Musiikkipalvelut paremmaksi!
Vuoden 2016 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Hyvinkään kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kirjastopolku 2
05800
Kirjaston puhelin : 
(019)4592422
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@hyvinkaa.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Hyvin
Y-tunnus : 
0125866-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Maija Naakka
Puhelin : 
0403566206
Sähköposti : 
maija.naakka@hyvinkaa.fi
Hankkeen tavoite: 

Tavoitteena on laajentaa Hyvinkään kirjaston musiikkipalveluja sähköpianon avulla sekä tuoda tapahtumiimme monipuolisuutta.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Sähköpiano saadaan ostettua musiikkiosastolle, järjestetään Orffien konsertteja sekä hankitaan kannettava äänentoistolaite.

Kuvaus : 

     Hyvinkään kaupunginkirjaston musiikkiosaston ensi vuoden tavoitteena on laajentaa tarjottuja palveluja ja tukea entistä paremmin ja monipuolisemmin lasten ja nuorten musiikkikasvatusta. Tasaisin väliajoin saamamme palautteen perusteella olisi hyvin tärkeää tarjota mahdollisuus soittaa pianoa kirjastollamme. Kirjastomme tiloihin ei perinteistä pianoa saada sopimaan, joten ratkaisu löytyisi digitaalisesta pianosta, jota on mahdollista soittaa äänettömästi, kuulokkeiden kautta. Lasten ja nuorten lisäksi pianoa ovat toivoneet asiakkaat lähestulkoon kaikista ikäluokista, joten sähköpiano vastaisi asiakkaiden tarpeisiin hyvin kokonaisvaltaisesti. Se sopisi sekä vakavampaan harjoitteluun että omatoimiseen musiikin opiskeluun ja olisi iso apu esimerkiksi sopivien nuottien valinnassa sekä antaisi mahdollisuuden tutustua uuteen soittimeen.

Yksi kirjaston tärkeistä tehtävistä onkin tutustuttaa uuteen ja esitellä hyväksi havaittua aineistoa. Sen lisäksi, että kirjastollamme käy vierailijoita, viemme ajoittain esiintyjiä kirjaston ulkopuolelle. Usein kirjaston työntekijät esiintyvät itse jossakin muualla, esimerkiksi kirjavinkkauksen muodossa. Kaikissa paikoissa ei kuitenkaan ole omia äänentoistolaitteita ja hankerahan avulla voisimme hankkia oman liikuteltavan äänentoistojärjestelmän. Järjestelmän ansiosta voisimme myös laajentaa vinkkaustoimintaamme musiikkiin ja järjestää vaivattomasti muusikkovierailuja kirjastollamme sekä järjestää äänentoistoa vaativia tapahtumia monipuolisesti kirjaston eri tiloissa. Mikä parasta, voisimme jalkautua myös ulos: puistoihin, kadulle ja kauppakeskukseen tai vaikkapa ihan vain kirjastomme edustalle.

Lasten ja nuorten musiikkikasvatusta tukemaan kirjasto tilaa lastenmusiikkiyhtye Orffeilta Kalevala-aiheisen musiikkiesityksen. Tarkoituksena olisi tilata esitystä ainakin parille koululle ja illalla järjestää vielä vapaapääsyinen konsertti kaikille kirjaston asiakkaille. Orffien hinta yhteensä neljälle keikalle olisi 1650 euroa, sisältäen kolme koulukonserttia päivällä ja yhden iltakonsertin.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Hankerahan avulla ostettiin kirjastolle kannettava äänentoistokaiutin ja siihen mikrofonit ja mikrofoniteline. Kaiutin on ollut jo ahkerassa käytössä ja hyvin tarpeellinen. Sähköpianoon emme saaneet rahoitusta.

Hanke mahdollisti myös musiikkielämyksiä lapsille. Lastenmusiikkiyhtye Orffit esiintyi täydelle yleisölle kahdessa eri hyvinkääläisessä koulussa. Lisäksi he pitivät Hyvinkään pääkirjaston ryhmätilassa iltakonsertin. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen meillä oli vain kolme konserttia, sillä rahat riittivät kannettavan äänentoistolaitteiston kanssa vain siihen. Näissä kolmessa tapahtumassa oli kuulijoita yhteensä noin 480. Koulukonsertit olivat Orffien Kalevala-aiheisia konsertteja, jotka pidettiin hieman ennen Kalevalan päivää. Konsertit sujuivat erinomaisesti, kouluilta sekä iltakonsertin perheiltä tuli kiitosta.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Äänentoistolaitetta on kiitelty varsinkin senioritapahtumissa. Nyt myös esimerkiksi runonlausuntatapahtumia voisi alkaa pitää osastoilla, kun tähän mennessä on pitänyt olla vain ryhmätilassa. Kahden mikrofonin voimin haastattelutilaisuudet toimivat myös paremmin. Kesän tullen laitetta voi alkaa käyttämään myös ulkona. Toimintamme voi laajentua tämän ansiosta todella hyvin.

Orffien konsertti laajensi luultavasti hyvinkääläisten lasten musiikintuntemusta. Monelta tuli palautetta, että oli kyseessä heille tuntematon yhtye. Konsertin jälkeen tuli todella paljon positiivista palautetta ja kaikilla oli iloinen virnistys naamalla. Harmittavaa vain on, että kirjaston ryhmätilaan ei mahdu paljon ihmisiä. Eli suurempikin joukko olisi voinut kuunnella Orffeja.

Jatkotoimenpiteet: 

Kannettavan äänentoistolaitteen ansiosta voimme esimerkiksi pitää tapahtumia kirjaston edustalla. Ulkona pidettävä satupiknik voisi olla yksi mahdollinen toimintamuoto.

Lasten konsertti oli todella ihana tapahtuma, ja sellaisia voisi järjestää jatkossakin.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€5 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 666
Oma rahoitus yhteensä: 
€666
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
3kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
480henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Kts. perustelumuistio 2016 : http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016. Ei soittimien hankintaan.