Maahiset, metsänpeitto ja mytologia : suomalaista fantasiaa
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Siilinjärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kasurilantie 7
71800
Kirjaston puhelin : 
044 7401 381
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@siilinjarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Siili
Y-tunnus : 
0172718-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Selesniemi / Maarit Kuusela
Puhelin : 
044 7401 386 ; 044 7401 380
Sähköposti : 
jaana.selesniemi@siilinjarvi.fi ; maarit.kuusela@siilinjarvi.fi
Kuvaus : 

Fantasiakirjallisuudella on Suomessa "pitkät perinteet" : jo Aleksis Kiven 1800-luvun loppupuolella kirjoittama Seitsemän veljestä sisälsi fantasiatarinoita. Kalevalan tarinat puolestaan ovat olleet innoittamassa ulkomaisia fantasiakirjailijoita. Fantasiakirjallisuus on nuorten keskuudessa suosittua, mutta kuinka hyvin nuoret tuntevat kotimaista fantasiaa ja sen kirjoittajia? Viime vuosina etenkin suomalaiset naiskirjailijat ovat kunnostautuneet fantasian taitajina ja tuoneet suomalaista kansanperinnettä, mytologiaa ja myyttejä kirjallisuuteen.

Hankkeen tavoitteena on tutustuttaa yläkoululaiset suomalaiseen nykyfantasiaan ja sen kirjoittajiin sekä lisätä nuorten lukuharrastusta. Yläkoulun oppilaat valmistautuvat kirjailijavierailuun etukäteen lukemalla kirjailijan teoksia. Kahdeksansien luokkien äidinkielen opetukseen sisältyvät eri kirjallisuuden lajit ja äidinkielen opettajat huomioivat hankkeen opetuksessaan.  Hanke syventää yläkoulun fantasiakirjallisuuden opetusta  mielenkiintoisella tavalla.

Siilinjärven kahdelle yläkoululle järjestetään kirjailijavierailu ja kirjoittamisen työpaja fantasiakirjallisuudesta. Molemmilla kouluilla on tarkoitus järjestää yhden päivän aikana kolme luentoa, yksi kullekin luokka-asteelle. Kahdessa yläkoulussa on yhteensä noin 900 oppilasta, joille luennot suunnataan.

Toisena päivänä kummallekin koululle pystytetään työpajat, joihin kirjoittamista harrastavat ja kirjoittamisesta kiinnostuneet yläkoululaiset voivat osallistua. Vaikka työpajojen osallistujamäärä on rajallinen, olemme edellisvuosina huomanneet, että työpajoissa työskentely on intensiivistä ja antoisaa sekä ohjaajalle että oppilaille. Tavoitteena on, että työpajoissa saatu ohjaus innostaa nuoria pitämään yllä kirjoittamisharrastusta myös jatkossa.

Hanke sisältää kahden kirjailijan vierailun, sillä haluamme tarjota molemmille yläkouluille tasapuolisesti sekä kirjailijan esiintymisen että työpajat. Kahden kirjailijan osallistuminen hankkeeseen mahdollistaa sen, että vierailu on mahdollista viedä läpi kahdessa päivässä.

Omarahoitusosuus koostuu kirjastonhoitajan palkkakustannuksista, tilan vuokrasta ja matkakustannuksista, kun kirjailijavieraita kuljetetaan kouluille.

 

 

 

 

 

 

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Yläkoulun äidinkielen lehtorit

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Siilinjärven verkkokirjastossa  http://cslibrary.siilinjarvi.fi/100333/fi/content-pages/nuoret  oli muutaman kuukauden ajan artikkeli Fantasiaa, maahisia ja mytologia yläkouluilla, jossa kerrottiin kirjailijavieraiden vierailusta. Mukana olivat myös kirjailijoiden haastattelut ja kuvat.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Järjestimme molemmilla yläkoululla kolme kirjailijavierailua, yksi jokaiselle luokka-asteelle. Sari Peltoniemi luennoi Ahmon koulussa oppilaille kirjailijan ammatista ja kirjoittamistaan kirjoista. Kuulijoita oli noin 625 henkilöä. Helena Waris puolestaan kertoi Suininlahden koulun oppilaille omasta kirjailijan urastaan ja kirjojensa syntyprosessista. Hänen esitystään kuunteli noin 330 henkilöä.

Molemmilla kouluilla järjestettiin myös kaksi kahden oppitunnin mittaista työpajaa. Sari Peltoniemi veti luovan kirjoittamisen työpajoja, joissa tehtävät pohjautuivat kahteen Sarin kirjoittamaan nuorten aikuisten kirjaan. Pienen virittäytymisharjoituksen jälkeen oppilaat kirjoittivat voimaeläimistään ja muodonmuutoksista. Lopuksi keskityttiin vielä kirjoittaman siilinjärveläinen kauhutarina. 

Helenan vetämien työpajojen aiheena oli fantasiamaailman rakentaminen ja se toteutettiin kuvaamataidon luokassa. Aluksi Helena kertoi oppilaille tehtävästä, jonka jälkeen he saivat aloittaa piirtämisen joko liitutaululle tai isolle rullapaperille. Tähän olivat pojatkin lähteneet innolla mukaan ja valmista oli syntynyt.

Toivoimme, että kirjailijavierailu lisäisi oppilaiden kiinnostusta suomalaiseen kansanperinteeseen ja mytologiaan ja vauhdittaisi kirjailijavieraiden kirjoittamien kirjojen lainausta.  Kirjoja on kyselty ja lainattu mukavasti.

Työpajoihin osallistuneet saivat kohdennettuja harjoituksia kirjoittamisessa ja fantasiamaailmaan perehtymisessä.

Aloituspäivämäärä : 
01/10/2014
Lopetuspäivämäärä : 
01/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 160
Oma rahoitus yhteensä: 
€590
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 750
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 450
Oma rahoitus yhteensä: 
€450
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
10kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 035henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2014, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014

 
okm
avi