Paremman palvelun kirjasto
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kirjaston Facebook-sivu
Utajärven kirjasto
Kirjaston osoite : 
Anttilantie 13
91600
Kirjaston puhelin : 
050-4440029
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@utajarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Utaja
Y-tunnus : 
0190224-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Elina Kemppainen
Puhelin : 
050-4437583
Sähköposti : 
elina.kemppainen@utajarvi.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tavoitteena on Utajärven kirjaston palveluiden ja yleisilmeen päivitys entistä paremman palvelun kirjastoksi.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Asiakaspalaute ja aukioloaikatunnit.

Kuvaus : 

Utajärven kirjastossa on viime vuosina panostettu paljon kirjaston yleisilmeen parantamiseen. 2010-luvulla kirjasto on jo saanut tuoreen maalipeitteen sekä sisä- että ulkopuolelle (lastenosaston maaliremontti 2011, muiden kirjastotilojen maaliremontti 2012, ulkopintojen maalaus 2015), uuden katon (ulkoremontti 2015, myös osa sisäkatosta vaihdettiin) ja aivan viimeisimpänä uusittiin kirjaston piha-alue mukaan lukien parkkipaikka (piharemontti 2016). Ilmettä on vuosien saatossa kevennetty myös kalustehankinnoilla, kuten vuoden 2015 syksyllä käyttöön otetulla uudella palvelutiskillä ja erilaisilla esittelyhyllyillä, joita on hankittu kaikille osastoille.

Asiakkaat kehuvat kirjaston ilmapiiriä kodikkaaksi ja viihtyisäksi--ja sellaisena se myös halutaan pitää. Utajärven kirjastorakennuksen täyttäessä marraskuussa 2017 pyöreät 30 vuotta, toivomme voivamme tarjota asiakkaillemme viihtyisien tilojen lisäksi myös ajan mukaisen palveluympäristön ja virkeän kirjaston, johon palata myös omalla ajalla. 

Hankkeen tavoitteena on antaa loppusilaus uudelle ilmeelle viimeistelemällä se moderneilla laitehankinnoilla, jotka nostavat kirjaston palveluiden tason nykyaikaan. Kirjastoon hankitaan lainausautomaatti, sähköinen kulunvalvonta ja valvontakamerat mahdollistamaan kevennetty- ja omatoiminen aukioloaika. Lisäksi hankitaan lukollinen palautuslaatikko kirjaston eteiseen. Kirjaston pihalle hankitaan valaistu kyltti, jotta saadaan kirjaston aukioloajat paremmin esille näkyvällä paikalla. Kirjaston näyttelytilaan hankitaan älytaulu ja projektori helpottamaan opetustilanteiden järjestämistä kirjaston tiloissa sekä mahdollistamaan erilaisten tilaisuuksien suunnittelu ja toteutus. Asiakkaiden käyttöön hankitaan tabletti-tietokoneita, joita voi käyttää kirjaston tiloissa e-aineiston selaamiseen tai esimerkiksi pelaamiseen.

Kustannusarvio

  • lainaus- ja palautusautomaatti (asennus ja käyttöönotto) 4500€
  • sähköinen kulunvalvonta 7000€
  • valvontakamerat 6 kpl (leasing vuokra 21 kk) yht. 3780€
  • palautuslaatikko 1045€
  • valaistu kyltti 1500€
  • Smart Board -älytaulu ja projektori 3066€
  • tabletit 4 kpl yht. 1600€
  • sähkötyöt 4000€ (oma rahoitus)
  • henkilöstökulut (asennustyöt, koulutus, opastus) 500€ (oma rahoitus)

 Yhteensä 26991€. Hinnat on ilmoitettu verottomina.  Hanke toteutetaan aikavälillä 1.4.2017-31.12.2018.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Paremman palvelun kirjasto -hankkeen tavoitteena oli viimeistellä Utajärven kirjaston uusittu yleisilme moderneilla laitehankinnoilla ja nostaa näin kirjaston palvelut nykyaikaiselle tasolle. Hankkeen aikana kirjastoon hankittiin lainaus- ja palautusautomaatti, sähköinen kulunvalvonta ja valvontakamerat. Nämä mahdollistivat kirjaston omatoimisen käytön myös iltaisin ja viikonloppuisin. Omatoimiaukioloajat otettiin käyttöön helmikuussa 2018. Asiakkaille järjestettiin kaksi infotilaisuutta, joissa heitä opastettiin omatoimikirjaston käyttöön. Kirjastoon hankittiin myös suuri, liikuteltava kosketusnäyttö sekä asiakkaiden käyttöön neljä IPadia. IPadeista kaksi on kiinteästi asennettuja, toinen on kirjaston lehtilukusalissa ja toinen lastenosastolla. Toiset kaksi ovat lainattavissa ja niitä voi käyttää kirjaston tiloissa.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Tervareitti 17.4.2018, s. 7 (Utajärven kirjaston itsepalveluajat ovat saaneet hyvän vastaanoton)

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Asiakkaat ovat olleet todella ilahtuneita mahdollisuudesta päästä käyttämään kirjastoa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kirjasto on auki omatoimikäyttäjille myös juhlapyhinä ja sitäkin mahdollisuutta asiakkaat ovat käyttäneet hyväkseen. Keväällä 2018 toteutetussa valtakunnallisessa kirjastojen asiakaskyselyssä Utajärven kirjaston asiakkaat antoivat pääsääntöisesti positiivista palautetta omatoimikirjastosta ja moni kertoi sen lisänneen kirjastonkäyttöään. Vuonna 2018 Utajärven omatoimikirjastoon kirjauduttiin 2317 kertaa. Omatoimisia aukiolotunteja oli 1852. Kosketusnäyttöä on hyödynnetty esimerkiksi kirjavinkkauksissa sekä kirjastossa järjestetyissä luentotilaisuuksissa. IPadit ovat olleet ahkerassa käytössä sekä lastenosastolla että lehtilukusalissa.

Jatkotoimenpiteet: 

Omatoimikirjaston käyttö tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään. Omatoimikirjasto ja itsepalvelulainaus vapauttavat kirjaston henkilökunnan resursseja sisällöntuotantoon kuten esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

Aloituspäivämäärä : 
01/04/2017
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2018
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€22 491
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 500
Budjetti euroissa yhteensä: 
€26 991
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€26 090
Oma rahoitus yhteensä: 
€7 090
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
21henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€19 000

Katso Perustelumuistio 2017 Hankerekisteristä. Omatoimikirjastoja rahoitetaan niiltä osin, kun ne parantavat asiakaspalvelua kaikille asiakasryhmille tasapuolisesti. Valtionavustusta ei saa käyttää remontti-/rakennus- (sis. sähkötyöt) tai sisustustöihin eikä kalusteiden hankintaan. Hankesuunnitelmassa olevien palautuslaatikon ja valaistun kyltin hankkiminen rajataan valtionavustuksen käytön ulkopuolelle.

 
okm
avi