Lukijat kohtaavat kirjailijan
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kolarin kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Isopalontie 2
95900
Kirjaston puhelin : 
0404895014
Kirjaston sähköposti : 
kolari.kirjasto@kolari.fi
Y-tunnus : 
019152-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Kyösti Satokangas
Puhelin : 
0404895015
Sähköposti : 
kyosti.satokangas@kolari.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on  tutustuttaa lukijat ja kirjailijat toisiinsa. Kolarissa on muutaman vuoden aikana pidetty lapsillle lukuleiriä  ja aikuisille lukupiiriä. Kouluilla on käytössä lukudiplomi. On huomattu että kirjailijavierailut ja tapahtumat  ovat lisänneet kirjallisuuden harrastamista. Tämä näkyy lainauslukujen hienoisena nousuna. Tähän  mennessä vieraat ovat olleet pääasiallisesti paikallisia kirjailijoita mutta asiakkaat ovat toivoneet vierailulle myös kansallisesti tunnettuja kirjailijoita.

Tavoitteena on järjestää viisi kirjailijavierailua lapsille ja viisi kirjailijavierailua aikuisille. Kirjailijat vierailevat kirjastossa ja kouluilla. Lukijat pääsevät keskustelemaan kirjailijan kanssa tämän tuotannosta ja kirjailijat saavat suoraa palautetta.

 

 

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kolarin kunnan koulut

Aiemmat hankkeet: 

Lukuleiri (Kolari)

Lukupiiri (Kolari)

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen aikana toteutettiin seuraavat kirjailija- / asiantuntijavierailut tai kirjailijaan liittyvät esitykset:Aki Ollikainen (Nälkävuosi, kirjasto), Lennart Lantto ja Östen Rantatalo (Kaunisvaarakuvia, kirjasto), KalleTenhunen (Elämänluukulla, Pohjoisen uudisraivaajia, kirjasto), lastenkirjailija Markus Majaluoma (peruskoulu, kirjasto), Unto Matinlompolo (kirjasto), kustannustoimittaja ja kirjabloggari Hanna Pudas (lukio, kirjasto), Eine Kyrö (Tuli kuitenki, kirjasto), Milla Ollikainen (Veripailakat, KulttuuriKolari-tapahtuma), Kalervo Uuttu (Ajan kielain, KulttuuriKolari-tapahtuma), tutkija Erika Sarivaara (Museo), Yrjö Kokko – esitys (Nukketeatteri Sytkyt, päiväkoti), tietokirjailija Jorma Nykänen (suuntana Ylä-Tuuloma, kirjasto), Anja Lampela (kirjasto), nuortenkirjailija Salla Simukka (peruskoulu). Osa tapahtumista järjestettiin lukupiirin yhteydessä.

Hankkeen tarkoituksena oli vahvistaa Kolarissa virinnyttä kirjallisuuden julkaisutoimintaa ja harrastamista sekä edistää varsinkin lasten ja nuorten luku- ja kirjoitusharrastusta. Kirjallisuustilaisuksissa kirjastossa ja kouluilla yleisö osallistui aktiivisesti keskusteluun. Osa aikuisten lukupiirin osanottajista ja peruskoulun oppilaista kirjoitti paikallislehteen kirjasuosituksia. Kirjailijoiden kouluvierailut ja kirjavinkkaukset näkyivät välittömästi aktiivisena lainaustoimintana. Oppilaat myös arvioivat lukemaansa oppitunneilla ja kirjoittivat itse tarinoita. Hankkeen vaikututus näkyy asiakkaiden aktiivisuudessa esittää toiveita siitä, että jatkossakin järjestettäisiin kirjailijavierailuja ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia. Myös toiveita kirjoittajakurssien järjestämisestä on esitetty.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Kolarin on liittynyt valtakunnalliseen Lastenkulttuuriverkostoon, jonka kautta voidaan hankkeen aikana aloitettua toimintaa voitaneen jatkaa (kohderyhmä alle 18-vuotiaat). Aikuisille tarkoitettuja kirjailijavierailuja varten on varattu määrärahaa. Lapin kirjallisuusseura ja lapin taidetoimikunta järjestänee vuoden 2014 lappilaisia kirjailijoita kokoavan Tekijöiden päivän Kolarissa.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/05/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€8 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 800
Budjetti euroissa yhteensä: 
€9 800
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 676
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 676
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
20kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
540henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€8 000

Hanke edistää lukuharrastusta tavoitteiden mukaisesti.

 
okm
avi