Luvia lukemaan! kaikenikäisten lukemaan innostaminen
Vuoden 2013 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Luvian kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Lukkarilantie 4
29100
Kirjaston puhelin : 
040-7127 721
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@luvia.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Luvia
Y-tunnus : 
0135032-8
Yhteyshenkilön nimi : 
Helena Kuivasniemi-Lehti
Puhelin : 
050-3879 123
Sähköposti : 
helena.kuivasniemi-lehti@luvia.fi
Kuvaus : 

Nykyisin kirjastossa toimii Marttojen vetämä lukupiiri ja satutuokioita on järjestetty lapsille kirjaston toimesta. Ala-asteikäiset käyttävät kirjastoa säännöllisesti ja heille on järjestetty kirjaston ja koulun yhteistyönä kirjavinkkausta ostopalveluna. Yläasteikäisten kirjastonkäyttö on selvästi vähäisempää.

Nyt olisi tarkoitus järjestää nuorille, aikuisille ja ikäihmisille eli kaikenikäisille kirjailijatapahtumia ja kirjavinkkausta. Aikuisille ja ikäihmisille suunnattu kirjavinkkaus ja kirjailijavierailut antaisivat  uusia virikkeitä lukupiiritoimintaan.

Tarkoituksena on myös järjestää yläasteikäisille koulun ja kirjaston välisenä yhteistyönä kirjavinkkausta ja innostaa heitä tekemään omia kirja-arvosteluja lukemistaan kirjoista kirjaston verkkosivuille ja sitä kautta kirjaston älyhyllylle.

Asiantuntijaluento tai-keskustelu: Tämän kaltainen luento tai keskustelu sopii kohtuullisen pienen piirin, esimerkiksi kirjaston henkilökunnan, kouluttamiseen tai lukupiiriin. Tilanteessa voi vinkata runokirjoja ja keskustella runokirjoista kirjaston kokoelmissa.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Saadulla avustuksella järjestettiin kirjailijavierailuja, runopaneeli, runoilta, kirjavinkkausta ja nukketeatteriesitys (satu), joiden tarkoituksena oli herättää lukuintoa. Lasten kirjailijavieraana oli Kari Levola. Tapahtumaan osallistuivat Luvian peruskoulun kolmannen luokan oppilaat. Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila vieraili aikuisten kirjaillassa, johon osallistui 30 henkilöä. Kirjastossa järjestettiin myös runopaneeli, jossa Kristiina Wallin, Tuija Välipakka ja Tommi Parkko vinkkasivat ja esittivät omia runojaan. Toisessa runotapahtumassa vieraana oli satakuntalainen runoilija Pauli Karmala.

Luvian peruskoulun kakkos-, nelos-, kuutos-, ja kahdeksasluokkalaisille (170 oppilasta) järjestettiin kirjavinkkausta,. Kirjavinkkarina toimi Jaana Kakkonen. Peruskoulun oppilaat tekivät lukemistaan kirjoista kirja-arviointeja nuorten kirjallisuussivusto Sivupiiriin. Sivupiirin tehdyt arvostelut näkyvät kirjaston Älyhyllyillä.
Pohjoismaisella kirjastoviikolla Nukketeatteri Sytkyt esiintyi kirjaston pikkuväelle (50 lasta) lukemalla sadun, joka perustui Tove Janssonin kirjaan Muumilaakson taikatalvi. Muumihahmot seikkailivat esityksessä.

Saadun palautteen perusteella lasten lukemaan innostaminen onnistui oikein hyvin. Koulun ja kirjaston välinen yhteistyö on tiivistynyt entisestään. Vastaavaa toimintaa on toivottu lisää.

Jatkotoimenpiteet: 

Järjestetään vastaavanlaista toimintaa.

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€460
Budjetti euroissa yhteensä: 
€2 960
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 558
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 135
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 500

Perustelumuistio myöntöperusteista 2013