Nuoret + videokamera = tarina
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Siilinjärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kasurilantie 7
71800
Kirjaston puhelin : 
044 7401 381
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@siilinjarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Siili
Y-tunnus : 
Y-tunnus 0172718-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Jaana Selesniemi / Maarit Kuusela
Puhelin : 
044 7401 386 / 044 7401 380
Sähköposti : 
jaana.selesniemi@siilinjarvi.fi / maarit.kuusela@siilinjarvi.fi
Hankkeen tavoite: 

Lisätä yläkoululaisten, etenkin poikien lukemisharrastusta ja innostaa nuoria omien tarinoiden luomiseen videokameran avulla.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

- hankkeen puitteissa järjestettyjen tapahtumien ja niihin osallistuneiden lukumäärä
- nuorten aikuisten kirjojen lainamäärien lisääntyminen ja kirjastonkäytön aktivoituminen
- opettajilta ja nuorilta saatu palaute

Kuvaus : 

Aleksi Delikouras, suosittu lyhytelokuvien tekijä, näyttelijä, kirjailija ja Lukuinto-lähettiläs, pyydetään kirjailijavierailulle Siilinjärven molempiin yläkouluihin. Hän pitää kahden päivän aikana luentoja, joihin osallistuvat kaikki koulujen oppilaat. Luennoilla Delikouras kertoo oman elämäntarinansa: kuinka hän lopulta löysi itsestään kirjoittajan ja lukijan. Hänen esimerkkinsä ja kirjoittamansa kirjat uppoavat varmasti suureen osaan yleisöä ja motivoivat ehkä lukemaankin kokonaisen kirjan.

Luennoilla käydään läpi myös tekijäoikeusasioita. Nuorille ei ole aina selvää, mitä verkosta on luvallista ladata omalle koneelle tai keneltä on kysyttävä lupa, jos haluaa linkittää esim. koulussa kuvatun ja verkossa julkaistun videon omaan blogiinsa.

Luentojen jälkeen Aleksi Delikouras ohjaa molemmilla kouluilla videotyöpajoja, joissa opitaan itse tekemällä. Videotyöpajoissa on tarkoitus tehdä pareittain tai pienissä ryhmissä omia videoita, tarinoita, joita voisi julkaista esim. sosiaalisessa mediassa.  Työpajojen tulisi olla kestoltaan vähintään neljä tuntia, jotta videoita ehditään ideoida, kuvata ja editoida. Tavoitteena on, että oppilaat saisivat omia tarinoitaan esille ja heidän itsetuntonsa tarinoiden tuottamisessa vahvistuisi.

Omarahoitusosuus koostuu kirjastonhoitajan palkkakustannuksista, tilan vuokrasta ja matkakustannuksista, kun kirjailijavierasta kuljetetaan kouluille.

 

 

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Yläkoulun äidinkielen ja kuvataiteen opettajat

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Aleksi Delikouras vieraili huhtikuussa 2016 molemmissa yläkouluissa. Ahmon ja Suininlahden kouluilla järjestettiin luokka-asteittain luentoja, joihin osallistuivat kaikki koulun oppilaat. Aleksi osasi puhua nuorille nuorten kielellä ja se upposi yleisöön. Jos Nörtti-kirjat eivät aikaisemmin olleet nuorille tuttuja, luennon jälkeen jokainen tiesi mistä on kyse. Opettajilta tuli paljon kiitosta siitä, että Aleksi oli aivan loistava esiintyjä nuorille. Ja yleisön joukosta kuului kommentteja: kerrankin joku nuori ja mielenkiintoinen kirjailijavieras...
Videotyöpajoja pidettiin Ahmon koulussa kaksi, kummassakin oli 20 osallistujaa. Suininlahden koulussa pajaan osallistuivat valinnaisen kuvaamataidon oppilaat ja he ennättivät koko päivän kestäneessä pajassa kokeilla ryhmissä myös omien videoiden kuvaamista. Oppilaat olivat todella innostuneita asiasta!

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€4 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€730
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 730
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 556
Oma rahoitus yhteensä: 
€556
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
9kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
955henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2015, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015

 
okm
avi