Runonrustaajat : runotyöpaja 1-2- luokkalaisille
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Siilinjärven kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Kasurilantie 7
71800
Kirjaston puhelin : 
017-401 381
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@siilinjarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Siili
Y-tunnus : 
0172718-0
Yhteyshenkilön nimi : 
Maarit Kuusela, Jaana Selesniemi
Puhelin : 
017-401 380, 017-401 386
Sähköposti : 
maarit.kuusela@siilinjarvi.fi; jaana.selesniemi@siilinjarvi.fi
Kuvaus : 

Siilinjärven alakoulujen ykkös-ja kakkosluokkien oppilaat ovat jääneet viime vuosina kirjailijavierailujen ja muiden järjestämiemme hankkeiden ulkopuolelle. Vuosi 2013 on runon juhlavuosi ja tavoitteenamme on järjestää alakoulujen pienimmille oppilaille runoilijavierailu, jonka aikana kerrotaan runoista ja niiden kirjoittamisesta. Runoilijavieraana voisi olla esim. Mari Mörö Mikkelistä. Häneltä ilmestyneitä lasten runokirjoja löytyy myös Siilinjärven kirjaston kokoelmasta.

Hankkeen seuraavassa vaiheessa Siilinjärven kolmelta suurelta alakoululta valitaan kultakin kaksi luokkaa: yksi ykkösluokka ja yksi kakkosluokka. Nämä luokat pääsevät osallistumaan runotyöpajaan, jota vetää ammattitaitoinen ohjaaja. Alkuopetuksessa oppilaat ovat hyvin uteliaita, motivoituneita ja kiinnostuneita monenlaisista asioista. Heidät on helppo saada innostumaan runoudesta ja ensimmäisinä kouluvuosina saatu "runokylpy" voi kantaa hedelmää vuosiksi eteenpäin.

Saamme ohjaajan Kuopiosta, lasten- ja nuorten sanataidekoulu Aapelista. Ohjaajan johdolla ykkös-ja kakkosluokkalaiset riimittelevät, rallattelevat, inspiroituvat ja innostuvat kirjoittamaan omia runoja. Runojen kirjoittamisen ohella työpajoissa tuodaan esille myös uusia lastenrunoilijoita ja heidän teoksiaan. Työpajoja järjestetään kullekin luokalle  kolme kertaa  - kolmena eri päivänä , kaksi peräkkäistä tuntia kerrallaan. Pajatyöskentelyä on kaikkiaan 36 tuntia.

Aapelin ohjaajien tuntipalkkio on noin 45 euroa ja kokonaispalkkio on 1620 euroa. Budjetissa on huomioitu myös "freelancereiden" palkkojen sivukulut, jotka ovat 22 % palkkiosta.

Työpajojen välillä myös opettaja ohjaa luokkaansa runojen kirjoittamisessa. Hankkeen aikana luokat käyvät opettajansa johdolla pääkirjastossa, missä koululaisille vinkataan uutta lastenrunoutta.

Viimeisellä pajakerralla oppilaat lukevat joko omia tai luokkakavereiden kirjoittamia runoja ääneen omalle luokalleen ja mahdollisesti myös rinnakkaisluokkien oppilaille. Runoja voisi olla myös esillä pääkirjastossa runon juhlavuoden tapahtumien yhteydessä.

Kunnan oma rahoitus muodostuu henkilöstökuluista ja matkakustannuksista (vierailijoiden kuljetukset kouluille). Kunta tarjoaa myös tilat työpajoille.

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Alakoulujen luokaopettajat

Kuopion lasten ja nuorten sanataidekoulu Aapelin ohjaajat

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Valitsimme hankkeeseen kolme alakoulua ja aloitimme kirjailijavierailuilla kyseisillä kouluilla. Syyskuussa 2013 kirjailija Johanna Venho Espoosta vieraili yhden päivän aikana Hamulan, Siilinlahden ja Vuorelan kouluilla ja kertoi ykkös-ja kakkosluokkalaisille kirjoittamistaan kirjoista ja runoista sekä työstään. Vierailun pääpaino oli runoudessa ja kirjailija luki lapsille runoja useilta suomalaisilta runoilijoilta. Kuulijoita kolmella koululla oli yhteensä 410 henkilöä.

