Pegasoksen parkkipaikka
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Raision kaupunginkirjasto
Raision kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Eeronkuja 2
21200
Kirjaston puhelin : 
02-4343 251
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@raisio.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Raiki
Y-tunnus : 
0204428-5
Yhteyshenkilön nimi : 
Nina Petander
Puhelin : 
02-4343 873
Sähköposti : 
nina.petander@raisio.fi
Kuvaus : 

Parhaimmillaan kirjasto merkitsee lapselle elämänmittaisen ystävyyssuhteen alkutaivalta ja mielekkäitä arkirutiineja. Mietittäessä keinoja lukuharrastuksen edistämiseksi pienimpienkin asiakkaiden viihtyvyys on otettava huomioon. 

Lukunurkkauksessa niin perheet, päiväkotiryhmät kuin perhepäivähoidonkin piirissä olevat pienryhmät voivat satuhetkien vieton, sadutuksen ja kirjavinkkaukseen osallistumisen lisäksi tavata myös kirjailijavierailijoita sekä muita lasten kulttuurielämään liittyviä toimijoita.

Hankkeen toteutus tapahtuu lastenosaston värimaailmaa rikastuttamalla ja sisustuksellisin ratkaisuin, kuten seinä- ja pöytäpintoja maalaamalla. Tilaa rajaava verho antaa lukunurkkaukselle tarpeen tullen omaa yksityisyyttä. 

Raision kaupunginkirjastossa järjestetyn "Tuunaa kirjakärry" -tempauksen tuloksena syntynyt papukaijakärry antaa osviittaa lukunurkkauksen uudelle ilmeelle. Kärryn selkeää ja värikästä teemaa voidaan hyödyntää myös pöytäpintojen sekä kahden seinän maalauksessa. Värikäs verho ja houkuttelevat tyynyt täydentävät lukunurkkauksen silmiä ilahduttavaa kokonaisuutta, joka avaa kuulijan mielen tarinoiden astua sisään.

Hanke toteutetaan yhteistyössä paikallisen taiteilijan sekä Raision Nuoriso- ja liikuntapalvelujen sekä nuorten käsityöpajan kanssa.

 

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Paikallinen taiteilija, Nuoriso- ja liikuntapalvelut

Aiemmat hankkeet: 

Auran kirjaston lastenosaston uusi ilme

Fressit tilat - lasten ja nuorten kohtaamispaikka Kittilän kirjastossa

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

http://www.rannikkoseutu.fi/Uutiset/1194771531272/artikkeli/kirjasto+sai...

http://www.raisio.fi/kirjasto/ajankohtaista/2012_uutiset/fi_FI/satuhetki...

 

Laajennetun perhevalmennuksen infomateriaaliin tehty, Pegasoksen parkkipaikasta inspiraationsa saanut runo (leikitään kuten Harakka, harakka huttua keittää -lorua):

Pikkunaakka kirjastossa

Pikkunaakka, pikkunaakka

ylety ei hyllyyn saakka!

Hyppää krokotiilituolille,

löytää kivan kuvakirjan.

Hyppää tukaanituolille,

löytää tuhdin tietokirjan.

Hyppää seepratuolille,

löytää Krää! Äänikirjan!

Hyppää hämähäkkituolille,

löytää hauskan kirjastotädin

joka vie tarinoiden maailmaan!

Mitä vielä tarvitaan?

No kirjastokortti!

Pikkunaakka, pikkunaakka,

tepastelee taskusta hakemaan!

(Runo: Nina Petander)

 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Lastenosastolta purettiin kuvakirjahyllyjä n. 20 metriä. Vanhaa aineistoa poistettiin sekä siirrettiin varastoon. Henkilökunta osallistui aktiivisesti seinään maalattavan viidakkomaiseman luonnosteluvaiheen valintoihin ja visuaaliseen suunnitteluun. Seinän maalaamisen lisäksi artesaanipuuseppä, taiteilija Jetro Voutilainen maalasi päiväkodin käytössä olleiden, käytöstä poistettujen tuolien kannet (10 kpl) viidakkoteeman mukaan. Kaiken kaikkiaan maalaamiseen kului aikaa noin kaksi kuukautta. Ajankohta osui pitkälti yksiin Vaski-kirjastojen konversion kanssa, jolloin kirjasto oli suljettu.

