Mobilisoitu Myyräteatteri
Vuoden 2016 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Heinolan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kauppakatu 12
18100
Kirjaston puhelin : 
03 849 3619
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@heinola.fi
ISIL-tunnus : 
Fi-Heino
Y-tunnus : 
1068892-9
Yhteyshenkilön nimi : 
Tiina Ketola
Puhelin : 
044 797 6838
Sähköposti : 
tiina.ketola@heinola.fi
Hankkeen tavoite: 

Markkinoida uutta kirjastoautoa asiakkaille ja samalla vastata toiveeseen kirjaston jalkautumisesta päiväkoteihin myyränukketeatteri- ja satukiertueiden merkeissä

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Järjestettyjen tapahtumien ja yleisömäärien seuranta

Kuvaus : 

Heinolan uusi, uljas ja hartaasti odotettu kirjastoauto lähtee reitilleen syksyllä 2016. Haluamme juhlistaa uutta työkaveriamme tarjoamalla kirjastoautossa nukketeatteria ja satuhetkiä kaikille halukkaille Heinolassa. Koska kirjastoauto palvelee Heinolan lisäksi Hartolan kunnankirjaston asiakkaita, ulotetaan kiertue myös sinne. Heinolan päiväkotiväki toivoo, että kirjaston Myyränukketeatteri ja satutuokiot tekevät päiväkotikiertueen. Tätä varten tarvitaan kevyt ja helposti siirrettävä näyttämösermi, jota voidaan hyödyntää myös kirjastoautossa pidettävissä näytöksissä. 

Lisäksi haluamme tarjota pimeän talven piristykseksi pienimmille asiakkaillemme Otso ja varpaansyöjät -esityksen, joka pehmentää pelkoja ja antaa supervoimaa arjen keskelle. Samalla reissulla voi lainata kirjastosta kassillisen pelontorjunta- tai ilonkiljuntakirjoja kotikäyttöön. 

Hankkeen osa-alueet ovat: 

Myyränukketeatterin näytökset ja satutuokiot kirjastoautossa, 10 kpl

  •  satutädin palkkio 350 €, näytelmän tarpeiston ja mobiilinäyttämön hankinta 2000 € , matkakulut  Hartolaan 150 €

Seitsemän päiväkodin satutuokiokiertue 

  • satutädin palkkio 245 €, matkakulut 50 €

Myyränukketeatterikiertue päiväkodeissa ja perhepäivähoitoalueilla, 14 näytöstä

  • matkakulut 100 €

Otso ja varpaansyöjät alle kouluikäisille kirjastossa 

  • 4 esitystä 1740 €
  • bussikuljetukset kirjastoon 500 €

Oma rahoitus:

neljän virkailijan reilun viikon työpanos eri kokoonpanoissa 2490 €

 

 

 

 

 

 

 

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Hartolan kunnankirjasto, satutäti Anne Sorjanen
Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Hankkeen myötä selvisi, että kirjastoautossa voi vallan mainiosti järjestää nukketeatteriesityksiä. Hyvä etukäteissuunnittelu ja autoon siirrettävä tarpeisto aina näyttämöä myöten mahdollistavat onnistuneen lopputuloksen. Hartolaan suuntautunut Myyriskiertueemme loppuhuipennus sujui ongelmitta kirjastoautossa paikallisen päiväkodin pihalla, keskellä talvea.

Päiväkoteihin tarjotuille, kirjaston järjestämille Myyränukketeatteri- ja satutuokiokiertueille on Heinolassa selkeä tilaus, niin suurella ilolla ja innolla kiertueemme otettiin vastaan. Samoin pienimmille asiakkaillemme kirjastossa esitetty Otso ja varpaansyöjät -näytelmä nautti suurta suosiota.

Ongelmia oli siirrettävän nukketeatterinäyttämön valmistajan löytämisessä ja näyttämön valmistuksessa. Toiveita kevyestä ja helposti siirrettävästä näyttämöstä ei pystytty toteuttamaan. Koska sermistä tuli niin raskas ja hankalasti liikuteltava, piti lopulta luopua ajatuksesta, että päiväkotikiertueen nukketeatterinäytökset pidetään kirjastoautossa. Samoin kaikille osapuolille sopivien esitysaikojen löytäminen ja niiden sovittaminen kirjastoauton aikatauluihin osoittautui yllättävän vaikeaksi yhtälöksi. Toisaalta päiväkotikiertueemme sujui todella hyvin sen jälkeen, kun em. käytännön ongelmista oli päästy ylitse. 

Hankkeen myötä kirjaston saama positiivinen noste on mittaamattoman arvokasta. Näinä ankeahkoina aikoina nimenomaan lapsille iloa tuottavia henkisiä kokemuksia ei voi olla liikaa.   

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Satu- ja nukketeatterikiertueet sekä Otso ja varpaansyöjät -esitys olivat jättimenestyksiä, joille oli ja on edelleen olemassa selkeä tilaus lasten henkisen hyvinvoinnin lisääjinä. Ripaus iloa arkeen ei ole koskaan pahitteeksi.  

Kirjastoauton käytön monipuolisuudesta saadut kokemukset rohkaisevat jatkamaan kokeiluja, joiden tavoitteena on saada kirjastoautolle mahdollisimman paljon näkyvyyttä ja käyttöä. 

Jatkotoimenpiteet: 

Nukketeatterisermi on kirjastossa aktiivisessa käytössä. Uusista nukketeatteri- ja satukiertueistakin on jo haaveiltu sekä kirjastoautossa että muualla toteutettuina. 

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 135
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 490
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 625
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 759
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 110
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
43kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 199henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000