Nilsiän lähikirjasto esteettömämmäksi ja käyttäjäystävällisemmäksi
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)


Nilsiän kirjasto
Kirjaston osoite : 
Ukko-Paavontie 5
73300
Kirjaston puhelin : 
(017) 482 358
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@nilsia.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Nilsi
Y-tunnus : 
017 2375-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Minna Koistinen
Puhelin : 
044 7482355
Sähköposti : 
minna.koistinen@nilsia.fi
Kuvaus : 

Nilsiän kaupunginkirjaston (1.1.2013 alkaen kuntaliitoksen myötä Nilsiän lähikirjasto) ulko-ovi ei avaudu automaattisesti eikä luiskaa pyörätuoleille ja rollaattoreille ole, vaikka Nilsiän kaupunginkirjaston asiakkaista kasvava osuus on seniori-ikäisiä. Kirjaston asiakaspalautteessa on toivottu automaattisesti avautuvaa ulko-ovea, pyörätuoliluiskaa ja seniorituolia lehtilukusaliin. Voidaksemme parantaa kirjastomme palvelujen saatavuutta myös liikuntarajoitteisille ja senioriasiakkaillemme, kirjaston esteettömyyttä on parannettava rakentamalla sisäänkäyntiin pyörätuoliluiska ja sähköisesti avautuva ulko-ovi sekä hankittava korkea seniorituoli ja –pöytä lehtilukusaliin.

Nilsiän kirjaston tullessa kuntaliitoksen myötä 1.1.2013 Kuopion kaupunginkirjaston lähikirjastoksi myös Nilsiän kirjaston asiakkaat pääsevät käyttämään FinELibin kautta hankittuja sähköisiä aineistoja. Etenkin LibraryPressDisplay-palvelun suomalaiset ja kansainväliset sähköiset sanomalehdet, Naxos Music Library –palvelun kansainväliset musiikkiaineistot ja Ellibs-palvelun e-kirjat tuovat  uutta, relevanttia ja ajantasaistavaa täydennystä Nilsiän kirjaston kokoelmiin. Näiden sähköisten aineistojen käyttäjäystävällisellä tarjoamisella laajennetaan ja nykyaikaistetaan Nilsiän kirjastossa palvelua nilsiäläisille eri-ikäisille asiakasryhmille, vieraspaikkakuntalaisille asiakkaille (17 % kaikista asiakkaista) sekä vieraskielisille kansainvälisille asiakkaille, joita asioi kirjastossa Tahkon matkailualueen myötä.

Jotta Nilsiän kirjaston kaikki asiakasryhmät pääsevät hyödyntämään mahdollisimman käyttäjäystävällisesti uusia sähköisiä aineistoja, Nilsiän kirjaston musiikkiosastolle tulee luoda rauhallinen kompakti soppi musiikin kuunteluun ja sähköisten aineistojen käyttöön.  Asiakaskäyttöön hankitaan kaksi vain vähän tilaa vievää ja helppokäyttöistä Silence Media Center –multimediatuolia näyttöineen ja kauttimineen esteetöntä ja asiakaslähtöistä musiikin kuuntelemista sekä sähköisten näköislehtien ja e-kirjojen lukemista varten.  

Silence Media Center –multimediatuoleja on käytössä mm. Lasipalatsissa Helsingin kaupunginkirjaston Kohtaamispaikassa, joka on sähköisten palveluiden, tietotekniikan ja digitaalisten aineistojen käytön neuvontapiste. Multimediatuolin asentamiseksi sähkötöiden osalta tarvitaan vain pistorasia, muuten tuote on asennusvalmiudessa. Kirjastossa on jo multimediatuolissa tarvittava langaton nettiyhteys.

 

Tällä hetkellä Nilsiän kaupunginkirjastossa ei ole asiakaskonetta musiikinkuunteluun eikä pehmustettuja kalusteita.

 

Hankkeessa yksi kirjastovirkailija on yhteistyössä kaupungin teknisen toimen kanssa, joka rakentaa kirjaston sisäänkäynnin ja ulko-oven esteettömyysvaatimuksia vastaavaksi. Kirjastovirkailija hankkii seniorikalusteet lehtilukusaliin sekä perehtyy uusien sähköisten aineistojen käyttöön Silence Media Center –multimediatuolissa ja kouluttaa muun kirjaston henkilöstön, jolloin koko henkilökunta pystyy opastamaan asiakkaita multimediatuolin käytössä.

 

Kustannukset:

 

Pyörätuoliluiskan rakentaminen                                                    700 €

Sähköisesti avautuvan ulko-oven rakentaminen                    10500 €

Seniorituolin hankkiminen lehtilukusaliin                                  700 €

Senioripöydän hankkiminen lehtilukusaliin                               700 €

 

Silence Media Center –multimediatuoli, sis. näytön ja kaiuttimet (H:1520, W:700, D:800)          2 kpl                    yht. 9200 - 9800 €

a´hinta 4600 – 4900 € riippuu valituista materiaaleista mm. verhoilu villakankaalla tai nahalla.

http://stua.solutions.fi/tuotteet/silence-media-center/

valmistaja Studio Antti E Oy http://www.studioanttie.fi/

multimediatuolien sähköasennustyöt                                                                               100 €

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

kirjastovirkailija, aluekirjaston johtaja, kaupungin tekninen toimi, automaattioven valmistaja, multimediatuolin valmistaja

Aiemmat hankkeet: 

Kimpasta kumppanuuteen? Juankosken, Kaavin, Nilsiän, Rautavaaran ja Tuusniemen kirjastoyhteistyöselvitys. 2011.

Sanataidetyöpaja yläkoululaisille. 2012

Digitointitilan perustaminen. 2013

 

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2013
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€22 500
Oma rahoitus yhteensä: 
€500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€23 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€0
 
okm
avi