Puuksi tai muuksi jälleensynnyn
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Wikimedia Commons
Pyhäjoen kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Ruukintie 1
86100
Kirjaston puhelin : 
040 359 6171
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@pyhajoki.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Pyhjo
Y-tunnus : 
0189127-1
Yhteyshenkilön nimi : 
Heikki Lahnaoja
Puhelin : 
040 359 6170
Sähköposti : 
heikki.lahnaoja@pyhajoki.fi
Kuvaus : 

Pyhäjoen kirjasto haluaa järjestää luontoruno-festivaalin, koska luonnonsuojeluasioista on paikkakunnalla keskusteltu todella paljon Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vuoksi. Greenpeace on käynyt pitämässä tulevan ydinvoimalan paikalla mielenosoituksia, mutta todellista keskustelua ei ole syntynyt osapuolten kesken. Kirjasto tarjoaa neutraalin ympäristön ja erilaisen lähestymistavan tilanteeseen.

Kutsumme esiintymään runoilijoita, jotka ovat tunnettuja luontoon liittyvistä mielipiteistään. Haluamme myös muistuttaa kirjallisuuden lohdullisuudesta. Tapahtuman ajankohta on alkusyksystä 2015.

Tilaisuuden markkinointiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska mukaan on tulossa myös tunnettuja esiintyjiä. Osallistujatavoite on 350 henkeä, mikä on todella paljon Pyhäjoen kokoisella paikkakunnalla.

Luontoasioista keskusteltiin koululaisten kanssa jo Pyhäjoen, Merijärven ja Oulaisten yhteisessä Luonnonkirjaa lukemassa -hankkeessa.  Nyt kohderyhmänä ovat aikuiset, mutta myös alle kouluikäiset.

Alustava ohjelma:
13.00 - 13.45 Lasten metsä
14.00 - 14.45 Pohjoisen äänet
15.00 - 15.45 Etelän äänet
16.00 - 17.00 Paneelikeskustelu: Voiko runoudella vaikuttaa ihmisten luontokäsitykseen?
19.00 - 20.00 Tanssi- ja lauluesitys metsässä

Lasten metsä -osio on suunnattu lapsille. Pohjoisen äänet -osiossa ääneen pääsevät pohjoisen runoilijat, Etelän ääni -osiossa saadaan Etelä-Suomen näkökulma. Paneelikeskusteluun voi runoilijoiden lisäksi osallistua muitakin asiantuntijoita. Tässä yhteydessä kuullaan myös yleisön ajatuksia ja vedetään lankoja yhteen. Päivä päättyy metsässä järjestettävään performanssiin.

Kustannukset koostuvat enimmäkseen esiintyjien palkkioista, matkakustannuksista ja järjestäjän työajasta.
 

 

Aiemmat hankkeet: 

Luonnonkirjaa lukemassa -hanke yhdessä Oulaisten ja Merijärven kirjastojen kanssa

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Tapahtuman nettisivut olivat kirjaston nettisivujen yhteydessä. Kirjaston Facebook-sivuilla oli tapahtumasivu. Raahen Seutu uutisoi tapahtumasta etukäteen (http://www.raahenseutu.fi/kulttuuri/1194987974736/artikkeli/pyhajoen+luo...) ja Pyhäjokiseutu jälkikäteen (http://www.raahenseutu.fi/meidan_Elamaa/1194995961754/artikkeli/luonto+a...). Pyhäjoen Kuulumiset -lehdessä oli useita juttuja aiheesta. Tapahtumaa varten suunniteltiin ja painettiin flyereita ja julisteita. 

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Pyhäjoki on otsikoissa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vuoksi. Ydinvoima jakaa ihmisiä niin Pyhäjoella kuin muuallakin. Runon Luonto -tapahtuman tarkoituksena oli keskustella runon kielellä luontoon liittyvistä asioista, ehkä liennyttää myös ydinvoiman vastustajien ja kannattajien välejä. Runoilijavieraiksi haluttiin Suomen huippuja ja sellaisia saatiin.

