Lukeva ihminen ei koskaan ole yksin
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kirjailija Vera Vala Kauhavan pääkirjaston lukupiirin vieraana
Kauhavan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kauppatie 88
62200
Kirjaston puhelin : 
06-2412 9820
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kauhava.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kauha
Y-tunnus : 
0208852-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Saila Flink
Puhelin : 
06-2412 9825
Sähköposti : 
saila.flink@kauhava.fi
Kuvaus : 

Ikäihmisten yksinäisyys on Suomessa ongelma. Yksinäisyyttä lievittävät kirjat, joiden avulla voi tutustua erilaisiin ihmisiin, matkustaa toisiin paikkoihin sekä menneisiin ja tuleviin aikoihin. Kirjastojen laaja kirjallisuustarjonta ei välttämättä kuitenkaan ole kaikille tuttu kuten eivät myöskään kirjastojen muut palvelut.

Kirjaston palveluja ja aineistoa on tarkoitus tehdä senioreille tutuksi kaikissa neljässä Kauhavan kirjaston toimipisteessä. Yhteistyökumppaneina olisivat jokaisen kaupunginosan omat eläkeläispiirit, joiden kautta seniorikäisiä kutsuttaisiin kirjastoon kahville ja kuuntelemaan esimerkiksi kirjavinkkausta. Tilaisuuksiin voitaisiin kutsua myös kirjailijoita ja muita esiintyjiä. Hankerahaa käytettäisiin esiintyjien palkkioihin ja matkakustannuksiin sekä tarjoiluun. Avustusta haetaan myös kirjastoissa jo kokoontuvien kirjallisten ompeluseurojen toiminnan monipuolistamiseen sekä pääkirjastossa kokoontuvan lukupiirin kirjailijavierailuihin.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kauhavan eläkeläisjärjestöt

Saila Flink, Leena Finnilä, Raija Tenolahti, Päivi Lahti

 

 

Aiemmat hankkeet: 

Kirjallinen ompeluseura, 2009

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kauhavan kirjastoissa järjestettiin hankkeen avulla monenlaisia tapahtumia ikäihmisille. Kirjailijavierailuja oli neljä eri kirjastoissa. Kirjastoauton palveluita markkinoitiin Auto poikkeaa kylillä -tapahtumilla. Kirjastoauto kävi kaikissa kuntakeskuksissa turuilla ja toreilla. Viihdyttäjänä toimi Kultaisen harmonikan voittaja vuodelta 2014 Aleksi Laukkonen. Kirjastoautohan on lähes ainoa kunnallinen palvelu kylillä. Ikäihmiset ovat kirjastoauton tärkeä asiakaskunta. Kirjastoautoon kävi tutustumassa 185 henkilöä.

Maakunnassa oli vuonna 2015 useampikin kirjasto, joka juhli 150-vuotisjuhliaan. Seinäjoen kaupunginkirjasto jalkautui maakunnan kirjastoihin kirjavinkkauskiertueelle. Kauhavalla Lentobensaa järjestettiin kolmessa kirjastossa, joissa osallistujia oli 65 henkilöä. Kauhavan pääkirjaston 150-vuotisjuhlaan liittyen järjestettiin kaikissa kirjastoissa Sota-ajan laulut -yhteislaulutilaisuus / konsertti. Näihin osallistui kaikkiaan 148 pääasiassa ikäihmistä. Kirjastokalaasit oli varsinainen kirjaston juhlapäivä. Peppi Pitkätossu 70 vuotta -näyttelyn avajaiset oli suunnattu sekä lapsille että ikäihmisille.

Kauhavan kirjastotoimi on mukana Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja -kuntapilotissa. Kauhavan Kulttuurista kaveri! -kuntapilotin tavoitteena on kehittää syrjäytymisvaarassa oleville ikäihmisille yhteisöllistä kulttuuritoimintaa. Kulttuurikaveri voi esimerkiksi tuoda kaveerattavan kirjastoon, jos tämä ei itse pääse tulemaan. Tai viedä hänelle aineistoa kotiin kirjastosta tai käydä lukemassa kaveerattavan kotona. Kulttuurikaverikoulutuksia järjestettiin kolme kertaa ja niihin osallistui 62 henkilöä. Kulttuurikaveritoiminta aktivoi ikäihmisiä myös niin, että hyväkuntoiset ovat itse kavereita, jotka järjestävät toimintaa muille.  

Kirjaston normaaleina toimintoina jatkuivat lukupiiri pääkirjastossa ja kirjallinen ompeluseura kolmessa eri kirjastossa. Osallistujista suurin osa on ikäihmisiä, toki on nuorempiakin joukossa.

Lukeva ihminen ei ole koskaan yksin -hanke täytti tarkoituksensa erinomaisesti.

Jatkotoimenpiteet: 

Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja -kuntapilotille on haettu jatkorahoitusta, mutta Kulttuurista kaveri! -kuntapilotti jatkuu Kauhavan omana toimintana joka tapauksessa. Samoin lukupiiri ja kirjallinen ompeluseura jatkuvat edelleen.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
15/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 286
Oma rahoitus yhteensä: 
€286
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
6kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
30henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
20kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
563henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi