Ompelukone asiakaskäytössä
År 2011 Hyvä käytänne   


Helsingin kaupunginkirjasto
Bibliotekets adress : 
Isonnevantie 16 B
00320
Bibliotekets telefonnummer : 
09-31085032
Bibliotekets e-postadress : 
etela-haagan_kirjasto@hel.fi
Ansvarsperson : 
Saara Ihamäki
E-post : 
saara.ihamaki@hel.fi
Projektbeskrivning : 

Helsingissä Etelä-Haagan kirjastossa kirjastotilaa käytetään uudella tavalla. Kirjastossa on ompelukone asiakkaiden käytössä. Ompelukone on sijoitettu omaan rauhalliseen tilaan ja sen voi varata käyttöönsä kirjastokortilla.

Asiakkaat tuovat mukanaan omat kankaat ja langat. Tarvittaessa asiakasta autetaan ompelukoneen käytössä.

Ompelukone kirjastossa on uusi palvelu asiakkaille. Kirjasto tarjoaa myös aineistoa ompelusta ja käsitöistä, jota asiakkaat voivat hyödyntää käyttäessään ompelukonetta. Kirjastotilasta haluttiin tehdä paremmin asiakkaiden tarpeita vastaava. Monilla lähiön asukkailla ei ole nykyään kotona omaa ompelukonetta.

Kirjasto haluaa tarjota asiakkaille myös muuta, kuin perinteistä aineistoa. Kirjaston yksi tehtävä on oppimisen tukeminen. Kirjastot tarjoavat paljon erilaisia tietotekniikkapalveluja, mutta Etelä-Haagaan haluttiin tuoda tietotekniikan lisäksi erilainen palvelu. Oppiminen on myös kädentaitojen käyttöä.  

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Innovointiprosessi:

 Keskustakirjastoa suunniteltaessa nuorille tehtiin kysely, jossa kysyttiin, mitä he toivovat kirjastolta. Kyselyssä nousi esille, että ompelukone voisi olla kiva ja hyödyllinen. Etelä-Haagan kirjastossa remontoitiin pieni tila asiakkaiden käyttöön. Henkilökunta pohti, miten tila käytetään ja mitä he itse toivoisivat kirjastolta sekä mitä alueen asukkaat tarvitsisivat. Silloin keksittiin, että aiemmin esiin noussut ompelukone voisi olla hyvä idea. Remontoitu tila oli rauhallinen ja ompelukone sopi sinne hyvin.

Ompelukoneen valintaan pyydettiin ulkopuolista apua. Kirjastossa tehtiin pelisäännöt ompelukoneen käyttöä varten ja valittiin ompelukonevastaava. Muutamalle kiinnostuneelle kirjaston työntekijälle opastettiin ompelukoneen käyttöä.

 


Finansiering av ansökan

Förverkligad finansiering