Lukulampun valossa -kampanja Rovaniemellä
Vuoden 2011 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Rovaniemen kaupunginkirjasto - Lapin maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Jorma Eton tie 6
96100
Kirjaston puhelin : 
0405762604
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@rovaniemi.fi
Y-tunnus : 
1978283-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Ritva Nurminoro
Puhelin : 
0405762604
Sähköposti : 
ritva.nurminoro@rovaniemi.fi
Kuvaus : 

Yleistä hankkeesta

Lukulampun valossa -kampanja Rovaniemellä oli osa valtakunnallista kampanjaa, jota johdettiin Turun kaupunginkirjastosta. Hanke oli osa kulttuuripääkaupunki-hanketta.

Lukulampun valossa -kampanja oli lukuelämysten tuottamisen, kirjoittamisen ja kuuntelemisen hanke. Tavoitteena oli tuottaa hyvinvointivaikutuksia kulttuurielämyksistä ja välttää syrjäytymisuhkaa ja eriarvoisuutta. Tarkoituksena oli saada kirjastojen aineistot kaikkien saataville.

Kampanja alkoi syksyllä 2011. Alun perin kampanjan kesto oli vain kolme kuukautta, mutta se todettiin liian lyhyeksi ajaksi. Hankkeelle haettiin jatkoaikaa vuodelle 2012.  

Kampanjassa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen

Työikäisille ja senioreille järjestettiin kampanjan kuluessa kirjailijavierailuita, tapahtumia ja näyttelyitä.

Kirjailijavieraita Lukulampun valossa

Lukulampun valossa kirjailijavieraina olivat syksyllä 2011 Päivi Alasalmi ja Enni Mustonen / Kirsti Manninen, keväällä 2012 Veikko Erkkilä. Syksyllä 2012 Pauliina Vanhatalo ja Merja Toppi vierailivat sekä Korkalovaaran kirjastossa että pääkirjastossa. Pekka Jaatinen oli vieraana Ounasvaaran kirjaston kirjallisuustapahtumassa.

Päivi Alasalmi julkaisi syksyllä Kemijärvellä kuvatun Taivaan tulet -sarjaan pohjautuvan romaanin.
Enni Mustosen alias Kirsti Mannisen Pohjatuulen tarinoita -trilogian aloittavan Lapinvuokon tapahtumat sijoittuvat 1940-luvun alun Rovaniemelle. Molemmat kirjailijat kertoivat teostensa taustoista ja synnystä sekä yleensä kirjailijan työstä.

Veikko Erkkilä kertoi kirjoistaan ja neuvostopartisaanien iskuista Suomen rajakyliin valtakunnallisella Lukuviikolla, jonka teemana oli tietokirjallisuus. Häneltä ilmestyi vuonna 2011 kirja Vaietut jäljet: neuvostopartisaanien vaietut jäljet.

Kirjailija Pekka Jaatinen kertoi kirjastaan Uhrivalkeat, joka on osa Lapin sota -sarjaa. Tässä teoksessa seurataan Rovaniemen kauppalan tuhoutumista syksyllä 1944.

Pauliina Vanhatalo on oululainen kirjailija, joka on julkaissut vuonna 2012 kaksi teosta: romaanin Korvaamaton sekä Veera Vaahteran nimellä julkaistun sinkkutyttökirjan Onnellisesti eksyksissä. Hän kertoi, miten teokset syntyivät ja millaisena kirjailija kokee työskentelyn viihteen ja vakavamman kirjallisuuden parissa.

Kiuruvedeltä kotoisin oleva Merja Toppi on julkaissut murrerunoja kolmen kokoelman verran. Hän kertoi runoistaan ja esitti omia runojaan. Merja Topin vierailu järjestettiin yhteistyössä Korkalovaaran asukasyhdistyksen kanssa.

