Media on meidän
År 2015 RFV-ansökan   (Ej finansiering)


Kotkan kaupunginkirjasto/ Kotkan pääkirjasto
Bibliotekets adress : 
PL 204 (Kirkkokatu 24)
48101
Bibliotekets telefonnummer : 
(05) 234 4575
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@kotka.fi
ISIL-kod : 
FI-Kotka
FO-nummer : 
0160225-7
Ansvarsperson : 
Marika Jussila
Telefonnummer : 
040 648 2790
E-post : 
marika.jussila@kotka.fi
Projektbeskrivning : 

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa aikuisten ja nuorten aktiivista suhdetta mediaan. Mediakasvatuksen tärkeimpiä elementtejä on kriittinen lukutaito, johon kuuluu tuntemus siitä, miten mediasisällöt syntyvät. Mediasisältöjen takana on aina jokin ihminen. Toisena tavoitteena on tavoittaa kouluja yhteistyöhön mediakasvatuksen saralla eli tarjota tarpeeksi mielenkiintoista aihetta yhteistyökumppanuudelle.

”Media on meidän” on mediakasvatushanke, joka on suunnattu sekä aikuisille että nuorille. Usein erityisesti aikuisten mediakasvatus jää sen ensimmäiselle, vaikkakin perustavalle, askeleelle eli laitteiden käytön opetteluun. Nyt halutaan ottaa yksi askel lisää ja tutustua median taustoihin. Välineet muuttuvat, mutta sisältö ja sen tuntemus on mediakasvatuksen ydintä. Hankkeessa kurkistamme elokuvan, musiikin ja kirjallisuuden tekemisen taustoihin. Hanke koostuu seuraavista kolmesta osasta: 

 1. Bussimatkat Helsinkiin Kavin Elävän kuvan museoon ja kirjastoon. Tämä osio on suunnattu aikuisille. Tutustumme museossa elokuvarekvisiittaan ja käsikirjoituksiin. Katsomme myös elokuvan, joka mahdollisesti liittyy tutustumaamme aineistoon. Elokuva katsotaan Kavin kirjastossa tai Kotkan pääkirjastossa. Keskustelemme elokuvan jälkeen siitä, mitä näimme Kavin museossa ja kirjastossa ja miten tietomme elokuvan tekemisestä on muuttunut. Teemme kaksi bussimatkaa sekä katsomme kaksi elokuvaa. Matkoista on tarkoitus kirjoittaa matkapäiväkirja-artikkeli, jota tarjotaan medialle.
  Tässä osiossa kustannukset aiheutuvat pääosin näistä:
  -bussimatkat
  -yksi kahvitarjoilu matkalla
  -katsottavan elokuvan tekijänoikeusmaksut
   
 2. Kirjailijavierailut. Tämä osio on suunnattu aikuisille ja nuorille. Kaksi kirjailijaa kertoo, "miten minusta tuli kirjailija", itse kirjoitustyöstä sekä faktan ja fiktion sekoittamisesta. Tarkoituksena on tuoda esille kirjailijaksi tulemisen ja kirjailijana olemisen moninaisuutta. Haastattelijoina toimii kirjaston henkilökunta. Toinen kirjailija on aikuistenkirjailija ja toinen nuortenkirjailija. Kirjailijavierailut on tarkoitus videoida ja julkaista Kotkan kaupunginkirjaston sosiaalisessa mediassa.
  Tässä osiossa kustannukset aiheutuvat pääosin näistä:
  -kahden kirjailijan palkkiot
   
 3. Sanoitusten ja sävelten salat. Tämä osio on suunnattu nuorille ja osiossa tehdään yhteistyötä koulujen kanssa. Alustavissa kyselyissä opettajilta on selvinnyt, että kouluilta on mahdollista saada hankkeeseen yhteistyöluokkia yläkouluikäisistä.
  1. Sanoittaja- ja säveltäjävierailijat kouluille ja mahdollisesti myös kirjastoon illalla, jolloin aikuiset asiakkaatkin voivat osallistua tapahtumaan. Sanoittaja ja säveltäjä kertovat, miten heistä tuli ammattilaisia ja minkälaista heidän työnsä on. Samoin he esimerkiksi kertovat sanoittamisen tai säveltämisen tekniikasta omalta kohdaltaan. Vierailujen on tarkoitus innoittaa nuoria kirjoittamaan omia sanoituksia ja osallistumaan sanoituskilpailuun. Vierailijoiden on näin ollen oltava nimekkäitä nuorten suosikkeja. Tarkoitus on kysyä nuorilta itseltään, kuka olisi heidän suosikki sanoittajavieraaksi.
  2. Nuorille sanoituskilpailu. Nuoret kirjoittavat omia sanoituksia koulussa äidinkielen tunnilla. Palkitaan kolme parasta sanoitusta ja ammattilainen (mahdollisesti sanoittajavieras) valitsee voittajan. Kirjaston henkilökunta tekee sanoituksien esikarsintaa.
   Tässä osiossa kustannukset aiheutuvat pääosin näistä:
   -sanoittajan ja säveltäjän palkkiot
   -sanoituskilpailun palkinnot
   Sanoituskilpailulle perustetaan Facebook tai Twitter sivu, johon nuoret saavat tuottaa sisältöä kirjoitusprosessistaan. Kilpailun jälkeen jää nuoren harkittavaksi, haluaako hän julkaista sanoitus-tekstinsä (ja luovuttaa oikeuksiaan) esim. Facebookissa.

 Hankkeen toteutukseen osallistuu pedagoginen informaatikko, nuortenosaston kirjastonhoitaja, aikuistenosaston osastonjohtaja ja aikuistenosaston kirjastonhoitaja. Budjetti tarkemmin:

-bussimatkat (kaksi matkaa kaupungin kilpailuttamien hintojen mukaan) 900€
-kahvitarjoilut matkalla (kaksi matkaa) 200€
-katsottavan elokuvan tekijänoikeusmaksut (kaksi elokuvaa) 120€
-kahden kirjailijan palkkiot + matkakulut 1000 € (yksi palkkio 350 €, yhdet matkakulut 150 €)
-sanoittajan ja säveltäjän palkkiot 1600 € (kahdet matkakulut 400 €, sanoituskilpailupalkkio 300 €, vierailupalkkiot 900 € kahdelta esiintyjältä)
-sanoituskilpailun palkinnot 500 €
-vierailujen kahvitukset (6-8 henkilöä) 60€
-vierailijoiden kuljetukset autolla Kotkan sisällä 40€
-lahja Kaviin (kaksi vierailua kirjastoon ja museoon) 80 €

Projektet börjar : 
28/10/2014
Projektet avslutas : 
31/12/2016
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€4 500
Egen finansiering: 
€950
Budget sammanlagt: 
€5 450
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€0
Egen finansiering: 
€0
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0


Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€0