Omppu - erityisryhmien kirjastopalveluiden kehittäminen lasten ja nuorten palveluissa
Vuoden 2012 Hyvä käytänne   


Kuvan lähde: 
Jii Roikonen
Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
PL 15 (Kaarlenväylä 3)
90015
Kirjaston puhelin : 
08 558 473 42
Kirjaston sähköposti : 
lastenosasto.kirjasto@ouka.fi
Yhteyshenkilön nimi : 
Mervi Vaara
Puhelin : 
044 703 73 40
Sähköposti : 
mervi.vaara@ouka.fi
Kuvaus : 

Oulun kaupunginkirjaston Omppu-projektin tavoitteena on kehittää tasavertaisesti lasten ja nuorten kirjastopalveluja ja tukea kaikkien lasten ja nuorten mahdollisuuksia tutustua tarinoiden maailmaan.

Lukuinnon herättelemiseksi pääkirjastoon on koottu pysyvästi lasten ja nuorten Omppu-hylly, joka avattiin Omppu-päivänä 31.1.2012.

Omppu-hyllyä luotaessa ja sitä ylläpidettäessä ajatellaan erityisesti lukijoita, joille moniaistisuus on tärkeää. Tarinat ovat luettavissa, katseltavissa, kuunneltavissa ja tunnusteltavissa. Kirjastosta voi lainata esim. valmiita Omppu-paketteja, joissa kirjan mukaan on liitetty äänikirja, elokuva, helppolukuinen-, selkokielinen- tai sarjakuvaversio samasta kirjasta. Pienet lukijat voivat uppoutua kirjaleikkien maailmaan Omppu-kassien kuvakirjojen, satuhahmojen ja palapelien avulla. Hyllystä löytyy myös Celia-kirjaston lukemisesteisille suunnattuja lasten ja nuorten äänikirjoja sekä luetaan yhdessä-kuvakirjoja. Omppu-kokoelmassa on aineistoa alle kouluikäisistä yläkoululaisiin. Myös aikuisia on muistettu aiheeseen liittyvillä tietokirjoilla ja yhdistysten tiedotuspisteellä.

Omppu-hyllyn idea pohjautuu Ruotsin Äppelhyllan-malliin (www.appelhyllan.se).     

Projekti jatkui Oulussa vielä vuoden 2012 ajan. Vuonna 2012 kirjastoon hankittiin tietokonetyöskentelyä helpottavia apuvälineitä sekä lukemista ja kirjoittamista tukevia ohjelmia, pelejä ja vinkkejä. Kaupunginkirjaston kotisivuille perustettiin Omppu-sivusto.

Omppu-logon on suunnitellut sarjakuvantekijä ja kuvittaja Jii Roikonen.

Kuvia Ompusta:  http://oulu.ouka.fi/kirjasto/omppu/omppu.html .

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Oulun kaupungin päivähoito ja opetustoimi

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Omppu-hanke oli mukavasti esillä julkisuudessa. Hankkeesta kirjoitettiin useissa lehtiartikkeleissa ja muiden toimijoiden verkkosivuilla. Hanketta esiteltiin 9 erilaisessa tilaisuudessa, joissa oli kuulijoina yhteensä lähes 300 henkilöä.

Jatkotoimenpiteet: 

Kirjaston tavoitteena on, että muutkin Oulun kaupunginkirjaston toimipisteet luovat oman Omppu-kokoelman. Omppuun kuuluvan kirjallisuusdiplomin sisältö  viimeistellään. Omppu-projektin esittely jaetaan PowerPoint-esityksenä sosiaalisen median palvelujen kautta. Yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa jatketaan ja tiivistetään.

Uutena hankkeena käynnistetään vuonna 2013 kirjaston lasten ja nuorten osastojen hyllyjärjestyksen, opasteiden ja kylttien parantaminen vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeita.

Aloituspäivämäärä : 
04/09/2011
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2012
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€43 745
Oma rahoitus yhteensä: 
€13 745

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
3kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
72henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
26kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
354henkilö/person

 
okm
avi