Mediakasvatusta vauvasta vaariin
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Parkanon kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Parkanontie 57
39700
Kirjaston puhelin : 
044 7865560
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@parkano.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Parka
Y-tunnus : 
0136311-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Paula Latvajärvi
Puhelin : 
044 7865561
Sähköposti : 
paula.latvajarvi@parkano.fi
Kuvaus : 

Parkanon kaupunginkirjaston tiloissa tapahtuu nykyään paljon erilaista opetus- ja ohjaustoimintaa, josta pääosa on kirjaston henkilökunnan antamaa, mutta myös ulkopuoliset ryhmät varaavat tiloja omaan toimintaansa silloin tällöin. Hankkeen tarkoitus on helpottaa kirjaston henkilökunnan pienryhmille antamaa mediakasvatusta ja kirjastonkäytön opetusta varustamalla opetustila 12 kannettavalla tietokoneella ja dokumenttikameralla jo olemassaolevan laitteiston (dataprojektori, valkokangas, yksi kannettava tietokone) lisäksi. Oppimisen kannalta on tarpeen, että opetettuja taitoja pääsee heti testaamaan käytännössä - siksi "oman" päätteen olemassaolo on tärkeää. Myös henkilökunnan sisäinen koulutus hyötyisi tällaisesta laitteistosta. Samassa tilassa pidetään myös satutunteja ja lukupiirejä, joissa voitaisiin käyttää dokumenttikameraa. Laitteiden saamiseksi langattomaan verkkoon tarvitaan lisäksi kytkin ja kaksi tukiasemaa. Laitteita voidaan tarvittaessa antaa myös talon ulkopuolisten ryhmien käyttöön kirjaston tiloissa.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjaston kokoustilaan hankittiin hankkeen tuella 10 kannettavaa tietokonetta ja dokumenttikamera. Koneiden säilyttämista ja lataamista varten hankittiin mittatilaustyönä tehty kaappi. Laitteet on lähinnä tarkoitettu kirjastonkäytön opetuksen tarpeisiin, mutta käyttöä on useasti ollut muuhunkin. Kirjasto on järjestänyt mm. SeniorSurf-päivän, jossa ikäihmiset opettelivat verkkoasiointia eri asiantuntijoiden opastuksella. Kirjaston sisäistä koulutusta uusiin ohjelmiin on järjestetty, ja myös kaupungin terveyskeskus on kouluttanut henkilökuntaansa. Koneissa on Windows8 –ohjelmisto, jonka käyttöä on opastettu kiinnostuneille. Jos kirjaston muut asiakasnettikoneet (6 kpl) ovat käytössä, saa asiakas tarvitessaan käyttää näitä. Dokumenttikameraa on hyödynnetty satutunneilla ja kirjaston sisäisissä infotilaisuuksissa.

Koko kaupungin laajuista Wlan-verkkoa odotellessa emme hankkineet tukiasemia vaan käytössä on ainoastaan "vanha" kirjaston sisäinen Wlan, joka kyllä hieman hidastelee, jos kaikki koneet ovat yhtaikaa käytössä.

Jatkotoimenpiteet: 

Hankkeen turvin on saatu hyvä laitteisto, ja sen käyttöastetta pitää nyt aktiivisesti nostaa.

Aloituspäivämäärä : 
31/07/2012
Lopetuspäivämäärä : 
30/03/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€9 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€12 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€10 202
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 202


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€7 000
 
okm
avi