Lukuinto itämään
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kankaanpään kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kangasmoisionkatu 1 (PL 186)
38700
Kirjaston puhelin : 
044 577 2421
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kankaanpaa.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kanka
Y-tunnus : 
0133596-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Aini Lähteenmäki
Puhelin : 
044 577 2422
Sähköposti : 
aini.lahteenmaki@kankaanpaa.fi
Hankkeen tavoite: 

Tehdä kirjaston Nukketeatteri Majavan toimintaa tutuksi myös keskustan ulkopuolen päiväkodeille ja kouluille.

Vahvistaa alakoululaisten lukuintoa kirjavinkkauksin ja kirjailijavierailuin.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Nukketeatterivierailuja katsoi 112 lasta.

Kirjailijavierailua seurasi 548 koululaista kahdessa näytöksessä.

Kirjavinkkauksia annettiin usealla koululla runsaalle 140 koululaiselle.

Kuvaus : 

Kirjasto kasvattaa lapsista lukijoita ja ylläpitää lukuintoa erilaisin toiminnoin.  Nukketeatteri tutustuttaa lapset tarinoihin draaman keinoin. Kirjoja lukevat koululaiset saavat kirjavinkkejä, lukudiplomeja ja näkevät joskus oikean kirjailijan.

Kankaanpään kaupunginkirjaston henkilökunnasta koostuva Nukketeatteri Majava on esiintynyt vuodesta 2007 lähtien kirjaston kerhohuoneessa joka kuukauden viimeinen keskiviikko syyskuusta toukokuuhun klo 9.30. Lisäksi järjestämme tilausesityksiä koululuokille ja päiväkotiryhmille. Lähellä olevien koulujen ja päiväkotien lapset tulevat kävellen kirjastoon, mutta kauempana olevat tarvitsevat kuljetuksen tai nukketeatteri-vierailun omiin tiloihinsa. Nukketeatterisermin ja muiden varusteiden kuljetus vaatii ison tila-auton tai pakettiauton. Joudumme vuokraamaan kuljettajan ja auton, koska kirjastolla ei ole autoa. Kiertue kohdistuisi neljään päiväkotiin, jotka sijaitsevet  3 - 10 kilometrin päässä kirjastosta. Tarkoitus on esiintyä myös kyläkoulujen alaluokille. Kyläkouluja on Kankaanpäässä 5 kpl ja ne sijaitsevat 6 - 13 kilometrin päässä kirjastosta.

Nukketeatterin avulla lapset on totutettu kirjastoon ja kirjoihin. Jotta kirjat säilyisivät lasten maailmassa, kirjasto pyrkii yhteistyöhön koulun kanssa mm. lukudiplomein.

Kankaanpään alakoululaiset suorittavat innokkaasti lukudiplomeja. Kankaanpään kouluissa on viimeksi ollut kirjailijavieraita syksyllä 2012. Opettajat ovat toivoneet uutta vierailua, koska se toimii innoittajana ja palkintona lukemiselle. Kirjailijavieras tilattaisiin Lukukeskuksen kautta. Kankaanpääsalissa, joka sijaitsee yläkoulun ja kirjaston kanssa samassa rakennuksessa, on 335 istumapaikkaa. Kankaanpäässä on 750 alakoululaista. Kaksi esitystä kattaisi lähes kaikki alakoululaiset.

Aiemmat hankkeet: 

Majava laajentaa reviriään, Rapina keskellä kohinaa

 

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Kirjaston Nukketeatteri Majava esiintyi keskustan ulkopuolella kolmessa päiväkodissa ja tavoitti näytelmillään 112 katselijaa. Päiväkodeista esitettiin toive saada nukketeatteri uudelleenkin esiintymään.

Hankerahoilla pystyttiin hankkimaan nukketeatterin käyttöön uusia käsinukkeja, säilytys-/kuljetuslaatikoita sekä asusteita vanhoille käsinukeille.

Nukketeatterin esiintyjät tekivät tutustumis-/kouluttautumismatkan Porin teatteriin. Nähdyssä esityksessä yhdisteltiin nukketeatteria ja normaalia teatteria.

Hankkeen aikana kouluilta pyydettiin lukudiplomiin liittyviä kirjavinkkauksia. Niitä järjestettiin Keskustan koululla 3- ja 6-luokille sekä Venesjärven ja Kyynärjärven koululaisille.

Kirjasto järjesti kirjavinkkauskoulutuksen Kirjavinkkariyhdistyksen kanssa syksyllä 2015. Koulutukseen osallistui kirjastonhoitajia eri puolilta Suomea ja kohteena oli 91 oppilasta kakkosluokkalaisista yläasteelle ja erityisluokille.

Lukukeskuksen kautta tilattu kirjailijavieras Sari Peltomäki esiintyi kahdessa tilaisuudessa alaluokkalaisille. Keskustan koulun lisäksi kuulijoina oli Kangasmetsän ja Venesjärven koulujen oppilaita yhteensä 548.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Nukketeatteri tuli tutuksi muillekin kuin keskustan perhepäivähoitajille, päiväkodeille ja alaluokille/eskareille, jotka sopia tilausnäytöksistä ensi-illan jälkeen.

Kirjavinkkausta on pyydetty entistä enemmän kirjastolta. Varsinkin nuoremmat opettajat ovat löytäneet vinkkauksen lukemisen edistäjäksi. Paria poikkeusta lukuun ottamatta kouluissa hyödynnetään kirjaston laatimia lukudiplomilistoja.

Kirjavinkkauksen saaman suosion johdosta sitä pitäisi lisätä runsaasti.

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/05/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€350
Budjetti euroissa yhteensä: 
€1 350
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 342
Oma rahoitus yhteensä: 
€350
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
33henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
13kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
804henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€950

Hakemus täyttää OKM:N kirjeen OKM/18/691/2014 ehdot. Lukemaan innostaminen.

 
okm
avi