Raision Nuorten käsityöpaja, joka järjestää alueellista pajatoimintaa Naantalin Karvetin monitoimitalolla, tuunasi kirjaston vanhat pillerityynyt ja loi niille hauskan ja kulutusta kestävän eläimellisen ulkonäön. Lisäksi Nuorten käsityöpaja ompeli nurkkauksen verhot ja aplikoi niihin Viidakkokirjasta tuttuja hahmoja.

Pegasoksen parkkipaikan avajaiset pidettiin Aleksis Kiven ja Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2012 klo 10 laululeikkien ja satuhetken merkeissä. Lastenosaston koko henkilökunta osallistui motivoituneena avajaisiin. Avajaisten jälkeen lukunurkassa on pidetty satutunteja joka toinen viikko sekä vastaanotettu satunnaisia ryhmiä, esimerkiksi järjestetty satuhetkiä perhepäivähoitolapsille. Alakoululaisten kirjavinkkaukset ja kirjastonkäytön opetukset esikouluryhmille sekä alakoululaisille on myös pidetty Pegasoksen parkkipaikassa. Laajennetun perhevalmennuksen ryhmät kokoontuivat noin kerran kuukaudessa. (Perhevalmennus-toiminta jatkunut toukokuuhun 2013 asti). Nurkkauksessa vietetään lukuhetkiä myös perheen kesken kirjastokäyntien yhteydessä. Lukemisen lisäksi lapset leikkivät siellä niin kotia kuin viidakon eläimiäkin ja pitävät extempore nukketeatteriesityksiä.

Hankkeen tavoitteena oli luoda lastenosastolle tila ja maailmoja, joissa voidaan toteuttaa lapsille mielekästä toimintaa satuhetkistä ja kiirettömistä kirjastokäynneistä toiminnantäyteisiin tapahtumiin. Pegasoksen parkkipaikan myötä tavoite saavutettiin. Päästiin aikuisille tarkoitetusta kokoustilasta lapsia motivoivaan ympäristöön, mikä osaltaan vaikuttaa miellyttävän kirjastokokemuksen aikaansaamiseen. Toteutus onnistui suunnitellusti yhteistyössä Raision nuoriso- ja liikuntapalvelujen, nuorten käsityöpajan ja paikallisen taiteilijan kanssa. Materiaalien käytössä otettiin mahdollisimman pitkälle huomioon kestävä kehitys ja kierrätysperiaate.

Jatkotoimenpiteet: 

Yllä mainittu toiminta on vakiintunut tapahtumineen kaikilta osin lukuunottamatta laajennetun perhevalmennuksen ryhmiä. Suunnitteilla on yhteistyön jatkaminen Nuorten käsityöpajan kanssa, sillä vanhasta nojatuolista on tarkoitus kunnostaa kertojantuoli koristelemalla sitä esim. neuletagein.

Seinämaalauksen värikäs kuvamaailma soveltuu hyvin erilaisten materiaalien taustaksi. Viidakkomaisemaa on käytetty ja käytetään jatkossa kirjaston lastenosaston infomateriaalien kuvituksessa sekä valokuvattaessa niin Vuoden kirjastoperhettä kuin ikuistettaessa kansainvälisten kirjastoammattilaiskollegojen vierailuakin.

Lisätietoa: 

Koulutustapahtumat: http://www.pori.fi/kirjasto/maakuntakirjastotoiminta/koulutus.html

Tapahtumat, kuten Päivä perheelle

Päivä perheelle -tapahtumassa kaupunginjohtaja Ari Korhonen kertoi kummitustarinoitaan kolmasluokkalaisille ja kaupunginvaltuutetut lukivat satuja Pegasoksen parkkipaikassa.

ja Pii Paa! Lasten paloautopäivä

 

Aloituspäivämäärä : 
31/03/2012
Lopetuspäivämäärä : 
31/07/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€5 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€7 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€6 285
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 285
Muualta saatu avustus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
2kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
100henkilö/person
Tapahtumiin osallistujat: 
500henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 000
 
okm
avi