Luen ja tuotan itse
Vuoden 2014 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Myrskylän kirjasto
Kirjaston osoite : 
Virastotie 5
07600
Kirjaston puhelin : 
0401812020
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@myrskyla.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Myrsy
Yhteyshenkilön nimi : 
Jan Nyström
Puhelin : 
0400 320 787
Sähköposti : 
jan.nystrom@myrskyla.fi
Kuvaus : 

Hankkeen aikana kokoontuu aikuisten lukupiiri 6 kertaa. Lukupiirissä sekä luetaan että tuotetaan itse. Lasten kirjallisuus- ja kirjoittamispiiri kokoontuu 6 kertaa.

Koulun kirjavinkkaus tavoittaa luokat 1-6 kolme kertaa lukuvuodessa. Lukukunnarin suorittaminen jatkuu. Kirjavinkkaukseen yhdistetään kirjastosuunnistusta kaikille luokille vähintään kerran lukuvuodessa.  

Aikuisille suunnataan tietokoneopetusta siten, että keskitytään sisällön tuottamiseen: sosiaalinen media, blogit ym. Luovaa tietokoneen käyttöä harjoitellaan tekemällä kuvakirja omista kuvista.

Yhdessä Pukkilan kirjaston kanssa toteutetaan kirjailijavierailu koululaisille. Kirjailija vierailee kouluissa ja lasten luku- ja kirjallisuuspiirissä.

 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hankkeessa tuotettiin Myrskylän kirjakunnarin listat ja tehtäväpaperit Myrskylän alakoululaisten käyttöön ja satukunnarilistat ja tehtäväpaperit perheiden käyttöön. Satukunnarin www-sivu: http://www.myrskyla.fi/index.php?id=252&kieli=1

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeessa laadittin Myrskylän kirjakunnari- lukudiplomille uusi kirjalista, jossa kirjoja jaoteltiin eri aihealueiden mukaan, myös tehtäviä päivitettiin. Myrskylän kirjakunnari pohjautuu OPH:n Kunnari -lukudiplomiin mutta sitä on sovellettu paikallisiin olosuhteisiin. Listalle on valittu kirjoja joita Myrskylän kirjastossa on hyvin saatavilla. Hanketyöntekijä vieraili koulussa ja vinkkasi listan kirjoja koulun oppilaille.  Kevätlukukauden pääteeksi palkittiin kunnarin suorittaneet oppilaat koulun ja kirjaston yhteisessä tilaisuudessa. Lukudiplomi selvästi lisää lasten lukemista ja kirjastonkäyttöä. Opettajien sitoutuminen lukudiplomiin oli hyvin vaihtelevaa. Jatkossa olisi kehitettävä keinoja kiinnostaa opettajia lukudiplomin käyttöönottoon. Hankkeen loppuvaiheessa koulussa vieraili vinkkarina myös kirjailija Mila Teräs, jonka vierailu oli oppilaille erittäin mieluinen, vinkattujen kirjojen suorastaan yllätti kirjaston.

Myrskylän kirjastossa vieraili  Myrskylä- nimisen fantasiakirjan kirjoittanut Heli Suutarinen, vierailu toteutettiin yhteistyössä syrjäytymisvaarassa olevia nuorien parissa työskentelevän MyMo ry:n ja kirjaston lukupiirin kanssa. Tilaisuudessa nuoret esittelivät tuunamiaan vaatteita ja tarjoilivat virvoikkeita. Lukupiirien iäkkäämpien aktiivien ja nuorten kohtaamisesta tuli molemmille mieluisa kokemus.

Kesällä yritettiin järjestää nuorten sanataidekerhoa, mutta emme ilmeisesti oikein löytäneet yhteistä kieltä, koska ilmoittautuneita oli vain neljä, joiden kanssa toteutettiin päivän mittainen työpaja jossa mm. ideoitiin unelmien kirjastoa.

Satukunnarilla yritettiin innostaa vanhempia lukemaan enemmän ääneen ja perheitä lukemaan yhdessä. Sadun päivänä paikallinen taiteilija Marianne Mattila kävi piirtämässä sadun Kylli- Tädin tapaan. Satukunnari sai huomiota paikallisissa lehdissä. Satukunnarin suorittamisesta ei kuitenkaan kovasti innostuttu ja koko homma vähän lopahti. Toteutusta pitänee miettiä vielä.

Atk-opetusta tietotekniikan luovan tuottamisen avuksi tarjottiin Myrskylässä uudella tavalla jossa ei järjestettykään kursseja vaan kuntalaiset saivat varata aikoja kirjaston atk-apteekkiin josta sai henkilökohtaista neuvontaa. Atk-apteekki oli erittäin kiitetty palvelu ja sitä pyritään jatkamaan Myrskylän kirjastossa. Toteutimme myös kurssimuotoisen atk-kurssin senioreille jossa opeteltiin luovaa tietotekniikan käyttöä tutustumalla mm. blogeihin, sosiaaliseen mediaan ja kuvankäsittelyyn. Atk- opetus ostettiin paikalliselta ICT-alan koulutuspalveluja tuottavalta yritykseltä jonka kanssa kirjasto suunnitteli koulutusten sisällön.

Lukupiiri kokoontui kirjastossa kuukausittain. Kirjasto hankki kaukolainaamalla teokset kaikille osanottajille. Lukupiirin teoksiin syvennyttiin ja keskustelu oli vilkasta. Aktiiviset osanottajat olivat uskollisia mutta uusia ei juurikaan saatu mukaan, miehet loistavat poissaolollaan. Lukupiiri kokoontui päiväsaikaan ja osanottajat olivat pääasiassa eläkeläisiä. Lukupiirissä myös askarreltiin kirjallisista aiheista mm. poistokirjoja hyväksikäyttäen.

 

 

Jatkotoimenpiteet: 

Atk-apteekista pyritään saamaan pysyvä palvelu kirjastolle, se tosin vielä vaatii tarkempaa kehittämistä. Lukupiirin toiminta jatkuu. Lukudiplomin tarjoaminen koululle jatkuu.

Lisätietoa: 

Hankkeen budjetin palvelujen ostoista osa on toteutunut henkilöstökustannuksina, koska hanketyöntekijä ja lukupiirin vetäjä olivat toimeksianto- tai työsuhteessa, eivätkä yrittäjiä kuten ennakoitiin.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 729
Oma rahoitus yhteensä: 
€729
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
18kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
45henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
18kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
302henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000