Lukuelämyksiä kaikelle kansalle
Vuoden 2011 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kirjaston logo
Sompion kirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 94
99601
Kirjaston puhelin : 
040-722 3827
Kirjaston sähköposti : 
tiina.heinanen@sodankyla.fi
ISIL-tunnus : 
FI_SOMPI
Y-tunnus : 
0193169-1
Hankkeen tavoite: 

Haluamme laajentaa lukuelämysten tarjoamista kaiken ikäisille Sompion kirjaston koko toiminta-alueella. 

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Tilaisuuksien määrä ja osallistujat

Kuvaus : 

Mitä suunnitellaan? Haluamme laajentaa lukuelämysten tarjoamista kaiken ikäisille Sompion kirjaston koko toiminta-alueella. Toiminta ei olisi ainoastaan tarjoavaa vaan myös aktivoivaa, niin että projektin loputtua meillä olisi itsenäisesti toimivia lukuryhmiä, jotka kokoontuvat kirjaston tiloissa tai muualla. Haluamme aktivoida esimerkiksi kiinnostuneita senioreita tai työttömiä tai muita innostuneita lukijoiksi. Kohderyhmät olisivat pienistä lapsista vanhuksiin. Haluamme käynnistää lukupiirityyppisiä ryhmiä eri ikäisille tai eri teemojen ympärille. Haluamme myös astua kirjaston kynnyksen yli ja tavoittaa ihmisiä tavallisessa arjessa. Kielivalikoimamme on suomi ja pohjoissaame. Osallistumme myös Turun kaupunginkirjaston järjestämään Lukulampun valossa -hankkeeseen, sillä siinä on samoja tavoitteita kuin meillä. Mahdollisia toimintamuotoja ovat esimerkiksi: 1.Nuorten oma kirjakerho 2.Satuhetket lapsille ”kirjastoäijin” tai ”kirjastoämmin” johdolla 3.Ikäihmisten kirjatuokiot kotona/palvelutalossa vapaaehtoisen lukijan johdolla 4.Runo ketsupilla vai ilman –lukemisen markkinointi tempaukset esim. ruokakaupassa 5.Kirjaiskut työpaikoille –kirjasuosituksia kahvitauolla 6.Sairaan kaunista tekstiä – lukuhetket sairaalassa Projekti toteutetaan 1.8.2011-31.5.2012 ja siihen palkataan projektityöntekijä.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Lukuelämyksiä kaikelle kansalle -hanke ei toteutunut suunnitellussa laajuudessa. Tarkoitus oli saada pystyyn lukuvuoden kestävä hanke. Nyt toteutettiin viiden kuukauden hanke, jossa projektityöntekijä työskenteli 80% työajalla. Projekti alkoi 12.3.2012 ja loppui 12.8.2012.

Ennen varsinanisen projektin alkua Sompion kirjasto osallistui syksyllä 2011 Turun kaupunginkirjaston vetämään Lukulampun valossa -hankkeeseen. Sodankylän kirjastossa järjestettiin iso Uni -tapahtuma 4.11.2011. Kirjasto oli avoinna klo 10-22 ja päivän aikana oli monenlaista ohjelmaa, mm. illalla keskustelu unista, jossa oli mukana kirjailija Veikko Haakana, joka oli juuri julkaissut Unien kirjan. Sompion kirjastoissa tuotiin myös esiin BookCrossing toimintaa. 

Varsinaisessa projektissa esiteltiin erilaisille ryhmille kirjaston palveluita sekä aineistoja. Kohderyhminä olivat mm. lapsiperheet, työelämäkuntoutujat, sivukylien iäkkäät, mielenterveyskuntoutujat, lukion opiskelijat, toimintakeskuksen väki, muistisairaat vanhukset jne. 

Tässä esimerkkinä työelämäkuntoutujille suunnattu seitsemän tapaamisen sisältö.

1.Kirjaston ja työelämäkuntoutujien yhteisten mahdollisuuksien esittely: lukupiirit, kirjakahvilat, aamu/iltanovellit, satupiirit, leffakerhot, sarjisseurat, kirjoittamispiirit, vapaaehtoistyö lukemisen parissa: luetaan vanhuksille, sairaille jne.
2. Mitä kirjastossa on? Tutkimusretki kirjastoon.
3.Kuinka lähestyä kirjaa? Matalan kynnyksen kirjallisuus. Kuvakirjakin on kirja.
4.Kun lukeminen ei napeksi - äänikirjojen ihanuus. Kuunnellaan ääniä.
5.On lehtiä ja lehtiä...  ja niitä on joka lähtöön!
6.Eläviä kuvia. Leffahyllyn kautta Sodankylän elokuvafestareille.
7.Kesälukemista kaikille/mille ruvettais?

Hankkeessa oli tarkoitus aktivoida halukkaita vapaaehtoistyöhön: esimerkiksi lukemaan ääneen heille, joilla lukeminen ei enää suju. Tähän aktivointiin hankeaika oli kuitenkin liian lyhyt. Olisi tarvittu pitempi periodi, jolloin olisi tuettu vapaaehtoistyöntekijöitä, niin että toiminta olisi vakiintunut.

Hanke oli mainio piristysruiske kirjaston normaaliin arkeen ja sen sijoittuminen osittain kesäaikaan oli mielenkiintoinen kokeilu aktiivisemmasta kesätoiminnasta. Ainoa huono puoli oli hankkeen lyhyys. Vastaavalle toiminnalle on runsaasti kysyntää. Hanke toi kirjaston piiriin uusia kirjastonkäyttäjiä.

Kirjasto osallistui hankkeeseen lisäksi muiden työntekijöiden työpanoksella. Voidaan laskea, että kirjaston eri toimipisteissä tehtiin työtä hankkeelle yhteensä noin kuukauden verran, joka tarkoittaa noin kolmea tuhatta euroa.

Jatkotoimenpiteet: 

Vaikka vapaaehtoistyö ei lähtenyt käyntiin hankkeen aikana, niin Sodankylän kirjastossa saatiin kuitenkin syksyllä 2012 alkuun lasten Satutunnit, joita vetävät vapaaehtoiset lukijat. Satutunnit ovat joka lauantai ja lukijoina on osin kirjaston henkilökuntaa ja osin vapaaehtoisia satutätejä ja satusetiä.

Myös toimarilaisten lukupiiri, joka oli toiminnassa jo ennen hanketta epäsäännöllisesti, jatkaa nyt hankkeen jälkeen elämäänsä kerran kuukaudessa.

Keväälle 2013 on suunnitteilla senioreiden lukupiiri kerran kuukaudessa alkaen helmikuusta.

Aloituspäivämäärä : 
31/07/2011
Lopetuspäivämäärä : 
30/05/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€31 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€33 090

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€12 223
Oma rahoitus yhteensä: 
€23
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
41kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
486henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€12 200
 
okm
avi