöön uusi tuote, kankainen ekokirjastokassi. Kirjastokassin logosta järjestetään piirustuskilpailu Lapinlahden kuvataidelukion oppilaille, ja voittajaehdotus painetaan näihin juhlavuoden kirjastokasseihin.

Loppukesällä 2012 järjestetään runokirjoituskilpailu Lapinlahden peruskoulun yläluokkalaisille aiheena kirja, kirjasto tai lukeminen. Parhaista runoista kootaan alkusyksysta näyttely pää- ja lähikirjaston näyttelytilohin, ja paras runo palkitaan (esim. e-kirjan lukulaitteella).

Syksyllä 2012 pää- ja lähikirjaston näyttelytilohin järjestetään kirjaston historiaa esittelevät näyttelyt, joihin kootaan myös kirja/kirjastoaiheisia vanhoja esineitä. Syys-lokakuussa 2012 järjestetään pää- ja lähikirjastossa "Kaiken kansan kirjastopäivä", jossa mm. esitellään kirjaston aineistoja ja palveluita leivoskahvien kera. Juhlavuosi huipentuu kaikelle avoimeen pääjuhlaan monipuolisine ohjelmineen lokakuussa 2012.

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Lapinlahden kuvataidelukio

Lapinlahden peruskoulut

Kaskikuusen kansalaisopisto (Lapinlahti)

Webbsidor, publikationer och material: 

Hankkeen puitteissa kehitettiin Lapinlahden taidelukiolaisille suunnatun suunnittelukilpailun tuloksena Lapinlahden kirjaston oma logo, jota käytettiin henkilökunnan juhlavuosipaidoissa sekä asiakkaille suunnatuissa kirjanmerkeissä ja kangaskasseissa. 

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Juhlavuoden hanke painottui tapahtumiin, joilla haettiin uusia yhteistyötahoja, tehtiin kirjaston palveluita tutuiksi ja houkuteltiin kirjastoon uusia kävijöitä. Tapahtumia järjestettiin kaiken ikäisille pitkin vuotta.  

Tammikuussa kirjastotoimenjohtaja alusti ja keskusteli kansalaisopiston keskustelupiirissä Finlandia-palkituista kirjoista. Helmikuussa Lainan päivänä paikallinen kirjailija Eine Katainen oli pääkirjastolla asiakkaiden jututettavana. Huhtikuussa kirjailija Mari Mörö luennoi Lapinlahden lukiolla aiheenaan ”Lupa lukea – Naiset ja sivistys. Toukokuussa kirjailijat Esko-Pekka Tiitinen ja Marja-Leena Lempinen kiersivät peruskouluilla, ja pääkirjastolla pidettiin  edesmenneen varpaisjärveläisen kirjailijan Matti Pulkkisen muistoseminaari.

Juhlavuosi huipentui viikolla 36/2012. Pääkirjaston Aniara-näyttelytilassa avattiin Lapinlahden kirjasto 130 v - Hienon tuulen hyminässä –näyttely, jossa kerrottiin kirjaston historiasta. Syksyn uutuuskirjakatalogit olivat esillä, asiakkaita rohkaistiin tekemään varauksia ja hankintaehdotuksia ja samalla järjestettiin arpajaiset, joiden palkintoina jaettiin varauslahjakortteja. Sekä pääkirjaston että lähikirjaston lastenosastoilla esiteltiin 5-luokkalaisille järjestetyn kirjastoaiheisen runokilpailun satoa.  Nukketeatteri Sytkyt esiintyi sekä pääkirjastossa että lähikirjastossa ja sai ilahtuneen vastaaoton päiväkoti-ikäisiltä lapsilta. Pääkirjastolla tarjottiin ilmaista kirjojen muovitusta ja opastusta omatoimiseen muovitukseen. Pääjuhla järjestettiin pääkirjastossa 7.9. , jolloin kirjasto oli poikkeuksellisesti auki klo 21 saakka. Asiakkaille tarjottiin täytekakkukahvia ja karkkeja. Lapsille järjestettiin kuvakorttivisa. Samana iltana kirjasto osallistui Lapinlahden Aikataika-taidetapahtumaan: Lapinlahden vesilinnut –orkesteri esiintyi kirjaston tiloissa, UN Womenin kirjallisuuskahvila tarjosi lehtilukusalissa kahvia ja leivonnaisia, Ylä-Savon Luki-yhdistys järjesti kiinnostuneille  pikalukitestausta ja asiakkaita hauskutti kirjaston kummitus. Kauko Muje viihdytti asiakkaita musisoimalla ja laulamalla. Kirjaston pääjuhlaan osallistui runsaasti väkeä ja siitä saatiin myönteistä palautetta.

