Palvelua ja aukioloa Lumijoelle omatoimikirjastolla
Vuoden 2016 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Lumijoen kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Toripolku 3
91980
Kirjaston puhelin : 
0504400375
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@lumijoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Lumio
Y-tunnus : 
0186580-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Sari Tornio
Puhelin : 
040 358 8871
Sähköposti : 
sari.tornio@lumijoki.fi
Hankkeen tavoite: 

Aukioloaikojen ja palvelun laajentaminen omatoimikirjaston myötä.

Lisäksi haluamme elävöittää kirjavinkkauksia, tiedonhaunopetusta sekä kirjastossa pidettäviä koulutuksia ja kokouksia hankittavien laitteiden avulla. Mahdollisuus opastaa kaiken ikäisiä laitteiden käytössä muun muassa vanhuksia SeniorSurf-päivän aikana sekä lapsia ja nuoria peliviikon aikana. Asiakkaat voivat myös lainata iPadeja ja kannettavaa tietokonetta käyttöönsä kirjaston tiloissa. Kirjastossa tapahtuvan opiskelun ja työskentelyn mahdollistaminen langattoman verkon avulla.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Omatoimikirjaston käyttäjät. Aukioloaikojen laajentaminen.

Kirjastossa on toimiva langaton internet. Osallistujien lukumäärä SeniorSurf-tapahtumaan. Kirjavinkkausten, satutuntien, tiedonhaunopetusten, joissa on hyödynnetty kyseisiä laitteita, osallistujien lukumäärä.

Kuvaus : 

Henkilöstövähennysten vuoksi kirjaston aukioloaikoja joudutaan vuoden 2016 alusta supistamaan. Pelkona on, että kirjastonkäyttö ja lainaukset pienenevät. Kirjastorakennus on näkyvällä paikalla keskellä kylää ja olisi tärkeää, että kirjasto olisi kuntalaisten käytössä. Asiakkaat kaipaavat erityisesti viikonloppuun ja iltoihin lisää aukioloaikaa.

Hankkeen tavoitteena on parantaa palvelua lisäämällä aukiolotunteja itsepalvelulla. Henkilökohtaista palvelua tarjotaan kirjaston varsinaisina aukiolotunteina. Omatoimisesti kirjastoa voivat käyttää ainakin aluksi yli 18-vuotiaat. Käyttökokemuksen myötä ikärajoja voi tarkistaa.

Hankkeen rahoitus:

Lainausautomaatti, viivakoodinlukija ja kuittitulostin 4000 €

Kulunvalvontajärjestelmä(keskusyksikkö, liitännät ja ohjelmat) 4000 €

Ups, kytkin ja ohjainyksikkö 2500 €

Asennus ja henkilökunnan koulutus 1500 €

Kamerat, kaiutin ja valojen ohjaus 3400 €

Omarahoitus:

Ovien sähköinen lukitus ja  sähköasennukset 2500 €

Henkilökunnan oma työ 500 €

Lisäksi kirjastoon hankitaan 2 iPadia ja 1 kannettava tietokone. Laitteita on mahdollista lainata asiakkaiden käyttöön kirjaston tiloissa. Henkilökunta myös opastaa asiakkaita laitteiden käytössä muun muassa SenioriSurf-tapahtumassa. IPadin avulla on myös mahdollista esitellä kirjaston e-aineistoa asiakkaille. 1 iPad on tarkoitus laittaa pysyvästi lastenosastolle lasten käyttöön. Siihen asennetaan valmiiksi lapsille sopivia, kehittäviä ohjelmia. Toista iPadia on tarkoitus hyödyntää kirjavinkkauksissa, kirjaston palveluiden esittelemisessä ja tiedonhaunopetuksessa. IPadistä on mahdollista heijastaa ChromeCastin avulla valkokankaalle tai televisioon esimerkiksi kuvia, joiden avulla voimme elävöittää kirjavinkkausta tai vaikkapa satutunteja. Tähän tarvitsemme dataprojektorin, johon voi liittää ChromeCastin. Dataprojektoria voi myös käyttää kirjastossa järjestettävissä koulutuksissa tai kokouksissa.

