Pähee paikka - kierrättäen nuortenosasto uuteen kuosiin
Vuoden 2016 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Oma valokuva
Raision Kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Eeronkuja 2
21200
Kirjaston puhelin : 
044 7971827
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@raisio.fi
ISIL-tunnus : 
Fi-Raiki-PK
Y-tunnus : 
0204428-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Eterma Marjo-Riitta
Puhelin : 
044 797 1672
Sähköposti : 
marjo-riitta.eterma@raisio.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tarkoituksena on saada nuoret käyttämään enemmän kirjaston palveluja sekä tiivistää yhteistyötä nuorisotoimen kanssa.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Nuorten kirjastokäyntien määrän seuranta. Nuorten pikahaastatteluja koskien tilan käyttöä.

Nuorisopalvelujen kanssa tehtävän yhteistyön määrän seuranta.

Kuvaus : 

Nuorille suunnattu kirjastotyö vaatii tänä päivänä uudenlaisia lähestymistapoja, ja parhaat tulokset syntyvät, kun nuoret saadaan mukaan toiminnan suunnitteluun. Tähän liittyy myös tilojen ajanmukaistaminen. Raision upea kirjastotalo on valmistunut vuonna 1999, jolloin vielä –ainakin Raisiossa – tiloja suunniteltiin tyystin toisenlaisista lasten- ja nuorten kirjastotyön lähtökohdista.

Raision kirjaston nuortenosasto vaatii siis päivityksen kohti toiminnallisempaa tilaa. Pähee paikka –hankkeessa halutaan saada nuoret mukaan suunnittelemaan sekä kirjaston nuortenosastoa ja sen toimintaa että kirjaston viereen avatun nuorisontilan toimintoja. Kirjastolla on tarkoitus jatkossa järjestää nuorille suunnattuja toimintoja  myös nuorisotilassa. Tavoitteena on – paitsi tehdä kirjastosta kutsuvampi tila nuorille – saada nuorten näkemystä siitä, mitä toimintoja ja tapahtumia tulisi järjestää kirjastossa, mitä nuorisotilassa.

Hankkeen tavoitteena on, että kirjastopalvelut tavoittaisivat yhä uusia nuoria asiakkaita. Nuoret kutsutaan siksi mukaan suunnittelemaan sekä omaa osastoaan kirjastossa että nuorisotilan toimintoja.

Kirjastoissa on järjestetty nuorille suunnattua toistuvaa toimintaa lähinnä kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusten ja kirjavinkkausten muodossa. 

Nyt tavoitteena on tehdä kirjastosta kutsuvampi nuorille, tekemällä heille omannäköisensä tila. Uuden nuorisotilan ja kirjaston välinen yhteistyösuunnitelma mahdollistaa oikeat palvelut oikealle ryhmälle: mitä toimintoja  kannattaa järjestää kirjastossa ja mitä puolestaan nuorisotilassa.

 

Hanke koostuu kahdesta osasta.

1: Kirjaston nuortenosasto

Kartoitetaan ensin  laajemmin nuorten omia toiveita. Tämän jälkeen perustetaan nuorten oma työryhmä, joka jatkojalostaa toiveita. Kirjaston ja nuorisotoimen henkilökunta on mukana suunnittelutyössä. Kartoitetaan sekä kirjaston toiminnot että osaston sisustus.

Kyselyn ja työpajojen avulla nuoria ohjataan ja rohkaistaan palautteen antamiseen tilojen varustelusta ja ideoimaan kirjastopalveluja myös sosiaalisessa  mediassa.

Sisustus tehdään pääosin kierrätysmateriaaleista. Nuorten käsityöpaja tuunaa yhdessä nuorten kanssa vanhasta uutta, kierrätys-teema kulkee läpi koko projektin. Tilaa päivitetään hankkimalla nuortenlehtiä, säkkituoleja ja ipadeja.

Osallistujat saavat toiminnastaan työtodistuksen ja palkinnoksi leffalippuja. 

 

 

2: Kaupungin uusi nuorisokeskus Noppa

Tila avattiin nuorille 15.10.2015 ja se sijaitsee aivan kirjaston vieressä.

