Liperin kirjaston 170-v juhlavuosi
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Joensuun seutukirjasto - Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto
050 3020563
kirjasto@jns.fi
FI-Jm
Rebekka Pilppula
050 3020563
rebekka.pilppula@jns.fi

Liperin kirjasto on Suomen ensimmäinen pitäjäkirjasto. Se perustettiin A.J Europaeuksen vaikutuksesta vuonna 1845. Jo ennen tätä Liperin kirkon piirissä on ollut epävirallista kirjastotoimintaa. Vuonna 2015 Liperin kunta viettää 140-vuotis juhlaa ja kirjasto siis 170 vuotista taivaltaan.

Juhlatilaisuus ohjelmineen

Juhlavuotta on kirjastossa tarkoitus viettää vuoden ympäri siten, että Liperin kirjastoissa järjestetään joka kuukausi eri teemoihin liittyvää toimintaa ja samalla esitellään kyseiseen teemaan liittyvää kirjallisuutta. Juhlavuoden tavoitteena on nostaa kirjaston profiilia Liperissä, tarjota paikallisille taiteilijoille esiintymismahdollisuuksia ja samalla luoda verkostoja kirjaston ja paikallisten toimijoiden välille ja siten luoda yhteisöllisyyttä.

Vuosi on suunniteltu toteutettavan seuraavasti:
Tammikuussa toimipisteissä on esillä palapelit, jotka asiakkaat tekevät valmiiksi.
Helmikuussa esillä on käsitöitä ja Liperin martat ja käsityöpiirit tulevat kirjastoon opastamaan käsitöiden tekemistä ja neuvomaan ongelmissa.
Maaliskuussa järjestetään esitys, jonka kohderyhmänä ovat lapset, klovni.
Huhtikuussa kirjastossa pidetään senioritanssit ja opastetaan tanssin saloihin.
Toukokuussa Liperin kesäteatterit tarjoavat maistiaiset kesän esityksistään. Toukokuussa alkaa näyttelykierros Liperin kirjaston historiasta. Näyttely kiertää kesän aikana Liperin kolmessa toimipisteessä. (Kaksi uutta sermiä yht. 500€)
Elokuussa esitellään erilaista koiraharrastustoimintaa.
Syyskuuta vietetään runojen merkeissä. Tarjolla on runoesityksiä ja runokioski, jossa asiakkaat saavat itse tehdä runoja.

Pitäjäkirjaston perustamiskokous oli lokakuussa 1845, joten silloin järjestetään päätapahtuma, jossa on esiintymässä kirjailijavieras ja liperiläisiä taiteilijoita.

Marraskuussa on tarkoitus järjestää lastentapahtuma, jossa esiintyy sirkustaiteilija.

Joulukuussa järjestetään kortti- ja paketointityöpajoja.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Martat, Liperin lavatanssijat, taiteilijat, kesäteatterit ja koulut

Juhlavuotta vietettiin vuoden ympäri siten, että Liperin kirjastoissa järjestettiin eri teemoihin liittyvää toimintaa ja samalla esiteltiin kyseiseen teemaan liittyvää kirjallisuutta. Juhlavuoden tavoitteena oli nostaa kirjaston profiilia Liperissä, tarjota paikallisille taiteilijoille esiintymismahdollisuuksia ja samalla luoda verkostoja kirjaston ja paikallisten toimijoiden välille. Tavoite onnistui hyvin ja yhteistyö on jatkunut vuoden 2016 puolella.

Juhlavuoden 2015 aikana järjestettiin seuraavat tapahtumat:
*Tammikuussa kirjaston toimipisteissä oli koottavana palapelejä. Koot vaihtelivat pikkulasten palapeleistä 1000 palan palapeliin. Palapelit olivat suosittuja ja ne olivatkin koottavana ympäri vuoden.
*Helmikuussa teemana oli käsityöt ja esillä oli Liperin Marttojen käsitöitä. Martat pitivät käsityöpajat Ylämyllyllä ja Liperissä, jossa sai kokeilla esim. virkkausta. (yht. 32 kävijää).
*Maaliskuussa pidettiin kaksi välineteatteriesitystä (yhteensä 83 kävijää). Lisäksi käsityöteema jatkuin punontatyöpajalla, jossa osallistujia oli 10.
*Huhtikuussa teemana oli tanssi ja Liperin lavatanssijat kävivät kirjastossa pitämässä Senioritanssiesityksen.
*Toukokuusssa jatkettiin taideteemalla. Liperissä oli esillä grafiikkanäyttely ja Roukalahden ja Ristin kesäteatterit kävivät esittämässä maistiaiset kesän esityksistään. (15 katsojaa). Lisäksi Mira Laakkonen piti kirjastossa tanssiesityksen. (10 katsojaa).
*Kesä- ja heinäkuussa Liperin kolmessa toimipisteessä kiersi näyttely Liperin kirjastojen historiasta. Näyttely oli suosittu ja kirjastoon tuli jonkin verran asiakkaiden muisteloita omasta kirjastonkäytöstään.
*Elokuussa Liperin kennelkerho esitteli kirjaston läheisyydessä koiraharrastusta.
*Syyskuussa teemana oli runous. Virpi Eronen esiintyi Ylämyllyn ja Viinijärven kirjastoilla (yhteensä 40 kuulijaa). Kirjastoissa asiakkaat saivat sommitella valmiista sanoista runoja. Liperin koulun yläaste osallistui runopajoihin aktiivisesti. Seitsemän kahdeksatta luokkaa kävi pajoissa, joissa osallistujia oli yhteensä 112. Kirjastovirkailija kävi pitämässä vastaavan runopisteen myös Liperin Leipäpäivillä, jossa osallistujia oli 49.
*Lokakuussa pidettiin juhlavuoden pääjuhla, jossa esiintyivät Mandoliiniorkesteri Sorrento (57 kuulijaa) ja kirjailija Tuomas Lius (21 kuulijaa) Päivän aikana asiakkaille tarjottiin Kahvit ja pientä purtavaa. Lokakuussa Timo Munne esiintyi vielä Viinijärven kirjastossa.
*Marraskuussa klovni OHO esiintyi Ylämyllyllä (75 kävijää).
*Joulukuussa pidettiin vielä askartelutyöpaja, jossa poistetuista kirjoista tehtiin enkeleitä ym. (20 osallistujaa).

Tilastoituja osallistujia oli siis 524. Kaikista tapahtumista osallistujia ei pystynyt tilastoimaan ja lisäksi näyttelyiden katsojia ei tilastoitu.

Juhlavuosi sai asiakkailta innostuneen vastaanoton ja kirjaston ja muiden liperiläisten toimijoiden yhteistyö lisääntyi selvästi. Yhteistyö on siis jo jatkunut ja tarkoitus on, että siitä tulee pysyvä osa kirjaston toimintaa. Asiakkaat tottuivat siihen, että kirjasto järjestää esilaista toimintaa ja sen jatkumisesta on tullut useita toiveita.

01/01/2015
31/01/2016

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2015, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015