Maailma on...tietoja, taitoja ja ajatuksia
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Riihimäen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kauppakatu 16
11100
Kirjaston puhelin : 
019 758 4675
Kirjaston sähköposti : 
riitta.maajarvi@riihimaki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Rihma
Y-tunnus : 
0152 563-4
Yhteyshenkilön nimi : 
Kaija Viskari
Puhelin : 
019 758 4679
Sähköposti : 
kaija.viskari@riihimaki.fi
Kuvaus : 

Tarkoituksena on toteuttaa esitelmäsarja, jossa kirjastoon kutsutaan vuoden aikana kuusi eri alojen asiantuntijaa ja toimijaa puhumaan omana erikoisalansa aiheesta. Vieraat valitaan laajasti tieteiden, taiteiden , politiikan ja esim. urheilun aloilta. Lisäksi toteutetaan kolme kirjailijailtaa, joihin kutsutaan ajankohtaisia ja merkittäviä kirjailijoita, joko yksi kirjailija iltaa kohden tai mahdollisesti useampi kirjailija käymään keskusteluja. Esitelmien pituus on tunnista puoleentoista ja tilaisuuksiin varataan aikaa yleisön keskustelulle. Vierailijoille kutsutaan heidän niin halutessaan haastattelija.

Hankeavustus käytetään vierailijoiden palkkioihin, haastattelijoiden palkkioihin, matkakuluihin sekä mainos- ja tarvikekuluihin.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Hanketta varten tehtiin oma viestintäsuunnitelma. Kaikista tapahtumista tehtiin mainosjulisteita, joiden perusilme oli samanlainen ja hankkeen nimi "Maailma on..." oli yläotsikkona. Julisteita oli esillä paitsi kirjaston ilmoitustauluilla, myös keskustan liikkeissä ja lähikirjastoissa. Tapahtumista tehtiin myös pieniä, mukaan ottavia muistilappuja. Vierailijoita mainostettiin myös kirjaston nettisivuilla, kaupungin sähköisessä tapahtumakalenterissa, kirjaston Facebook-sivulla ja twitterissä. Kaikista vierailijoista tehtiin lehdistötiedote, joka lähetettiin paikallislehtiin; Aamupostiin ja Viikkosanomiin sekä Hämeen Sanomiin ja Radio-Hämeeseen.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Myönnetyllä hankeavustuksella on järjestetty kirjailijavierailuja, eri tieteen- ja harrastusalojen luentotilaisuuksia sekä monologiesitys. Pyrkimyksenä oli tuoda esille mahdollisimman laajasti eri tieteen- ja taiteen osaajia. Vuoden 2013 tilaisuudet: runoilija Risto Rasa "Metsän seinä on vain vihreä ovi"; kirjailija, filosofi Torsti Lehtinen "Albert Camus 100 vuotta"; luontovalokuvaaja, kirjailija Heikki Willamo "Vuosi metsässä"; sarjakuvataiteilija Kaisa Leka "Pyöräilevä hiiri"; Samae Koskinen ja Jarkko Martikainen kertoivat laululyriikastaan: Erkki Löfberg "Kanta vaihteli - sivarit kertovat.                                               Vuonna 2014 luentosarjan avoitti Auli Leskinen "Petoksen aika" Chilen vallankaappaus; Iiris Kalliala kertoi luontokirjoistaan; taidehistorioitsija Riitta Konttinen "Onnellista asua maalla: Tuusulan taiteiljayhteisö"; Esko Rissanen monologi Kyrön tekstistä "Mielensäpahoittaja ja ruskea kastike"; Atik Ismael jalkapalloilta; Antero Uitto "Suomensyöja Otto Ville Kuusinen"; Harri Nykänen dekkari-ilta. Loppusyksyllä Tuula Karjalainen luennoi Tove Janssonin elämästä ja taiteesta, Iiro Viinanen täytti salin kertoessaan kirjastaan "Vaaran vuodet" ja 90-luvun lamasta ja Arto Kivimäki tarinoi antiikin merenkulkijoista.

Tilaisuudet saavuttivat hyvin yleisöä, jopa sellaisia, jotka eivät muuten kirjastoa käytä. Palaute on sekä yleisön että luennoitsijoiden puolelta ollut erittäin myönteinen. Vierailijailloissa oli hyvin vaihtelevasti  kuuntelijoita;  minimissään paikallinen luontokirjailija keräsi 15 kuuntelijaa kun "Mielensäpahoittaja" -monologi, Riitta Konttinen tai Iiro Viinanen saivat salin täyteen (n. 100). Kaikkiaan tilaisuuksissa kävi yhteensä noin 890 kuuntelijaa. Lisäbonuksena kuuntelijoille on kuukausittain vaihtuva taidenäyttely Samuli Parosen -salissa

Näin aktiivinen vierailujen järjestäminen vaati myös järjestäjiltä yllättävän paljon työaikaa ja ideointia. Kun kaikki tämä kontaktien luominen, mainostaminen ja tilaisuuksissa mukanaolo tapahtuu muun kirjastotyön ohessa, vaaditaan järjestäjältä innostusta ja paneutumista. Yhdessä ideointi ja yleensä kaikenlainen yhteistyö ovat ensiarvoisen tärkeitä. Kaikkien tilaisuuksien jälkeen on "jäänyt hyvä maku suuhun" eli vierailu on aina ollut mielyttävä ja ajatuksia herättävä kokemus.

Jatkotoimenpiteet: 

Koska kokemukset sekä henkilökunnan että asiakkaiden osalta ovat olleet erittäin myönteisiä, haluaisimme jatkaa vilkasta tapahtumatarjontaa. Kunnan säästötoimenpiteiden vuoksi vierailujen järjestäminen on hyvin vähäistä ilman hankerahoitusta.  Uusi hankeavustus on vireillä nimellä "Maailma on sana " (Samuli Paronen), kirjan ja kirjaston juhlavuodet.

Lisätietoa: 

 

 

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 100
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€7 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 200
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
17kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
890henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€5 000
 
okm
avi