Nopeasti ja langattomasti nettiin
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Tervolan kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Paasilinnan puistotie 1
95300
Kirjaston puhelin : 
040 486 6984
Kirjaston sähköposti : 
tervolan.kirjasto@tervola.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Terku
Y-tunnus : 
0193249-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Irene Matila
Puhelin : 
040 486 6994
Sähköposti : 
irene.matila@tervola.fi
Kuvaus : 

Tervolan kirjasto tarvitsee asiakkailleen langattoman internetverkon sekä uudet tietokoneet. Asiakas voisi käyttää langatonta verkkoa kirjaston lukusalissa omalla tietokoneellaan tai kirjastoon hankittavilla uusilla kannettavilla ja tablet-tietokoneilla. Kunta on luvannut hankkia langattomuuteen vaadittavan tukiaseman ja reitittimen. Kunta huolehtii myös muista vaadittavista teknisistä toimenpiteistä, ohjelmien asennuksista ja lisenssimaksuista.

Kirjastoon suunnitellaan hankittavaksi neljä asiakastietokonetta keskusyksikköineen ja näyttöineen, koska nykyiset pöytäkoneet ovat auttamattomasti vanhanaikaisia ja hitaita. Lisäksi tarkoitus on hankkia kaksi kannettavaa ja kaksi tablet-tietokonetta asiakkaiden käyttöön. Tablet-tietokoneiden avulla kirjasto varautuu mahdollisiin e-kirjojen ja e-lehtien tuloon. Asiakkaat tarvitsevat myös uuden verkkotulostimen.

Hanke on suunniteltu toteutettavaksi vuosina 2012-2013 ja sen kokonaiskustannusarvio on noin 6000 euroa, josta kunnan osuus olisi noin 1400 euroa ja haettavan avustuksen osuus noin 4600 euroa.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Irene Matila, Sanna-Maija Haapala, Seija Heikkinen, Sami Lokkinen, Heli Hast-Nalli

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen avulla Tervolan kirjasto on saanut asiakkailleen langattoman internetyhteyden, 4 langatonta tablet-tietokonetta, 2 kannettavaa tietokonetta, langattoman tassulukijan ja langattoman väritulostimen.

Kunnan atk-tuen avulla kunta on huolehtinut tarvittavista asennuksista ja henkilökunnan koulutuksista. Tabletit ja kannettavat on tarkoitettu vain kirjaston tiloissa käytettäviksi ja niitä saa lainata kirjaston tiloissa kirjastokorttia vastaan.

Hankkeen tiimin kokoonpano muuttui kahden vuoden aikana, joten koulutusta ja kokouksia jouduimme pitämään uusien henkilöiden vuoksi useammin kuin oli tarkoitus. Hanke myös siirtyi suureksi osaksi jälkimmäiseen vuoteen ja viimeiset laitehankinnat tehtiin vasta syksyllä 2013. Muuten hanke onnistui hyvin ja laitteet ja langaton nettiyhteys ovat kiinnostanut asiakkaitamme. Etenkin lapset ja nuoret sukupuolesta riippumatta lainaavat ahkerasti laitteita kirjaston tiloissa ja käyttävät tulostusmahdollisuutta.

Jatkotoimenpiteet: 

Asiakkaille mainostetaan ja markkinoidaan hankittuja laitteita ja langatonta nettiä. Henkilökunta kouluttaa ja opastaa laitteiden käytössä. Vuoden 2014 aikana on tarkoitus lisätä mainontaa ja käyttäjäkoulutuksia, jotta vanhempikin käyttäjäkunta uskaltautuisi kokeilemaan laitteita kirjaston tiloissa. Myös tulostusmahdollisuudesta kerrotaan ja myös omien läppäreiden ja iPadien  käyttö on mahdollista langattoman verkon myötä. Laitteita hankitaan lisää tulevina vuosina, mikäli tarvetta ilmenee. Kirjojen ja lehtien muuttuminen osaksi digitaalisiksi lisännee myös laitteiden kysyntää.

Lisätietoa: 

Kunnan omaa rahoitusta olivat kaikki henkilöstökulut, joihin sisältyi kahden atk-vastaavan työpanos (arviolta 30 tuntia) ja kirjaston oman henkilöstön osallistuminen kokouksiin, koulutuksiin, mainontaan, markkinointiin ja viestintään mm. sosiaalisessa mediassa. Kirjaston oman henkilökunnan työpanos oli arviolta 35 tuntia yhteensä. Euroiksi muutettuina henkilöstömenot ovat vähintään 1400 euroa.

Aloituspäivämäärä : 
06/05/2012
Lopetuspäivämäärä : 
28/11/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 400
Budjetti euroissa yhteensä: 
€6 000
Haettu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 400
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
5kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
8henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
2kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
32henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 600

Hanke edistää kirjaston tietoyhteiskuntavalmiuksia.

 
okm
avi