Tapahtuma alkoi jo perjantaina 28.8.2015, jolloin paikalliset nousevat kyvyt Eemeli Anttila ja Juulia Lahnaoja lukivat omia runojaan. Samassa yhteydessä oli Oulussa asuvan, mutta Pyhäjoella työskentelevät Helena Sydänmetsän ensimmäisen, sopivasti luontoaiheisen runokokoelman julkistustilaisuus. 

Varsinainen Runon Luonto -tapahtuma käynnistyi Suomen luonnon päivänä lauantaina 29.8. Klo 11 runoilija Aunimarjut Kari ja kuvittaja Milka Peltokangas Sani Koskimäen kanssa johdattivat lapset elämykselliseen satumetsään. Satumetsä oli eri pisteineen pystytetty kirjaston tiloihin. Klo 13 oli äänessä pohjoisen runoilijat Rea Tiirola-Tyni ja Heikki Niska. Klo 14 oli etelän tulkkeina Tomi Kontio ja Sirkka Turkka. Tämän jälkeen runoilijat sekä Maan Ystävien Tiina Prittinen kokoontuivat keskustelemaan runon vaikutusmahdollisuuksista. Tauon jälkeen ilta päättyi lukiolaisten bändin esitykseen sekä Katri Purasen ja Katariina Angerian maagiseen performanssiin Hiljaisia juurtumisia.

Yleisömäärä vaihteli festivaalin eri osioissa, jotkut tulivat katsomaan vain yhtä, toiset toista ja kolmannet olivat paikalla koko päivän. Tämän vuoksi tarkkaa osallistujamäärää on vaikea arvioida. Pyhäjoen ulkopuolelta tulleen yleisön määrä jäi alle tavoitteen. 

Toisin kuin etukäteen toivottiin, ydinvoiman kannattajien ja vastustajien välille ei varsinaisesti kehkeytynyt keskustelua, sillä valtaosa osallistujista oli jälkimmäisiä. Sekä Fennovoimalla että Maan Ystävillä oli paikalla esittelypöydät. Yleisö luonnehti tapahtumaa ihanaksi, eheyttäväksi, kauniiksi kokemukseksi. Vaikka pessimistisempiä mielipiteitä kuultiin, varsinkin paneelikeskustelun aikana, kaikille tuntui silti jäävän hyvä ja luottavainen mieli. Suuren panoksen tapahtuman tunnelmaan toi myös juontaja Sari Jaatinen, joka onnistui nivomaan lankoja yhteen. Kiitosta saatiin myös siitä, että pienellä paikkakunnalla oli mahdollisuus kuulla Suomen legendaarisimpia runoilijoita. Lukion oppilaat olivat korvaamattomana apuna järjestelyissä.

Runokirjojen lainaluvut eivät kohonneet pilviin, emmekä sitä odottaneetkaan. Runovieraitten kokoelmat kuitenkin lähtivät lainaksi melko mukavasti. 

Tapahtumaa sponsoroivat rahallisesti sekä Fennovoima että Maan Ystävät. Kolmas ulkopuolinen rahoittaja oli paikallinen S-ketjun myymälä. Sponsorirahan hankkiminen ja käyttö oli hyödyllinen ja opettavainen tapa rahoittaa tapahtumaa.

Jatkotoimenpiteet: 

Yleisö toivoi kovasti jatkoa tapahtumalle. Yksipäiväinenkin runofestivaali oli kuitenkin työläs ja kallis, joten ihan jokavuotista runotapahtumaa ei ole luvassa. Parin tahon kanssa käytiin kuitenkin keskusteluja mahdollisista uusista kuvioista. Sponsoreitten käyttö oli opettavaista ja kokemuksia voidaan hyödyntää jatkossa.

Lisätietoa: 

 

Sponsoriavustus laskettu muitten kustannusten kattamiseen.

Aloituspäivämäärä : 
01/07/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2016
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 592
Oma rahoitus yhteensä: 
€795
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 387
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€5 442
Muualta saatu avustus: 
€420
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
2kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
180henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€3 000

Katso Perustelumuistio 2015 Hankerekisteristä.

 
okm
avi