Lukija kohtaa tekijän
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Parkanon kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Parkanontie 57
39700
Kirjaston puhelin : 
0447865560
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@parkano.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Parka
Y-tunnus : 
0133862-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Paula Latvajärvi
Puhelin : 
044 7865561
Sähköposti : 
paula.latvajarvi@parkano.fi
Hankkeen tavoite: 

Neljän kirjailijavierailun toteuttaminen Parkanon kirjastossa. Lukupiirien toiminnan elävöittäminen ja kirjailijoiden tutuksi tuleminen. Lukemisharrastuksen kasvattaminen.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Yleisötapahtumien kävijämäärä.

Kuvaus : 

Parkanon kirjastossa toimii neljä lukupiiriä, jotka kaikki kokoontuvat kerran kuukaudessa. "Perus"lukupiiriä, joka on vanhin, vetää kirjastonhoitaja, muita kolmea vapaaehtoiset asiakkaat. Lasten ja nuorten piirin vetäjälle maksetaan pientä palkkaa, ikäihmisten ja historialukupiirin vetäjät toimivat  harrastuspohjalla. Hankkeen turvin elävöitetään lukupiirejä kutsumalla vieraaksi jokaiselle lukupiirille oma kirjailija. Ennen vierailua on tutustuttu kyseisen kirjailijan tuotantoon ja mietitty keskustelunaiheita.  Kirjailijaa tapaamaan kutsutaan lukupiiriläisten lisäksi myös muuta yleisöä ja kirjastossa vietetään ilta/iltapäivä kirjailijan tuotannon parissa.

Kirjailijavierailuihin paikalle kutsutaan myös lähiseudun muiden kirjastojen lukupiirejä, esim. Ruovedeltä ja Kurusta. Lasten lukupiirin kirjailijavieraan kanssa sovitaan samalle päivälle myös kouluvierailuja, jotta saadaan vieraasta "kaikki irti".

Avustusta haetaan neljän kirjailijavierailun toteuttamiseksi Parkanon kirjastossa ja kouluilla syys-kevätkauden 2015-2016 aikana.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Parkanon koulut Lähiseutujen lukupiirit
Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Parkanon kirjastossa toimii neljä lukupiiriä, jotka kaikki kokoontuvat kerran kuukaudessa. "Perus"lukupiiriä, joka on vanhin, vetää kirjastonhoitaja, muita kolmea vapaaehtoiset asiakkaat. Lasten ja nuorten piirin vetäjälle maksetaan pientä palkkaa, ikäihmisten ja historialukupiirin vetäjät toimivat harrastuspohjalla. Hankkeen turvin elävöitettiin lukupiirejä kutsumalla vieraaksi jokaiselle lukupiirille oma kirjailija. Ennen vierailua oli tutustuttu kyseisen kirjailijan tuotantoon ja mietitty keskustelunaiheita. Kirjailijaa tapaamaan kutsuttiin lukupiiriläisten lisäksi myös muuta yleisöä ja kirjastossa vietettiin ilta kirjailijan tuotannon parissa.Kirjailijavierailuihin paikalle kutsuttiin myös lähiseudun muiden kirjastojen lukupiirejä, esim. Ruovedeltä ja Kurusta. Lasten lukupiirin kirjailijavieraan kanssa sovittiin samalle päivälle myös kouluvierailuja, jotta saadaan vieraasta "kaikki irti".Avustusta haettiin neljän kirjailijavierailun toteuttamiseksi Parkanon kirjastossa ja kouluilla syys-kevätkauden 2015-2016 aikana.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjastossa toimiville neljälle lukupiirille saatiin hankkeen avulla kolme kirjailijavierasta. Kaikki kolme esiintyivät kirjastossa ja kaksi heistä teki myös kouluvierailun, toinen lukioon ja toinen yläkoulun kahdeksannelle luokalle. Lukupiiriläiset osallistuivat innokkaasti tapahtumiin ja ne keräsivät runsaslukuisesti myös muuta yleisöä. Naapurikunnistakin ainakin Kihniön lukupiiristä oli myös osallistujia. Kaikki tilaisuudet päättyivät vilkkaaseen keskusteluun, josta kävi ilmi että ao. kirjailijan teoksia oli tosiaan luettu ennen vierailua. Kirjailijavierailuista jäi niin hyvä maku, että niitä on tämän viimesyksyisen putken jälkeen koko ajan toivottu uusia. Kirjaston omilla varoilla niitä ei kuitenkaan voida toteuttaa. Vierailut herättivät kiinnostuksen kirjailijoiden tuotantoon, kasvattivat varausjonoja ja tekivät etäisistä kirjailijoista ikään kuin "tuttuja".

Jatkotoimenpiteet: 

Toivottavasti voimme jatkossakin kutsua kirjailijavieraita...

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/08/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€400
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 340
Oma rahoitus yhteensä: 
€340
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
5kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
212henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000