Media on meidän
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)


Kotkan kaupunginkirjasto/ Kotkan pääkirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 204 (Kirkkokatu 24)
48101
Kirjaston puhelin : 
(05) 234 4575
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kotka.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Kotka
Y-tunnus : 
0160225-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Marika Jussila
Puhelin : 
040 648 2790
Sähköposti : 
marika.jussila@kotka.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa aikuisten ja nuorten aktiivista suhdetta mediaan. Mediakasvatuksen tärkeimpiä elementtejä on kriittinen lukutaito, johon kuuluu tuntemus siitä, miten mediasisällöt syntyvät. Mediasisältöjen takana on aina jokin ihminen. Toisena tavoitteena on tavoittaa kouluja yhteistyöhön mediakasvatuksen saralla eli tarjota tarpeeksi mielenkiintoista aihetta yhteistyökumppanuudelle.

”Media on meidän” on mediakasvatushanke, joka on suunnattu sekä aikuisille että nuorille. Usein erityisesti aikuisten mediakasvatus jää sen ensimmäiselle, vaikkakin perustavalle, askeleelle eli laitteiden käytön opetteluun. Nyt halutaan ottaa yksi askel lisää ja tutustua median taustoihin. Välineet muuttuvat, mutta sisältö ja sen tuntemus on mediakasvatuksen ydintä. Hankkeessa kurkistamme elokuvan, musiikin ja kirjallisuuden tekemisen taustoihin. Hanke koostuu seuraavista kolmesta osasta: 

 1. Bussimatkat Helsinkiin Kavin Elävän kuvan museoon ja kirjastoon. Tämä osio on suunnattu aikuisille. Tutustumme museossa elokuvarekvisiittaan ja käsikirjoituksiin. Katsomme myös elokuvan, joka mahdollisesti liittyy tutustumaamme aineistoon. Elokuva katsotaan Kavin kirjastossa tai Kotkan pääkirjastossa. Keskustelemme elokuvan jälkeen siitä, mitä näimme Kavin museossa ja kirjastossa ja miten tietomme elokuvan tekemisestä on muuttunut. Teemme kaksi bussimatkaa sekä katsomme kaksi elokuvaa. Matkoista on tarkoitus kirjoittaa matkapäiväkirja-artikkeli, jota tarjotaan medialle.
  Tässä osiossa kustannukset aiheutuvat pääosin näistä:
  -bussimatkat
  -yksi kahvitarjoilu matkalla
  -katsottavan elokuvan tekijänoikeusmaksut
   
 2. Kirjailijavierailut. Tämä osio on suunnattu aikuisille ja nuorille. Kaksi kirjailijaa kertoo, "miten minusta tuli kirjailija", itse kirjoitustyöstä sekä faktan ja fiktion sekoittamisesta. Tarkoituksena on tuoda esille kirjailijaksi tulemisen ja kirjailijana olemisen moninaisuutta. Haastattelijoina toimii kirjaston henkilökunta. Toinen kirjailija on aikuistenkirjailija ja toinen nuortenkirjailija. Kirjailijavierailut on tarkoitus videoida ja julkaista Kotkan kaupunginkirjaston sosiaalisessa mediassa.
  Tässä osiossa kustannukset aiheutuvat pääosin näistä:
  -kahden kirjailijan palkkiot
   
 3. Sanoitusten ja sävelten salat. Tämä osio on suunnattu nuorille ja osiossa tehdään yhteistyötä koulujen kanssa. Alustavissa kyselyissä opettajilta on selvinnyt, että kouluilta on mahdollista saada hankkeeseen yhteistyöluokkia yläkouluikäisistä.
  1. Sanoittaja- ja säveltäjävierailijat kouluille ja mahdollisesti myös kirjastoon illalla, jolloin aikuiset asiakkaatkin voivat osallistua tapahtumaan. Sanoittaja ja säveltäjä kertovat, miten heistä tuli ammattilaisia ja minkälaista heidän työnsä on. Samoin he esimerkiksi kertovat sanoittamisen tai säveltämisen tekniikasta omalta kohdaltaan. Vierailujen on tarkoitus innoittaa nuoria kirjoittamaan omia sanoituksia ja osallistumaan sanoituskilpailuun. Vierailijoiden on näin ollen oltava nimekkäitä nuorten suosikkeja. Tarkoitus on kysyä nuorilta itseltään, kuka olisi heidän suosikki sanoittajavieraaksi.
  2. Nuorille sanoituskilpailu. Nuoret kirjoittavat omia sanoituksia koulussa äidinkielen tunnilla. Palkitaan kolme parasta sanoitusta ja ammattilainen (mahdollisesti sanoittajavieras) valitsee voittajan. Kirjaston henkilökunta tekee sanoituksien esikarsintaa.
   Tässä osiossa kustannukset aiheutuvat pääosin näistä:
   -sanoittajan ja säveltäjän palkkiot
   -sanoituskilpailun palkinnot
   Sanoituskilpailulle perustetaan Facebook tai Twitter sivu, johon nuoret saavat tuottaa sisältöä kirjoitusprosessistaan. Kilpailun jälkeen jää nuoren harkittavaksi, haluaako hän julkaista sanoitus-tekstinsä (ja luovuttaa oikeuksiaan) esim. Facebookissa.

 Hankkeen toteutukseen osallistuu pedagoginen informaatikko, nuortenosaston kirjastonhoitaja, aikuistenosaston osastonjohtaja ja aikuistenosaston kirjastonhoitaja. Budjetti tarkemmin:

-bussimatkat (kaksi matkaa kaupungin kilpailuttamien hintojen mukaan) 900€
-kahvitarjoilut matkalla (kaksi matkaa) 200€
-katsottavan elokuvan tekijänoikeusmaksut (kaksi elokuvaa) 120€
-kahden kirjailijan palkkiot + matkakulut 1000 € (yksi palkkio 350 €, yhdet matkakulut 150 €)
-sanoittajan ja säveltäjän palkkiot 1600 € (kahdet matkakulut 400 €, sanoituskilpailupalkkio 300 €, vierailupalkkiot 900 € kahdelta esiintyjältä)
-sanoituskilpailun palkinnot 500 €
-vierailujen kahvitukset (6-8 henkilöä) 60€
-vierailijoiden kuljetukset autolla Kotkan sisällä 40€
-lahja Kaviin (kaksi vierailua kirjastoon ja museoon) 80 €

Aloituspäivämäärä : 
28/10/2014
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€950
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 450
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€0
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€0
 
okm
avi