Lukuinto nousuun Kihniössä
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kihniön kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kihniöntie 46
39820
Kirjaston puhelin : 
03 4441246
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kihnio.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kihni
Y-tunnus : 
0133862-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Paula Latvajärvi
Puhelin : 
0447865561
Sähköposti : 
paula.latvajarvi@parkano.fi
Kuvaus : 

Kirjavinkkaukset ovat tulleet luontevaksi osaksi kirjastojen toimintaa ja ovat hyvä tapa houkutella lapsia ja nuoria lukemaan. Kihniön kirjaston 1,6 henkilötyövuoden (josta 1,25 on kirjastoammatillista)  työajalla ei vinkkauksia pystytä itse järjestämään, joten on turvauduttava vieraileviin vinkkareihin.  Puoliammattilaiset vinkkarit  vetävät samaa ohjelmaa kiertäessään ympäri maata ja paikallisesti etsitään heille vinkattavat kirjat listojen mukaan. Tämän hankkeen avulla on tarkoitus saada kaikki Kihniön koululaiset esikoulusta yläkouluun ainakin yhdelle vinkkaustunnille syksyllä 2013. Tästä tulee ryhmiä yhteensä 12. Vinkkauksen jälkeen oppilaat innostuvat lukemaan ja saavat kirjoittaa Piki-verkkokirjastoon omia arviointejaan lukemistaan kirjoista. Samalla heitä opastetaan verkkokirjaston käytössä ja tekstin tuottamisessa sinne.

Koululle kutsutaan myös kirjailijavieras esittelemään omaa tuotantoaan ja kertomaan miten omia tekstejä saa julkaistua. Valitaan kirjailija joka kirjoittaa mahdollisimman monenikäisille lapsille.

Pienimmät lapset saadaan lukemishankkeen piiriin pitämällä lastenkirjojen esittely- ja vinkkausilta lasten vanhemmille ja päivähoitohenkilöstölle. Illan tarkoituksena on elvyttää joissakin perheissä unohtunutta tapaa lukea lapselle sekä antaa päivähoitohenkilöstölle mahdollisuus tutustua lastenkirjoihin uudesta näkökulmasta. Kirjastossa järjestetään kerran kuukaudessa satutunti (vanha käytäntö), ja tämän hankkeen turvin satutunnin vieraaksi saadaan  nukketeatteri, joka pienessä Kihniön kunnassa on harvinaista herkkua.

Parkanon kaupunginkirjastolla on myös hanke koulujen kattavaan vinkkaukseen (Lukuintoa vinkkauksesta). Vinkkareiden hankinta voidaan suunnitella yhteistyönä.

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kihniön yhtenäiskoulu ja päivähoito

Vinkkarit, Lukukeskus, nukketeatteri (Majava tms.)

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjavinkkari Jaana Kakkonen vieraili Kihniössä kaikkiaan kolmena päivänä ja piti kymmenen vinkkaustuntia, yhden kullekin luokka-asteelle Kihniön yhtenäiskoulussa. Lisäksi hän vieraili kirjaston satutunnilla. Hankerahalla saatiin myös nukketeatteria päivähoitoväelle ja esikoululaisille sekä kotona oleville lapsille, yhteensä kaksi esitystä. Vinkkaus innosti lapsia lukemaan ja tutustutti uudentyyppisiin kirjoihin ja lapset myös kirjoittivat lukukokemuksistaan PIKI:n verkkosivuille. Kirjaston lainauslukuihin vinkkaukset aiheuttivat selvän piikin.

Hankkeen turvin saatiin myös kuntaan kirjailijavieraaksi Anneli Kanto, joka esiintyi päivällä koululaisille pitäen kolme tilaisuutta Yhtenäiskoulussa ja illalla oli kirjastossa kaikille avoin tilaisuus. Päivällä koululla puhuttiin Kannon nuorille kirjoittamista kirjoista ja illalla aikuisten kirjoista. Tervetullutta vaihtelua pienen kunnan kulttuurielämään.

Jatkotoimenpiteet: 

Jälleen kerran, vinkkaus on hyvä tapa innostaa kirjojen pariin! Toivottavasti myös jatkossa...

Aloituspäivämäärä : 
18/08/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 700
Oma rahoitus yhteensä: 
€300
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 000
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 440

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
17kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
410henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Perustelumuistio löytyy Hankerekisterin etusivulta Info-palkin alta, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi