Poistoaineistot varaston uumenista kirjaston vetonaulaksi
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Oripään kirjasto
Oripään kirjasto
Kirjaston osoite : 
Koulutie 2
32500
Kirjaston puhelin : 
0400 215 582
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@oripaa.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Oripa
Y-tunnus : 
0135869-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Mari Kujanpää
Puhelin : 
0400 215 582
Sähköposti : 
mari.kujanpaa@oripaa.fi
Hankkeen tavoite: 

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa yhteisötaideteos Oripään kirjastosta poistetuista aineistoista.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Tavoitetta seurataan tarkastelemalla, miten suuri osa yhteisötaideteoksen materiaaleista on poistokirjoja. Lisäksi seurataan hankkeen aikataulua. 

Kuvaus : 

Kirjastosta poistetut aineistot jäävät turhan usein vaille mielekästä käyttöä. Tämän hankkeen tarkoituksena on toteuttaa yhteisötaideteos Oripään kirjastosta poistetuista aineistoista. Samalla tuodaan esille kirjaston monipuolinen ja moderni rooli, lisätään kiinnostusta kirjastoa ja sen palveluja kohtaan, kehitetään poistoaineiston käyttötapoja, edistetään kokoelmien tuoreutta ja saadaan uusia asiakasryhmiä kirjaston käyttäjiksi.

Yhteisötaide on varsin uusi taidemuoto, jossa yhteisö osallistuu taideteoksen suunnitteluun ja toteutukseen. Hanketta vetämään palkataan kahdeksi viikoksi yhteisötaiteilija, ja ketkä tahansa halukkaat voivat tulla mukaan tekemään taideteosta. Oma ”taiteiluaika” varataan etukäteen yhteisötaiteilijalta. Taideteoksen materiaalina käytetään yhteisötaiteilijan näkemyksen mukaisesti Oripään kirjastosta poistettuja kirjoja, lehtiä, DVD- ja CD-levyjä.

Taideteos toteutetaan kirjaston tiloissa. Haettu avustussumma kuluu taideteoksen tekemistä vetävän yhteisötaiteilijan palkkioihin, tapahtuman markkinointiin sekä tarvikkeisiin.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Oripään kirjastossa järjestettiin 22.-26.8.2016 poistokirjatyöpaja, jossa tehtiin kirjaston vanhoista kirjoista yhteisötaideteos. Työpajan vetäjäksi saatiin kädentaitojen moniosaaja Maija Muhonen Loimaalta. Työpajaa mainostettiin kaikille kiinnostuneille paikallislehdissä, kunnan www-sivuilla ja Facebook-seinällä sekä kaupan ja pankin ilmoitustauluilla. Lisäksi esikoululaisia, päiväkodin lapsia ja pitkäaikaistyöttömiä kutsuttiin mukaan. Työpajaan osallistui 55 henkeä, joista innokkaimmat olivat mukana joka päivä.

Yhteisötaideteoksena päätettiin toteuttaa paneeliverho kirjaston 3,7 metriä korkeaan ikkunaan. Paneeliverho tehtiin kirjaston poistokirjojen kansista, joihin liimattiin erilaisia kuvia, maalattiin tai painettiin leimoja. Työpajan osallistujat saivat vapaasti penkoa poistokirjoja ja valita niista mieleisensä omaan "paneeliverhon palaansa". Koristellut kirjan kannet yhdistettiin toisiinsa metallirenkailla ja paneeliverhosuikaleet ripustettiin metallisilla henkareilla verhotankoihin. Lisäksi hankkeen vetäjä teki "välityönä" pienen paneeliverhon kirjojen selkämyksistä.

Paneeliverhoa koristavat niin Star Wars -hahmot, kellastuneet kirjan tekstit kuin Pupu Tupunakin. Se on yhtä värikäs ja moninainen kuin kirjaston kokoelmat. Työpajan osallistujat voivat kirjastokäynneillään ihastella aikaansaannostaan, ja muut kirjaston kävijät saavat inspiraatiota vanhojen kirjojen hyödyntämisestä. Hankkeen  tärkein tavoite saavutettiin eli kehitettiin ja tuotiin esille uusia tapoja hyödyntää poistoaineistoja.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeessa tehty paneeliverho ilahduttaa kirjaston kävijöitä sekä ohikulkijoita. Hankkeen osallistujat osaavat tarttua entistä herkemmin kirjaston poistoaineistoihin, kun he etsivät materiaalia askarteluihin. Hankkeen ansiosta Oripään kirjastossa tehtiin poistoja tavallista runsaammin, mikä edisti kokoelmien tuoreutta.

Jatkotoimenpiteet: 

Oripään kirjastossa pyritään jatkossakin kehittämään uusia tapoja poistoaineistojen hyödyntämiseksi. Poistoaineistojen laittaminen paperinkeräykseen on turhaa, koska usein niillä

Aloituspäivämäärä : 
01/06/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 700
Oma rahoitus yhteensä: 
€150
Budjetti euroissa yhteensä: 
€1 950
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 183
Oma rahoitus yhteensä: 
€150
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
5kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
55henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 500

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016

 
okm
avi