Kaupungin uuden nuorisotilan toimintaa suunnitellaan yhdessä nuorten ja nuorisotoimen kanssa. 

Tarkoituksena on jalkauttaa kirjastopalveluita ulos talosta. Näin viedään kirjasto pienimuotoisesti sinne missä nuoret ovat.

 

 

Projektin jälkeen Raision kaupungilla on olemassa nuorisotyön ja kirjaston välinen yhteistyösuunnitelma, jota päivitetään aina uusiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Nuorisokeskus Nopan kautta kirjasto tavoittaa nuoria, jotka muuten eivät käyttäisi kirjaston palveluja.

 

 

 

 

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
Raision kaupungin nuorisotoimi Nuoli Eeronkuja 2, 21200 Raisio
Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Raision Ekotori, Purokatu 10, 21200 Raisio

Vaisaaren Yläkoulu, Juhaninkuja 4, 21200 Raisio

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Nuorten nurkkaus on nyt päivitetty, tila on kutsuvampi ja sen käyttöaste nousi välittömästi. Uudistetun tilan kruunaa raisiolaisen nuoren, Antti Kupiaisen, tekemä mangatyylinen teos. Työ valmistui kuvataideopettaja Johanna Taskisen ohjauksessa. Nuoret saivat äänestää viidestä Antin tekemästä hahmosta suosikkinsa. Äänestys tapahtui kahden viikon ajan kirjastossa ja nuorisotila  Nopassa. Osallistujia oli 24. Voittajahahmo päätyi teokseen. Sohva tuunattiin uuteen uskoon ja hankittiin sohvatyynyjä. Harjoittelijat  tuunasivat  pöydän Aku Ankka-sarjakuvatripeillä. Kirjallisuutta karsittiin ja aineistoa saadaan nyt paremmin esille. Tet-harjoittelijoiden ja nuorten omia kirjasuosituksia on esillä. Hankkeen loppuvaiheessa alkoi vielä tuolien tuunaus neulegraffitein yhteistyössä yläkoulun oppilaiden kanssa.  Tilassa on nyt mahdollisuus pelata erilaisia pelejä.

Avajaisissa esiintyi esikoiskirjailija Janne Mäkitalo, joka esitteli kirjaansa Pääkallokiitäjät. Turun Seutusanomat oli paikalla. Tarjoilun lomassa syntyi aitoa keskustelua yleisön ja kirjailijan välille.

Yläkoulun Vinkkaukset pidetään nyt tässä tilassa. Tila saatiin avarammaksi laittamalla pyörät hyllyjen alle jolloin ne on helppo siirtää aina tarpeen mukaan.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

 http://turunseutusanomat.fi/2016/10/maskulaisen-janne-makitalon-esikoist... Turun Seutusanomien artikkeli tilan avajaisista.

 

 

 

 

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Tuunausta ei voitu harrastaa niin paljon kuin alunperin oli tarkoitus, johtuen käsityöpajassa työskentelvien nuorten määrästä ja taidoista. Nuorten aktivointi tilojen suunnitteluun oli haasteellista. Nuolin erikoiskerhojen nuoret kiinnostuivat tilan suunnittelusta.

Tila on avartunut, käyttö monipuolistunut ja lisääntynyt.  Aineistoa on paremmin esillä alueella. Esillä olevia kirjoja lähtee hyvin lainaajien matkaan.  Tilassa voi pelata erilaisia lautapelejä. Nuorten omia kirjasuosituksia on esillä. Erityisluokka pitää säännöllisesti tilassa oppitunteja.

Nuolin kanssa tehtävä yhteistyö on tiivistynyt ja nuoriso kulkee sujuvasti kirjaston ja nuorisotilan Nopan välillä.

 

Jatkotoimenpiteet: 

Yläkoulun oppilaiden kanssa  jatkuu edelleen tuolien tuunaus neulegraffitein.

Nuorten toiveita kysellään säännöllisesti  haastattelemalla heitä kirjastokäynneillä.

Aloituspäivämäärä : 
06/06/2016
Lopetuspäivämäärä : 
29/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€8 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€10 500
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 613
Oma rahoitus yhteensä: 
€610
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
2kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
58henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta ei voi käyttää kaluste- tai aineistohankintoihin. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016