Nakkilalaisten omat aarteet digitaalisiksi
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Nakkilan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Porintie 9
29250
Kirjaston puhelin : 
044 7475920
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@nakkila.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Nakki
Y-tunnus : 
0135662-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Leena Purhonen
Puhelin : 
044 7475912
Sähköposti : 
leena.purhonen@nakkila.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on tarjota nakkilalaisille  mahdollisuus muuntaa omat VHS-videot, C-kasetit ja vinyylilevyt sekä paperiset valokuvat digitaaliseen muotoon CD-levyille tai muistitikulle.

Kirjaston nykyiseen käsikirjasto/lukusaliin rakennetaan työskentelyä varten suljettava huone. Hankitaan tilaan työhuonekalustus ja digitointiin tarvittava laitteisto, mm. tehokas työasema näyttöineen, tallentava DVD-VHS-yhdistelmälaite, LP-levysoitin, kasettinauhuri, skanneri ja tarvittavat ohjelmat. Laitteiden ja ohjelmien asennustyöt hankitaan ulkopuoliselta taholta. Kirjaston henkilökunta koulutetaan käyttämään laitteita, jotta he pystyvät antamaan asiakkaille alkuopastuksen.

Hankkeen tavoitteena on parantaa kirjaston palvelutasoa, saada nyt vähällä käytöllä olevalle kellaritilalle hyödyllistä käyttöä ja antaa nakkilalaisille yksityisille henkilöille ja yhdistyksille mahdollisuuden saada kysytty palvelu omasta kunnasta.

Nakkilassa ovat sekä yksityiset ihmiset että kansalaisopiston opintopiirit tallentaneet paljon paikallista historiaa VHS- ja c-kaseteille, tämä aineisto pitäisi saada pelastettua myös tulevaisuudessa käytettäväksi.  Kerättyjen valokuvien digitointi olisi myös tärkeää. 

Kirjastotoiminnan aloittamisesta Nakkilassa tulee vuonna 2013 kuluneeksi 150 vuotta. Uuden palvelun aloittaminen sopii hyvin juhlistamaan merkkivuotta.

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjastoon hankittiin tehokas tietokone, skanneri, VHS-nauhuri, kasettidekki, vinyylilevysoitin, konvertteri videon siirtämiseen tietokoneella käsiteltäväksi, televisio ja kuulokkeita. Digitointipiste kalustettiin entiseen tutkijanhuoneeseen osittain uusin ja osittain vanhoin kalustein. Kesätyöntekijäksi palkattiin laitteista ymmärtävä kirjastovirkailija, joka asensi laitteet, opasti kirjaston henkilökuntaa niiden käytössä ja laati asiakkaille käyttöohjeet.
Henkilökunta harjoitteli laitteiden käyttöä digitoimalla mm. kirjaston kotiseutukokoelmaan kuuluvia VHS- ja c-kasetteja.
Digitointipiste avattiin asiakkaille marraskuussa 2014. Muutamat asiakkaat olivat jo odottaneet tätä, koska olimme tiedottaneet, että digitointipiste on tulossa. Näyttää siltä, että kiinnostusta digitointipisteen käyttöön on sopivasti.

Jatkotoimenpiteet: 

Tarkoituksena on jatkossa hyödyntää laitteita myös kirjaston kotiseutuaineiston digitoimisella ja aineiston laittamisella yleiseen käyttöön. Tähän on haettu projektiavustusta vuodelle 2015.

Aloituspäivämäärä : 
01/03/2013
Lopetuspäivämäärä : 
28/11/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 051
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 367
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 500

Myönnettyä avustusta ei voi käyttää kalustehankintoihin. Perustelumuistio myöntöperusteista vuonna 2013.

 
okm
avi