 

Lokakuussa, syyslomaviikolla, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu toteutti pääkirjastossa satupäivän, jossa Lastun väki ja vapaaehtoiset lukivat lapsille väreihin liittyviä satuja. Marraskuussa yhteistyössä kansalaisopiston lukupiirin kanssa järjestettiin draaman ja runon päivä, jossa keskusteltiin runoista, ja Varpaisjärven lähikirjastossa vietettiin pohjoismaista kirjastoviikkoa, puhujaksi kutsuttiin lapinlahtelainen tietokirjailija Minna Kettunen. Eskarilaisille järjestettiin aamuhämärä –satujen ääneenlukua.

Marraskuun lopussa järjestettiin pääkirjastossa  yhteistyössä muiden kunnan toimijoiden kanssa ”Kaiken kansan kirjastopäivä”. Matin ja Liisan koulun TATO-luokka kokosi lastenosastolle jouluaiheisen näyttelyn. Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu ohjasi jouluaskarteluja (Joululastunen). Lapinlahden työttömät järjesti aulassa myyjäiset, kunnan nuorisotoimi piti yllä nuorten Wii-pelipistettä, Portaanpään opiston lapsi- ja perhetyön opiskelijoiden toimintapajat ”Lukutoukan seikkailut” tarjosivat lapsille sadutusta, lautapelejä, paperin taittelua ja satujen lukemista roolihahmojen ja rekvisiitan avulla. Tämän lisäksi kaksi vapaaehtoista ”satumummoa” luki lapsille satuja. Nerkoon koulun 3. luokkalaiset ”julkaisivat” tekemänsä runokirjan esittämällä se ja 4. luokan oppilaat esittivät pienoisnäytelmän. Asiakkaat pääsivät tutustumaan pääkirjaston varastoon, taidekokoelmiin ja henkilökunnan työtiloihin sekä pihalle pysäköityyn kirjastoautoon. Kirjaston kirjanäyttelyllä ”Kielletyt kirjat” asiakkaille esiteltiin aikoinaan eri syistä kiellettyjä kirjoja. Päivän kruunasi torttu/pipari ja mehutarjoilu ja taustalla soiva jouluinen toivemusiikki. Kaiken kansan kirjastopäivä onnistui erinomaisesti ja päivään osallistui runsaasti väkeä, erityisesti lapsia;  koululuokkia opettajineen ja päiväkotilapsia ohjaajineen.  Asiakkaat toivoivat kaiken kansan kirjastopäivän tyyppisten tilaisuuksia jatkossakin. Tärkeää oli myös koota yhteen ja verkostoitua eri toimijoiden kanssa, ja järjestää yhteinen, kaikille avoin tilaisuus.

Joulukuussa pääkirjastossa järjestettiin Soturipappien kirjallinen perintö -yleisötilaisuus, jossa keskustelivat kirjailijat Kaisa Raittila ja Marjo Heiskanen sekä teol. tri Petri Järveläinen. Lähikirjastossa oli arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun  Joululastunen- jouluaskartelupäivä.

Juhlavuoden tilaisuuksien yleisöltä saadun palautteen mukaisesti pääkirjastossa tarjottiin  lokakuusta lähtien asiakkaille lauantaisin itsepalveluperiaatteella kahvia/mehua ja keksiä  Suunnitellut toimenpiteet ja tapahtumat saatiin järjestettyä  ja asetetut tavoitteet saavutettiin. Kirjaston palvelujen tunnettuutta parannettiin yleisötilaisuuksien avulla. Tapahtumia markkinoitiin lehti-ilmoituksilla, myös paikallislehti Matti ja Liisa uutisoi tapahtumista.

Fortsatta åtgärder: 

 

Juhlavuosihanke päättyi vuoden 2012 lopussa. Lauantaikahvitteluja jatkettiin vuodenvaihteen jälkeenkin. Lisäksi huhtikuussa järjestettiin myös lähikirjastossa kaiken kansan kirjastopäivät, joiden toteuteuksessa oli mukana myös kunnan nuorisotoimi. Juhlavuoden ansiosta kirjaston toiminta ja palvelut tulivat tutummaksi kuntalaisille. Sen lisäksi löydettiin uusia yhteistyökumppaneita jatkoa varten. Mm. kunnan nuorisotoimen kanssa yhteistyön jatkamista pohditaan syksyllä koulujen alettua.

Asiakkaiden toiveita päätettiin jatkossa ottaa yhä enemmän huomioon ja niinpä toukokuussa 2013 aloitettiin kaikille avoimet asiakasraadin kokoontumiset ja niitä on tarkoitus järjestää vaihtuvin teemoin kaksi kertaa vuodessa.

Projektet börjar : 
31/12/2011
Projektet avslutas : 
30/12/2012
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€6 000
Egen finansiering: 
€2 000
Budget sammanlagt: 
€8 000
Övriga understöd som ansökts: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€8 524
Egen finansiering: 
€3 024
Extern finansiering: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
0henkilö/person
Antalet evenemang: 
28kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
3 760henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€5 500

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn kuluerittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2012, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2012