Lukufestarit Tylypahkan tyyliin
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Hämeenlinnan kaupunginkirjasto - Hämeen maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Lukiokatu 2
13100
Kirjaston puhelin : 
03 6213632
Kirjaston sähköposti : 
irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Hm
Y-tunnus : 
0146921-4
Yhteyshenkilön nimi : 
Irmeli Isokivijärvi
Puhelin : 
03 6213632
Sähköposti : 
irmeli.isokivijarvi@hameenlinna.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tavoitteena on lukuilon ja –innon lisääminen, Potter-maailman syvempi tuntemus, elämysten tuottaminen kirjojen avulla sekä kirjaston aineistojen ja palveluiden monipuolisuuden esiintuominen.

 

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Hankkeeseen osallistuneiden koulujen ja oppilaiden määrä. 

Päätapahtumaan ja muihin avoimiin tapahtumiin osallistuvien asiakkaiden määrä.

Kuvaus : 

Tutkimukset osoittavat lasten- ja nuorten lukemisen vähentyneen. Yhtenä keinona lasten- ja nuorten lukemisen innostamiseen järjestettiin koko Hämeenlinnan alueella etupäässä 5.-6.-luokkalaisille suunnattu Lukufestarit Tylypahkan tyyliin. Tylypahka valittiin siksi, että Harri Potter –ilmiö ei osoita laantumisen merkkejä vaan houkuttaa yhä uusia sukupolvia hyvän tarinan ääreen.

Lukufestarit-hankkeen tarkoituksena oli herättää lasten lukuinnostus ja luoda toimintaa, jossa kaikki osallistujat tuntisivat olonsa mukavaksi. Hankkeen haluttiin myös vastaavan koulun opetussuunnitelman tavoitteisiin mukavalla tavalla.

Hanke käynnistyi toukokuussa 2017 ja päättyi helmikuussa 2019. Toiminta keskittyi Hämeenlinnan alakouluille. Mutta myös kirjastoissa tapahtui: järjestimme sekä nuoremmille koululaisille suunnattua ohjelmaa että kaikille Harry Potter -faneille avoimia tapahtumia. Halusimme korostaa elämyksellisyyttä sekä lasten ja nuorten omaa osallistumista.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Hämeenlinnan alakoulut, Todellisuuspakolaiset ry., yksityiset Harry Potter -fanit, Lyseon lukio

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Tutkimukset osoittavat lasten- ja nuorten lukemisen vähentyneen. Yhtenä keinona lasten- ja nuorten lukemisen innostamiseen järjestettiin koko Hämeenlinnan alueella etupäässä 5.-6.-luokkalaisille suunnattu Lukufestarit Tylypahkan tyyliin. Tylypahka valittiin siksi, että Harri Potter –ilmiö ei osoita laantumisen merkkejä vaan houkuttaa yhä uusia sukupolvia hyvän tarinan ääreen.

Lukufestarit-hankkeen tarkoituksena oli herättää lasten lukuinnostus ja luoda toimintaa, jossa kaikki osallistujat tuntisivat olonsa mukavaksi. Hankkeen haluttiin myös vastaavan koulun opetussuunnitelman tavoitteisiin mukavalla tavalla.

Hanke käynnistyi toukokuussa 2017 ja päättyi helmikuussa 2019. Toiminta keskittyi Hämeenlinnan alakouluille ja 5. ja 6. luokkiin. Mutta myös kirjastoissa tapahtui: järjestimme sekä nuoremmille koululaisille suunnattua ohjelmaa että kaikille Harry Potter -faneille avoimia tapahtumia. Halusimme korostaa elämyksellisyyttä sekä lasten ja nuorten omaa osallistumista.

Jo suunnitteluvaiheessa päätimme ottaa mukaan yhteistyötahoja, joiden ideat ja osaaminen yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa tuottaisivat uudenlaista toimintaa.