Tapahtumat ja näyttelyt

Syksyllä 2011 järjestettiin musiikillisia iltoja senioreille. Muurolan kirjastossa toteutettiin ”Väriä ja värinää syysiltaan”, jossa oli yhteislaulua, musiikkia, muistelua, yhdessäoloa ja viihtymistä valssin tahdissa. Pääkirjastolla järjestetyssä Runon ja musiikin illassa Eila Enbuske esitti Edith Södergranin runoja ja Neomi Lehkonen soitti pianoa.

Ystävänpäivänä helmikuussa 2012 järjestettiin kirjanystävien tilaisuus, jossa Lapin radion Kirjakammin Juha Pikkarainen kertoi lukemistaan kirjoistaan. Pikkarainen aloitti tilaisuudessa myös runotaulun, joka oli helmikuun ajan esillä lainausosastolla. Asiakkaat saivat myös muokata runoa eteenpäin tai kirjoittaa omia tekstejä taululle.

Valtakunnallista Kaamosviikonloppua on vietetty syksyllä päivien pimetessä. Marraskuussa 2011 järjestettiin kirjallinen ja runollinen iltapäivä ”Potpuri Jorma Etolle”, jonka ohjelmassa oli muisteluksia ja runoesityksiä 80-vuotisjuhlapäivän merkeissä. Samassa yhteydessä musiikkikirjastossa järjestettiin kirjastotanssit, jossa Foxy Boys -orkesteri vastasi musiikista.

Marraskuussa 2012 Kaamosviikonloppua vietettiin Tekijöiden päivän merkeissä. Lappilaiset kirjailijat levittäytyivät pääkirjaston lainausosastolle. He kertoivat uutuuskirjoistaan ja olivat myös lukijoiden jututettavina kirjailijan työstä. Lapin Kirjallisuusseura järjesti tilaisuuden yhteistyössä kirjaston kanssa.

Marraskuuhun syksyllä 2011 kuului valtakunnallinen Bookcrossing-kampanja: kirjoja laskettiin liikkeelle, asiakkaille kerrottiin bookcrossingista ja heitä opastettiin kirjojen merkitsemisessä.

Valtakunnallista Vanhusten viikkoa vietettiin 8.- 13.10.2012. Viikkoon liittyen pääkirjastolla järjestettiin lauantaina 13.10. Kemijärven lausujien esitys Tankaten – japanilaisten tankarunojen tunnelmissa.

 

Lukupiirien järjestäminen

Syksyllä 2011 Rovaniemen kaupunginkirjastossa aloitti kaksi lukupiiriä, joiden vetäjät löytyivät kirjaston ulkopuolelta. Kirjasto tarjosi lukupiireille tilan ja kahvit. Lukupiiriläisille myös järjestettiin luettavat kirjat, tarvittaessa niitä tilattiin muista Lapin kirjastoista.

Anja Grönholmin vetämän lukupiirin lukulista on rakentunut lukupiiriläisten toiveiden mukaan. Lukulistalla on ollut niin lukuromaaneja, dekkareita, klassikoita, runoja kuin lastenkirjojakin. Lukupiiri aloitti ilmeisen otolliseen aikaan, sillä sen kokoonpano on pysynyt pitkälti samana. Hankkeen aikana lukupiiri on kokoontunut 20 kertaa (kävijöitä yhteensä 283).

Timo K. Mukka -seuran järjestämässä lukupiirissä luettiin syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana läpi Mukan tuotanto. Mukka-lukupiiri aloitti uuden tuotannon lukukierroksen myös syksyllä 2012, jonka lisäksi lukupiirissä on tutustuttu Näin hetki sitten ketun -teoksen pohjalta Timo K. Mukan ennen julkaisemattomiin arkistolöytöihin. Lukupiiriä ovat vuoroillaan vetäneet seuran jäsenet. Hankkeen aikana lukupiiri on kokoontunut 15 kertaa (kävijöitä yhteensä 162).


