PIKIn Spinal Tap: Pirkanmaan kirjastojen musiikkisisällöt hyllyjen kätköistä käyttöön
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Ei saanut rahoitusta)


Ylöjärven kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Koivumäentie 2
33470
Kirjaston puhelin : 
040 133 1431
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@ylojarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Ylo
Y-tunnus : 
0158221-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Marko Ojala
Puhelin : 
050 390 4619
Sähköposti : 
marko.ojala@ylojarvi.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tavoitteena on saada näkyvyyttä Pirkanmaan yleisten kirjastojen musiikkitoiminnalle, tiivistää alueellista yhteistyötä, elävöittää kirjastojen musiikkikokoelmia ja tehostaa niiden käyttöä.

Pirkanmaalla on 22 erilaista ja erikokoista kuntaa. Kaikissa kirjastoissa on musiikkiaineistoa, sillä musiikkipalvelut ovat osa kirjaston perustoimintaa. Musiikkikirjastopalvelujen kirjo on kuitenkin hyvin laaja ja riippuvainen kunnan/kirjaston resursseista. Yhteistä kaikille toimijoille on, että kirjastojen musiikkiaineistoja halutaan hyödyntää ja markkinoida entistä paremmin. Musiikkiaineisto on ollut edelläkävijä digitalisoitumisessa ja hankintakanavien muutoksissa, mikä on aiheuttanut lainausmäärien laskua. Musiikkikokoelmat halutaan saada pois hyllyjen kätköistä, ihmisten käyttöön.

Koko Pirkanmaan kattava PIKI-yhteistyö perustuu vastavuoroisuuteen sekä kirjastojen kesken että asiakkaiden kanssa. Tärkeää on käyttökelpoisten ideoiden ja asiantuntemuksen jakaminen koko maakunnan asukkaiden hyväksi.

Hanketta vetää Ylöjärven kaupunginkirjasto, mutta sen antia sovelletaan koko Pirkanmaalla (Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi). Projektin ohjausryhmä kootaan PIKI:n musiikkikirjastovastaavista.

Hankeeseen palkataan projektityöntekijä, jonka tehtäviin sisältyy:

 • PIKI-kirjastojen musiikkitoiminnan tilannekartoitus
 • hyvin käytänteiden dokumentointi ja jakaminen (esim. liikkuva musiikkikirjasto tapahtumiin, aikuisten musiikkivinkkaus, näyttelyt…)
 • musiikkikirjastotoimintaan keskittyvän koulutustilaisuuksien järjestäminen: aiheina esim. aineiston esillepano, markkinointi, sähköisten palvelujen esiin tuonti, musiikkivinkkaus ja tapahtumatuotanto.
 • PIKI-musiikkikirjastotoiminnan markkinointi, esim. PIKI-musiikkiesitteen valmistus, PIKI-plektrat jne.
 • tapahtumakiertueen järjestäminen
 • ”kiertävän musiikkikombon” rakentaminen: tabletteja, mainoksia, PIKI-musiikkiesitteitä, musiikkipalvelujen (esim. Naxos) neuvontaa.

 

Hankerahaa haetaan seuraavasti:

 •  projektityöntekijän palkka- ja matkakulut (20 000 €)
 •  koulutustilaisuudet: luentopalkkiot, matkakulut (6 000 €)
 •  PIKI-musiikkiesitteen ym. yhteisen markkinointimateriaalin taitto ja painatus (2 000 €)
 •  musiikkitapahtumien esiintyjäpalkkiot ja matkakulut (10 000 €)
 • ”musiikkikombon" laite- ja tarvikehankinnat (3 000 €)

Kirjastojen omarahoitusosuus:

Kirjastojen vastuulle jää hankkeen vaatima työ eli yhteistyö ja suunnittelu projektityöntekijän kanssa, koulutustilaisuuksien, tapahtumien ja näyttelyjen paikallinen järjestely (8000 €) sekä työtilan ja -välineiden järjestäminen projektityöntekijän tarpeisiin (1000 €). Hankkeen hallinnoinnista ja hallinnointikuluista (2000 €) vastaa Ylöjärven kaupunginkirjasto. Lisäksi kirjastot vastaavat tapahtumien markkinointikuluista. (1000 €)

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

PIKI-kirjastot (Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi)

PIKIn musiikkikirjastotyöryhmä

Aiemmat hankkeet: 

Selvät sävelet Kyyti-kirjastojen musiikkikokoelmiin (Kotka)

Musiikin virtaa: musiikin ja käyttäjien kohtaaminen (Mikkeli)

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€41 000
Oma rahoitus yhteensä: 
€4 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€53 000
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€0
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€0

Ks. perustelumuistio, http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2015. Avustusmäärärahan kokonaissummasta johtuva harkinnanvaraisuus.