"Maailman paras oppitunti" - taikaeläimet ja loitsut valloittavat luokan
Hankkeen ytimen muodostivat Todellisuuspakolaiset-yhdistyksen kouluilla pitämät pajat. Todellisuuspakolaiset on Hämeenlinnan alueella toimiva, peli- ja roolipelitoimintaa edistävä nuorisoyhdistys. He suunnittelivat ja toteuttivat kolmen lukukauden aikansa 28 pajaa Hämeenlinnan alueen alakouluilla. Syksyllä 2017 pajat olivat minilarppeja, joissa oppilaat pääsivät hoitamaan taikaeläimiä ja havainnoimaan niitä. Kevään 2018 pajoissa oppilaat opiskelivat loitsujen teoriaa ja harjoittelivat niitä käytännössä. Syksyllä 2018 luokat saivat valita näistä kahdesta mieluisimman.
Osallistujat: 28 luokkaa 14 alakoulusta, yhteensä 550 oppilasta.

"Saanko tulla vielä ensi vuonnakin, vaikka täytän 14?" - Harry Potter -kerho pääkirjastossa
Koska tiesimme jo, että Hämeenlinnassa on innokkaita Potter-faneja, halusimme kokeilla, vetäisikö avoin kerho heidät kirjastoon. Ikärajaksi määriteltiin noin 11–13 vuotta. Kerho aloitti helmikuussa 2018 ja kokoontui seitsemän kertaa. Kerhon ohjelma suunniteltiin sen verran väljäksi, että tilaa jäi osallistujien toiveille ja matkan varrella tuleville ideoille. Toiminnallisilla kerhokerroilla tehtiin rintanappeja, piirrettiin suosikkihahmoja, taiteiltiin taikasauvoja ja opeteltiin loitsuja. Lukupiirikokoontumisissa muun muassa juteltiin kirjoista, kehiteltiin omia hahmoja, kilpailtiin Potter-tietämyksessä ja luettiin tärkeitä otteita ääneen. 
Osallistujat: keskimäärin 33 Potter-fania joka kerta

Sukella Tylypahkan oppeihin -tehtävärata kirjastossa
Tehtävärata ideoitiin kevätretkikohteeksi 3.–5. -luokkalaisille. Ajatuksena oli, kävijät ovat tulevia taikakoulun oppilaita tutustumiskäynnillä. Kirjastolaiset puolestaan olivat Tylypahkan kirjaston matameita, joiden laatimien tehtävien avulla oppilaat saivat esimakua kahdeksasta oppiaineesta. Oppiaineet olivat ennustus, jästitieto, tähtitiede, yrttitieto, taikaeläinten hoito, numerologia, loitsut ja muodonmuutokset. Oppilaat liikkuivat pienissä ryhmissä tehtäväpisteeltä toiselle kartan ja tilan opasteiden avulla. Tehtävien taso ja tyyppi vaihteli eri pisteillä. Suurin osa niistä ei vaatinut Potter-maailman tuntemusta vaan muita tietoja ja taitoja. Lopuksi tehtävät ja vastaukset käytiin yhdessä läpi.
Osallistujat: 9 luokkaa ja kaksi kirjastokerhoryhmää, yhteensä 258 oppilasta

Ilmiintyminen, kaikkoontumien ja ankeuttajatJaana Kapari-Jatan vierailu
Harry Potter -kirjojen suomentaja Jaana Kapari-Jatta vieraili kertomassa Potter-kirjojen suomentamisesta, sanojen synnystä ja suomentajan työstä ylipäänsä.
Osallistujat:64

Tarina tempaa Tylypahkaan ja tuolle puolen -vinkkauskiertue
Vieraileva vinkkari kiersi syksyllä 2018 Hämeenlinnan alakouluilla puhumassa lukemisesta ja tarinavetoisista kirjoista. Hän nosti vinkkauksissaan esille sen, että hyvä tarina kestää aikaa - Baskervillen koira tai Robin Hood voivat hyvin viehättää samoja lukijoita kuin Harry Potterit.
Osallistujat: 20 luokallista 5. - 6.-luokkalaisia, yhteensä 576 oppilasta.

