Nuoret + videokamera = tarina
År 2015 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Siilinjärven kunnankirjasto
Bibliotekets adress : 
Kasurilantie 7
71800
Bibliotekets telefonnummer : 
044 7401 381
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto@siilinjarvi.fi
ISIL-kod : 
FI-Siili
FO-nummer : 
Y-tunnus 0172718-0
Ansvarsperson : 
Jaana Selesniemi / Maarit Kuusela
Telefonnummer : 
044 7401 386 / 044 7401 380
E-post : 
jaana.selesniemi@siilinjarvi.fi / maarit.kuusela@siilinjarvi.fi
Projektets målsättning: 

Lisätä yläkoululaisten, etenkin poikien lukemisharrastusta ja innostaa nuoria omien tarinoiden luomiseen videokameran avulla.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

- hankkeen puitteissa järjestettyjen tapahtumien ja niihin osallistuneiden lukumäärä
- nuorten aikuisten kirjojen lainamäärien lisääntyminen ja kirjastonkäytön aktivoituminen
- opettajilta ja nuorilta saatu palaute

Projektbeskrivning : 

Aleksi Delikouras, suosittu lyhytelokuvien tekijä, näyttelijä, kirjailija ja Lukuinto-lähettiläs, pyydetään kirjailijavierailulle Siilinjärven molempiin yläkouluihin. Hän pitää kahden päivän aikana luentoja, joihin osallistuvat kaikki koulujen oppilaat. Luennoilla Delikouras kertoo oman elämäntarinansa: kuinka hän lopulta löysi itsestään kirjoittajan ja lukijan. Hänen esimerkkinsä ja kirjoittamansa kirjat uppoavat varmasti suureen osaan yleisöä ja motivoivat ehkä lukemaankin kokonaisen kirjan.

Luennoilla käydään läpi myös tekijäoikeusasioita. Nuorille ei ole aina selvää, mitä verkosta on luvallista ladata omalle koneelle tai keneltä on kysyttävä lupa, jos haluaa linkittää esim. koulussa kuvatun ja verkossa julkaistun videon omaan blogiinsa.

Luentojen jälkeen Aleksi Delikouras ohjaa molemmilla kouluilla videotyöpajoja, joissa opitaan itse tekemällä. Videotyöpajoissa on tarkoitus tehdä pareittain tai pienissä ryhmissä omia videoita, tarinoita, joita voisi julkaista esim. sosiaalisessa mediassa.  Työpajojen tulisi olla kestoltaan vähintään neljä tuntia, jotta videoita ehditään ideoida, kuvata ja editoida. Tavoitteena on, että oppilaat saisivat omia tarinoitaan esille ja heidän itsetuntonsa tarinoiden tuottamisessa vahvistuisi.

Omarahoitusosuus koostuu kirjastonhoitajan palkkakustannuksista, tilan vuokrasta ja matkakustannuksista, kun kirjailijavierasta kuljetetaan kouluille.

 

 

 

Samarbetspartners, arbetsgrupper: 

Yläkoulun äidinkielen ja kuvataiteen opettajat

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Aleksi Delikouras vieraili huhtikuussa 2016 molemmissa yläkouluissa. Ahmon ja Suininlahden kouluilla järjestettiin luokka-asteittain luentoja, joihin osallistuivat kaikki koulun oppilaat. Aleksi osasi puhua nuorille nuorten kielellä ja se upposi yleisöön. Jos Nörtti-kirjat eivät aikaisemmin olleet nuorille tuttuja, luennon jälkeen jokainen tiesi mistä on kyse. Opettajilta tuli paljon kiitosta siitä, että Aleksi oli aivan loistava esiintyjä nuorille. Ja yleisön joukosta kuului kommentteja: kerrankin joku nuori ja mielenkiintoinen kirjailijavieras...
Videotyöpajoja pidettiin Ahmon koulussa kaksi, kummassakin oli 20 osallistujaa. Suininlahden koulussa pajaan osallistuivat valinnaisen kuvaamataidon oppilaat ja he ennättivät koko päivän kestäneessä pajassa kokeilla ryhmissä myös omien videoiden kuvaamista. Oppilaat olivat todella innostuneita asiasta!

Projektet börjar : 
01/09/2015
Projektet avslutas : 
31/12/2016
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€4 000
Egen finansiering: 
€730
Budget sammanlagt: 
€4 730
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€3 556
Egen finansiering: 
€556
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Antalet evenemang: 
9kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
955henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€3 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2015, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015