Lisäksi kirjastoon laajennetaan Lumijoen peruskoulun langaton internet, jota ovat toivoneet kirjaston asiakkaat. Näin asiakkaat voivat työskennellä kannettavien tietokoneiden avulla kirjaston tiloissa. Langatonta internetiä tarvitaan myös iPadien ja ChromeCastin toimimiseen.

Omavastuuosuus tulee opastustilaisuuksien pitoon käytetystä työajasta sekä it-palvelujen ostosta, langattoman verkon perustamiseen tarvittavista kaapeleista ja sähkömiesten työajasta.

 Haettava rahoitus:  

2 kpl iPad 340e/kpl = yht. 680e

1 kpl kannettava tietokone Lenovo V510-15IKB 80WQ 610e + 3 vuoden takuu 50e = yht. 660e

1 kpl dataprojektori 550e

ChromeCast 35e

Lattiateline iPadille 33e

Ciscon tukiasemien linsessit 650e

3 kpl Aeronet tukiasemat 290e/kpl = 870e

Haettava rahoitus yhteensä    3478 €
    
Oma rahoitus:    
Kirjaston henkilökunnan työtunnit, 20 tuntia á 20e   400 €

It-palvelut, 2h á 70e    140e

Sähkötyöt ja tarvittavat kaapelit 260e

Oma rahoitus yhteensä    800 €

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Omatoimikirjasto avattiin Lumijoella 1.7.2017. Aikaisemmin kirjastossa ei ollut ollut lainaus- ja palautusautomaattia, mutta se saatiin käyttöön jo ennen omatoimikirjaston avaamista, joten asiakkaat olivat jo tottuneet sen käyttämiseen. Omatoimikirjaston avaamisen ajankohta oli hyvä, sillä kesällä kirjaston käyttö on yleensä hieman hiljaisempaa kuin syksyllä ja talvella. Omatoimikirjaston käyttö on lähtenyt hyvin käyntiin eikä ongelmia ole tullut vastaan.

Kirjastoon on hankittu 2 iPadia ja 1 kannettava tietokone, joilla on tarkoitus aloittaa erilaisten tapahtumien järjestäminen vuoden 2018 aikana. Laitteet mahdollistavat opastettujen tapahtumien järjestämisen kirjastossa. Suunnitteilla on SeniorSurf-päivä sekä lapsille ja nuorille pelitapahtuma (päivän suunnittelupalaveri pidettiin 23.1.2018). tarkoitus myös on, että asiakkaat voivat lainata iPadeja kirjaston tiloissa.
Kirjastoon on myös asennettu langaton verkko, jolle on ollut kysyntää asiakkaiden taholta.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Asiakkaat ovat ottaneet hyvin vastaan omatoimikirjaston ja myönteistä palautetta on tullut. Hieman laajempia aukioloaikoja ja palveluja on toivottu, ja ne aiotaankin toteuttaa. Koulujen alkamisen jälkeen omatoimikirjaston käyttö on selvästi vilkastunut, joten palvelulle on ollut kysyntää. Lumijoen kirjasto sai kunnian olla ensimmäisiä omatoimikirjastoja lähialueella, joten medianäkyvyyttäkin on tullut.

Langaton internet mahdollistaa asiakkaiden omien kannettavien tietokoneiden käytön kirjaston tiloissa. Toinen iPad on laitettu lasten pysyvästi lasten käyttöön ja siihen on asennettu valmiiksi lapsille sopivia ohjelmia.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€15 400
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€18 400
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€19 065
Oma rahoitus yhteensä: 
€3 840
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€14 000

Katso Perustelumuistio 2016 Hankerekisteristä.