Aurori Potter ja muita tarinoita - Harry Potter -fanifiktiotyöpajat
Reetta Vuokko-Syrjänen Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat –yhdistyksestä veti fanifiktiopajan pääkirjastossa ja kahdessa lähikirjastossa. Lähikirjastojen pajat tarjottiin koululuokille, pääkirjastossa Harry Potter –kerholaisille. 
Osallistujat:42

Taikasauvoja ja Potter-pusseja – luovuutta ja kädentaitoja
Taikasauvapajoja järjestettiin hankkeen aikana viidessä kirjastossa. Hankkeen varoin hankittiin tarvikkeet, ja pajoja vetivät yhteistyössä kirjaston henkilökunta ja Todellisuuspakolaisten edustaja. Harry Potter -teemaiset askartelutapahtumat houkuttivat kaiken ikäisiä askartelijoita.
Osallistujat:107

Tupakaapuja ja fantasia-asuja
Harry Potter –maailmassa visuaalisuus on tärkeää. Se mielessä pyysimme Hämeen ammattikorkeakoulusta juuri valmistunutta muotoilijaa suunnittelemaan ja valmistamaan kirjaston käyttöön yhdeksän asua: neljä tupakaapua, kolme juhlakaapua ja kaksi mustaa vaatetta pimeiden voimien käyttöön. Kirjaston henkilökunta ja asiakkaat neuloivat yhteistyössä tupahuivit. Asuja on tarkoitus käyttää tapahtumissa ja vaikkapa vinkkauksen elävöittäjinä.

Kirjanmerkit
Kirjaston työntekijän tekemien Tylypahka-henkisten kuvien pohjalta teetettiin kirjanmerkkejä markkinointimateriaaliksi.

Kirottu amuletti –pakopeli
Taika-aiheinen peli tilattiin pedagogisiin pakopeleihin erikoistuneelta Ääres eduEscapelta. He suunnittelivat kirjaston toiveiden mukaan pelin, joka sopii kouluyhteistyöhön ja tapahtumiin, pienille ja isoille ryhmille ja on helposti kuljetettavissa ja pystytettävissä monenlaiseen tilaan. Pakopeli otettiin käyttöön pääkirjastossa helmikuussa 2019. Jatkossa sitä on tarkoitus kierrättää ainakin lähikirjastoissa, ehkä myös joissakin kaupungin tapahtumissa ja kouluissa.

“Kyllä tätä on odotettukin!” - Harry Potter Book Night 7. helmikuuta 2019
Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen hankkeen suurinta tapahtumaa ei järjestetty varsinaisessa pääkirjastorakennuksessa maaliskuussa 2018, vaan väistötiloissa helmikuussa 2019. Harry Potter Book Night kokosi yhteen monia hankkeen teemoja ja toimintoja. Kirjastotila oli somistettu aiheen mukaisesti ja henkilökunta oli rooliasuissa. Ohjelmassa oli pakopeli, loitsuja, taikasauvan maalausta ja voimanappien tekoa, ennustusta, kermakaljabaari, toiveiden huone, huispausta ja kirjankansi. Todellisuuspakolaiset olivat mukana pimeyden voimilta suojautumisen oppitunteineen ja yleisön joukossa vaeltelevine taikaotuksineen. Selfietaustaksi voi valita joko lentävän Anglian tai kahden lukiolaisen maalaaman Tylypahkan ja pukeutua haluamaansa tupakaapuun.  Tapahtuma keräsi Harry Potter –faneja alle kouluikäisestä aikuisiin.
Osallistujat: 800 

 

 

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hanke tiedotusvälineissä:
Velhot loitsivat kyytiä kuolonsyöjille, Hämeen Sanomat 24.3.2018 
Ensimmäinen Harry Potter -kirja julkaistiin suomeksi 2o vuotta sitten, suosio ei laannu, Yle 27.4.2018
Jaana Kapari-Jatta kertoi nuorille, miten Harry Potterien kieli syntyi, Hämeen Sanomat 31.5.2018 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeessa toteutettu toiminta oli monipuolista, ja se tavoitti kohdeyleisönsä hyvin. Kaikki Hämeenlinnan alueen alakoulut osallistuivat vähintään yhteen hankkeen tapahtumaan. Opettajilta, lapsilta ja nuorilta saatiin paljon kiittävää palautetta. Lukuinnostuksen lisääntymistä on vaikea arvioida, mutta ainakin Harry Potter -kirjoja lainataan ahkerasti. Kirjaston henkilökunnan ja yhteistyökumppanien aito heittäytyminen lasten ja nuorten kanssa yhteiseen maailmaan loi uusia yhteyksiä ja yhteishenkeä. Potter-sisällöt ovat nyt luonteva puheenaihe kirjaston asiakaspalvelussa ja ryhmäkäynneillä.

