Lehtisali itsepalvelukäyttöön
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Tohmajärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Asemantie 35 a
82600
Kirjaston puhelin : 
0401054111
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@tohmajarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Tohma
Y-tunnus : 
1919717-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Liisa Mäenpää
Puhelin : 
0401054110
Sähköposti : 
liisa.maenpaa@tohmajarvi.fi
Hankkeen tavoite: 

Kirjaston saavutettavuuden parantaminen. 

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Kirjastossa kävijöiden määrä aukioloaikojen ulkopuolella.

Kuvaus : 

Tohmajärven kunnankirjasto sijaitsee koulukeskuksen yhteydessä noin parin kilometrin päässä kuntakeskuksesta. Haluaisimme lisätä kirjaston käyttöä lehtisalin ja asiakaspäätteiden osalta aamuisin, iltaisin, viikonloppuisin sekä lomien aikana, silloin kun kirjasto on kiinni, mutta kuntalaisilla on aikaa ja mahdollisuus tulla käyttämään palveluita. Esimerkiksi vuorotyö, kirjaston sijainti ja huonot kulkuyhteydet voivat rajoittaa käyttöä nyt. Lääkärissä käydessä tai ostosmatkalla voisi piipahtaa netissä tai lukemassa lehdet. Varsinkin kun sanoma- ja aikakauslehtien tilaushinnat ovat nousseet ja useat palvelut ovat siirtyneet verkkoon ja niiden käyttö alkaen esim. laskujen maksusta laboratorioaikojen tilaukseen olisi mahdollista hoitaa myös muuna aikana kuin kirjasto on auki.

Nykyinen lehtisali on varsin helposti muunneltavissa itsepalvelukäyttöön, sillä siihen ei tarvitse tehdä erillistä ovea, koska sellainen on jo. Tarvitsemme kulunvalvontalaitteiston (sähkölukko ulko-oveen), kameravalvontajärjestelmän (3 valvontakameraa), automaattisen valojen sytytys ja sammutusmekanismin ja lukittavan, moottorikäyttöisen sermin, jotka erottaa kotiseutu- ja musiikkiaineiston lehtisalista. Tuulikaappiin tarvitsemme lukittavan palautuslaatikon, hälytinportin ja rfdi-lukijan. Lehtisalin viihtyisyyttä kohentamaan hankimme pari nojatuolia ja lehdille sopivat esittelyhyrrät.

Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus saada kokemuksia itsepalvelukäytöstä lehtisalin osalta ja sitten mahdollisesti laajentaa sitä koskemaan koko kirjastoa.

 

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Muunsimme lehtisalin itsepalvelukäyttöön sopivaksi, jolloin asiakkaat voivat käyttää lehtisalia silloinkin kun kirjasto ei ole auki: aamulla, illalla sekä viikonloppuisin. Hankimme sähkölukon, kulunvalvontalaitteiston, kameravalvontajärjestelmän ja lukittavan palautuslaatikon. Tuulikaapissa olleen lainaus- ja palautusautomaatin ja nyt hankitun rfid-järjestelmän avulla lainaustoiminnot ovat sujuvoituneet. Lehtien lisäksi lainattavana on vaihtuva kokoelma lasten-, nuorten- sekä aikuisten aineistoa. 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjaston käyttö on lisääntynyt itsepalvelun ansiosta ja se on saanut paljon kiitosta asiakkailta. Vuonna 2016 itsepalvelukäyntejä kulkutunnisteiden avulla oli yhteensä 500 kappaletta.

Jatkotoimenpiteet: 

Jatkossa voimme suunnitella itsepalvelun laajentamista myös koko kirjastoon. Tosin se vaatisi lisäresursseja, niin rahaa kuin työpanosta aineiston järjestämiseen, lukitusjärjestelmään sekä kameravalvontaan.  Kirjastossa ei voisi pitää enää näyttelyitä tai niille pitäisi keksiä korvaava paikka.

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€14 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€18 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€18 792
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
0kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
0henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€12 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Ei kalustehankintoihin. Perustelumuistio 2015, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015

 
okm
avi