Aineistomateriaalin tuottaminen yhdessä muiden kampanjaan osallistuvien kirjastojen kesken

Saamelaiskirjastonhoitaja Irene Piippola Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolta teki osion ”Pohjoisen ihmisiltä etiäisiä, unia ja enteitä yhteiseen Lukulampun hankkeessa tehtyyn valikoimaluetteloon ”Unten maille”. Luettelo löytyy osoitteesta http://lukulampunvalossa.fi/2011/11/13/vinkkiluettelo-opastaa-unten-maille/


Kirjastopalveluiden vieminen ulos kirjastosta

Helmikammari on Rovaniemen seurakunnan ylläpitämä kohtaamispaikka ikäihmisille. Helmikammarilla on ohjelmaa päivittäin, mm. laulutuokioita, atk-opetusta, käsitöitä, raamattupiiriä. Toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Rovaniemen kaupunginkirjastosta on käyty pitämässä lukupiiriä kerran kuukaudessa. Hankkeen aikana se on kokoontunut yhteensä 15 kertaa (kävijöitä yhteensä 119). Hankkeen aikana lukupiiri on löytänyt oman muotonsa: piirissä on sekä esitelty kirjallisuutta eri aihepiireistä että keskusteltu yhteisesti luetuista kirjoista. Lukupiirissä on ollut kolme isompaa teemaa, jonka pohjille syksyjen ja kevään kokoontumiset ovat rakentuneet: Lukulampun valossa -kampanjan teeman mukaisesti unet, pimeys ja kaamos, jännitys ja dekkarit, matkat ja kulttuurit.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

”Pohjoisen ihmisiltä etiäisiä, unia ja enteitä" osio valikoimaluettelossa ”Unten maille”: http://lukulampunvalossa.fi/2011/11/13/vinkkiluettelo-opastaa-unten-maille/

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen aikana onnistuttiin järjestämään kirjailijaivierailuita ja kirjallisia tapahtumia: tarjottiin tilaisuuksia kirjailijan ja lukijan kohtaamisille.
Hankkeen aikana löydettiin uusia toimivia yhteistyötahoja niin tapahtumien kuin lukupiirienkin järjestämisessä. Timo K. Mukka -seuran lukupiiri keskittyi pohjoisen kirjailijan tuotantoon. Anja Grönholmin käynnistämä lukupiiri puolestaan vastasi ilmassa olevaan kiinnostukseen, lukupiirille on jo vakiintunut oma kävijäkunta. Molemmat lukupiirit jatkavat toimintaansa keväällä 2013.
Hankkeessa kirjastopalveluita vietiin ulos kirjastosta lukupiirin muodossa. Yhteistyötahoksi löytyi Rovaniemen seurakunnan ylläpitämä kohtaamispaikka ikäihmisille. Hankkeen aikana löytyi toimiva malli toteuttaa lukupiiriä: kokoontumiset kerran kuussa, tietyn teeman valitseminen yhdelle kaudelle ja siihen liittyvät kirjavinkkaukset, yhteisten teosten lukeminen ja lukemisesta keskustelu. Tämän kautta tavoitettiin myös ikäihmisiä, jotka eivät välttämättä käy kirjastossa mutta pitävät kirjallisuuteen liittyvistä esittelyistä ja keskuteluista.

Jatkotoimenpiteet: 

Helmikammarin lukupiiiri jatkaa toimintaansa keväällä 2013. Lukupiiriä varten valmisteltiin kirjapakettaja ja vinkkauksia erilaisista teemoista. Nämä paketit olisi helppo pienellä kertauksella viedä myös muihin ikäihmisten kohtaamispaikkoihin. Tätä mahdollisuutta kartoitetaan hankkeen päättymisen jälkeen.
Alunperin hankkeen yhtenä tavoitteena oli myös kotipalvelun sekä yhteistyökumppaneiden ja kohderyhmien kartoitus. Se ei kuitenkaan toteutunut tässä hankkeessa. Aika ei riittänyt ja todettiin, että päällekkäistä työtä ei ole mielekästä tehdä. Rovaniemen kaupunginkirjastossa on käynnissä Erityisryhmien täsmäautopalvelu-hanke, jossa tätä asiaa jo suunnitellaan.

Aloituspäivämäärä : 
31/08/2011
Lopetuspäivämäärä : 
29/11/2011
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 600
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 000

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 720
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 720

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
64kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
997henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000
 
okm
avi