Sanataidetta taaperoille - alle kouluikäisten lasten sanataidetyöpajat Kuopion kaupunginkirjastossa
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuopion kaupunginkirjasto - Pohjois-Savon maakuntakirjasto
Kirjaston osoite : 
Maaherrankatu 12
70101
Kirjaston puhelin : 
(017) 182 314
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@kuopio.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Km
Y-tunnus : 
0171450-7
Yhteyshenkilön nimi : 
Anu Parviainen
Puhelin : 
(017) 182 309
Sähköposti : 
anu.parviainen@kuopio.fi
Kuvaus : 

Hankkeen tarkoituksena on järjestää alle kouluikäisten lasten sanataidetyöpajojen sarja Kuopion kaupunginkirjaston pää- ja lähikirjastoissa. Pajoja järjestetään yhteensä noin 20 kpl. Tavoitteena on tarjota osallistuvaa toimintaa alle kouluikäisille lapsille, jotka ovat kirjaston tärkeä asiakasryhmä. Haettavalla avustuksella palkataan pajoihin vetäjäksi sanataideohjaaja. Ohjaajaa avustaa kirjaston henkilökunta. Pajoihin voivat osallistua sekä kotihoidossa olevat lapset vanhempineen että päiväkoti- ja perhapäivähoitoryhmät. Sanataidetyöpajat koostuvat ohjatuista, noin 45 minuuttia kestävistä lorutteluhetkistä. Pajoissa loruja, sanoja ja tavuja maustetaan rytmeillä, liikkeillä ja leikeillä sekä luodaan näiden lisäksi omaa sanataidetta. Lorupajoissa tarjoillaan monipuolinen runo-otanta lasten perinteisistä loruista uudempaan lasten runouteen, joten pajat toimivat myös vinkkauksena uusien lastenrunoilijoiden pariin sekä pajoihin tuleville vanhemmille ja ohjaajille että kirjaston henkilökunnalle. Lorupajakiertueen aloitustilaisuutena järjestetään vauvojen ja taaperoiden sanataiteen ohjaamiseen liittyvä koulutus, joka suunnataan koko maakunnan kirjastoväelle. Koulutus ja lorupajat järjestetään maalis-huhtikuussa 2012.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Sanataideohjaaja kävi kirjaston eri toimipisteissä pitämässä noin 45 minuutin lorupajoja maalis-huhtikuussa 2012 ja helmi-toukokuussa 2013.  Lorutteluhetkille oli kysyntää kaikenkokoisissa kirjaston toimipisteissä.  Vauvojen ja taaperoiden sanataidetyöpajoissa lapset ja heidän vanhempansa saivat tutustua uusiin ja vanhoihin lastenrunoihin ja niitä höystäviin leikkeihin.  Yhteinen loruhetki on tiivistä lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta, ja ohjatun pajan jälkeen loruleikkejä on helppo toteuttaa myös kotona.  Lapsen ja vanhemman aktiivinen yhdessäolo lisääntyy ja samalla lapsen kielelliset taidot kehittyvät. Osa työpajoista suunnattiin päiväkotiryhmille, jolloin päiväkotihenkilöstö sai virikkeitä lorujen ja runojen käytöstä omassa työssään.  Lorupajoja seuraamalla myös kirjastojen henkilökunta sai uusia ideoita satutuntien kehittämiseen.  Koulutustilaisuus Riimien riemut ja lorujen loisto Pohjois-Savon kirjastojen henkilökunnalle pidettiin joulukuussa 2013.  Siellä mietittiin sanataideohjaajan opastuksella tapoja käyttää loruja ja runoja kirjaston perinteisten satutuntien elävöittämiseen.

Jatkotoimenpiteet: 

Lorupajoja seuranneet ja koulutustilaisuuteen osallistuneet kirjastojen työntekijät osaavat jatkossa käyttää runoja, loruja ja niihin liittyviä leikkejä ja liikettä  monipuolisesti hyväksi satuhetkissä ja kirjavinkkauksessa.

Lisätietoa: 

Omaa rahoitusta 1000 € myodostuu Anu Parviaisen palkasta, vuokra- ja tarvikekustannuksista.

Aloituspäivämäärä : 
29/02/2012
Lopetuspäivämäärä : 
29/04/2012
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€2 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€3 200
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€1 000

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
1kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
9henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
28kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
269henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 200

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn kuluerittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2012, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2012

 
okm
avi