- Todellisuuspakolaisten pajat upposivat nopeasti niihin, jotka jo tunsivat Potter-maailman entuudestaan, mutta tuntien aikana myös muut lämpenivät. Pajojen jälkeen paitsi Harry Potter, myös larppaus sai uusia ystäviä.
- Harry Potter -kerho todisti, että kerhomainen toiminta sopisi kirjastoon hyvin, jos vain olisi resursseja. Kerholaiset olivat hyvin sitoutuneita ja aktiivisia. Vaikka kaikki eivät tunteneet toisiaan, yhdessäoleminen oli luontevaa ja tarinoiden syvällinenkin käsittely mahdollista.
- Sukella Tylypahkan oppeihin -tehtävärataa opettajat kiittivät viimeistellyksi ja ajatelluksi kokonaisuudeksi. Tehtävät edellyttivät tiimityötä, aktiivisuutta, uteliaisuutta ja monilukutaitoa. Jotkut tehtävät olivat osalle nuorimmista liian vaikeita, mutta kaikki pystyivät tekemään jotakin. Kirjaston henkilökunnalle rata oli antoisa, mutta myös monia työtunteja vaativa.
- Fanifiktiopajat kiinnostivat osallistujia, ja hyviä tarinoita syntyi. Ohjattu fanifiktion kirjoittaminen sopisi hyvin kirjaston tarjontaan.
- Erilaiset kädentaitoja ja luovuutta vaativat ja kehittävät pajat ovat luonteva osa fantasiakirjallisuuden harrastamista, koska laji on hyvin visuaalinen ja moni tarina elää kirjan lisäksi kuvina. Kirjaston henkilökunnalla on myös taitoa ja innostusta vetää pajoja. Ne ovat matalan kynnyksen tapahtumia monen ikäisille.
- Vierailevan vinkkarin kiertue oli myös kirjaston omille vinkkareille tilaisuus vertaisoppimiseen ja ajatusten vaihtamiseen. Kokenut esiintyjä sai myös oppilaat kuuntelemaan. Kouluille viety ja aktiivisesti markkinoitu kokonaisuus tavoitti sellaisiakin luokkia, jotka eivät muuten käy kirjaston vinkkauksissa.
- Pakopeli on tässä hetkessä oleva tapa innostaa nuoria, myös niitä - erityisesti poikia - jotka eivät perinteisistä menetelmistä innostu.
- Hankkeen päätösjuhlan suosio ylitti odotukset ja osoitti, että tällaisia tapahtumia tarvitaan. Ilahduttavaa oli huomata, miten hyvä tarina pystyy yhdistämään sadat lapset, nuoret ja aikuiset.

Jatkotoimenpiteet: 

Harry Potter -tapahtumia järjestetään jo kevään aikana lähikirjastoissa. Pakopeli kiertää eri kirjastoissa ja ehkä julkisissakin tapahtumissa. Harry Potter Book Night järjestetään uudelleen vuonna 2020. Myös muihin fantasiakirjoihin perustuvia fanitapahtumia on suunnitteilla. Yhteistyö Todellisuuspakolaisten kanssa jatkuu. Kouluyhteistyössä toteutetaan hankkeessa kokeiltuja, ilmiöoppimista tukevia toimintamuotoja.

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2017
Lopetuspäivämäärä : 
28/02/2019
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€15 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€8 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€23 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€14 423
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 700
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
72kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
2 735henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€10 000

Http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017. Kirjaston oman rahoituksen osuus on 20 % kustannusarviosta.

 
okm
avi