Kuopiolainen sanataideohjaaja Johanna Leksis aloitti lokakuun alussa runotyöpajat em. kouluilla. Runopajoihin osallistui noin 120 oppilasta. Järjestimme pajat siten, että kultakin koululta pajoihin pääsi osallistumaan kaksi luokkaa. Näillä luokilla pajatyöskentelyä oli kolmena eri päivänä kaksi tuntia kerrallaan. Johanna Leksis kiersi kolmella koululla kerran viikossa siten, että kullakin koululla järjestettiin paja joka kolmas viikko. Viimeinen pajapäivä oli joulukuun alussa.

Ensimmäisen runopajan aiheena olivat riimirunot ötökkäteemalla. Sanataideohjaajan johdolla oppilaat riimittelivät ja loruttelivat yhdessä. Ohjaaja esitteli aiheeseen liittyviä uusia runokirjoja ja hänen johdollaan oppilaat täydensivät riimejä. Samalla kertaa luokka leikki runoleikin, liikkui kuin ötökät ja pelasi riimipeliä joukkueissä. Ohjaajalla oli mukana riimilaatikko, josta jokainen sai käydä nostamassa ja täydentämässä riimin. Lopuksi oppilaat tekivät ohjaajan johdolla yhteisen riimirunon yhdelle kirjan ötökälle.

Toisella viikolla aiheena olivat proosarunot ja runotarinat. Oppilaat kirjoittivat "Meidän luokan runon" ja "Höyhenen matka"-nimisen runotarinan. Tähän pajapäivään kuului myös toiminnallinen seikkailu satumaahan.

Kolmannella ja viimeisellä kokoontumiskerralla oppilaat pääsivät tutustumaan haiku-runoihin.Oppilaat olivat innossaan tavujen laskemisesta ja tuloksena oli hienoja haiku-runoja. Oppilaat piirsivät maiseman, josta miettivät omia haiku-runojaan ja esittelivät lopuksi sekä piirrokset että syntyneet runot luokkatovereilleen.  

Muutamat runopajoihin osallistuneet luokat kävivät vierailulla kirjastossa, missä ohjelmassa oli  aluksi kadonneitten kirjainten metsästys. Kun kaikki kirjaimet olivat löytyneet, oppilaat muodostivat niistä sanan. Tämä sana liittyi myös runoraadin ensimmäiseen runoon. Oppilaille luettiin uusia lastenrunoja, joita he saivat arvioida ja antaa pisteitä. Lopuksi pisteet laskettiin ja saatiin selville voittajaruno. Oppilaat kirjoittivat runoraadin päätteksi kirjastoon liittyviä haikurunoja.

Runopajoista tuli kaikkien kolmen koulun opettajilta paljon kiitosta. Sanataiteen ohjaaja osasi työnsä, oppilaat olivat motivoituneita ja innoissaan. Opettajat olivat hyvillään siitä, että he saivat omaan työhönsä paljon vinkkejä, joita voi hyödyntää jatkossa. Osa opettajista aikoi kertoa runopajojen annista koulun kaikille alkuopettajille, jotta hekin saavat työhönsä uusia ideoita.

Jatkotoimenpiteet: 

Ykkös- ja kakkosluokkalaisten runopajat saivat niin hyvän vastaanoton kouluilla, että tavoitteenamme on järjestää uusi kierros tulevina vuosina. Nyt pajat oli suunnattu alkuopetuksen oppilaille, mutta jatkossa kohderyhmänä voisivat olla vähän vanhemmat alakoulun oppilaat. Pohjois-Savon Sanataidekoulu Aapelista löytyy ammattitaitoisia ja innostavia ohjaajia.

Aloituspäivämäärä : 
01/09/2013
Lopetuspäivämäärä : 
15/12/2013
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 970
Oma rahoitus yhteensä: 
€700
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 670
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€3 365
Oma rahoitus yhteensä: 
€565
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
14kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
410henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 800

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn kuluerittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2013, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013

 
okm
avi